Ćurčić: Imali smo dosta problema u kvalifikacijama, ali radom smo došli do Evropskog prvenstva

Selektor mlade fudbalske reprezentacije Radovan Ćurčić rekao je danas da je cilj njegove ekipe da prođe grupu na Evropskom prvenstvu 2015. godine u Češkoj i da očekuje da će za godinu-dve još 10 mladih igrača igrati za A tim.

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo, koje će se od 17. do 31. juna održati u češkoj. Srbija je u utorak, u revanš utakmici baraža u Kadizu pobedila aktuelnog evropskog prvaka španiju sa 2:1. U prvoj utakmici u Jagodini bilo je 0:0.

– Napravili smo fenomenalan rezultat, prezadovoljni smo, pogotovo zbog svih problema koje smo imali tokom kvalifikacija. Veliki timski rad nas je odveo na EP, a pobeda protiv Španije je šlag na torti. Iza nas je ostao težak posao, ali nas i čeka težak rad, pa od sutra počinjemo da se spremamo za takmičenje – rekao je Ćurčić novinarima u Beogradu.

Selektor Srbije rekao je da ne želi da gleda daleko, već da njegova ekipa mora da ispunjava jedan po jedan cilj.

– Bitno je da se spustimo na zemlju, da radimo, jer smo radom došli do EP. Kada smo počinjali kvalifikacije želeli smo da budemo medju dve najbolje ekipe, posle toga da stignemo do baraža. Sada smo se plasirali na turnir i želimo da prođemo grupu. Idemo cilj po cilj, jedino tako može da se dođe do uspeha – rekao je on.

Ćurčić je tokom kvalifikacija imao mnogo problema sa sastavom tima, što zbog povreda igrača, što zbog odluke da je prioritet “A” tim, pa je nekolicina igrača iz mlade reprezentacije prebačena u ekipu Dika Advokata.

– Ne znam tačan broj, ali sigurno sam zvao u tim više od 40 igrača. Imali smo problema, od početka su nam trojica igrača otišla u ‘A’ tim, a posle još dvojica. Uspeh Fudbalskog saveza Srbije je što su igrači iz mlade reprezentacije stasali za prvi tim. Pokazali smo da imamo igrače koji će konkurisati za ‘A’ ekipu. Ispunili smo cilj, pošto šestoricu igrača imamo u ‘A’ timu i nadam se da ćemo za godinu, dve imati još 10 – rekao je Ćurčić.

Ćurčić je rekao da mu je jedan od najtežih trenutaka u kvalifikacijama bilo čekanje rezultata ostalih utakmica poslednjeg kola kvalifikacija, ali da je bio siguran da njegova ekipa zaslužuje mesto u baražu.

On je istakao da očekuje da će za Evropsko prvenstvo imati sve igrače na raspolaganju, pošto se termin turnira ne poklapa sa obavezama “A” reprezentacije.

– Važno je što se ne poklapaju termini, može da se napravi dobra saradnja. ‘A’ tim je prioritet, a važno je što fudbaleri koji igraju za taj tim imaju veliku želju i motiv da igraju za mladu selekciju. Ali, ima mnogo do juna, videćemo šta će se dogoditi sa njihovim karijerama, moramo biti oprezni – rekao je Ćurčić.

Selektor je dodao da je imao poverenja u igrače koje je pozvao u tim, iako nisu bili prvotimci u svojim klubovima i da je ova generacija fudbalera pokazala da ima karakter.

On je istakao da je ponosan na sebe, jer je napravio najbolju odluku izborom saradnika u stručnom štabu, ali i odličnu saradnju sa trenerima klubova iz kojih je zvao igrače.

Žreb za Evropsko prvenstvo 2015. godine u češkoj održaće se 6. novembra od 18 časova u Pragu. Domaća selekcija i Engleska će biti nosioci u grupama A i B, povlašćeni će biti Nemačka i Italija, a žrebom će biti odredjeno u kojim grupama će igrati Srbija, Danska, Portugal i Švedska.

Mladi reprezentativci Marko Petković i Darko Brašanac nisu igrali u revanšu baraža, ali su istakli da su ponosni na saigrače, koji su im omogućili da učestvuju na Evropskom prvenstvu.