Da li je Golden Stejt sazreo da juriša na NBA tron? Analiza plej-of parova na Zapadu (FOTO)

Košarkaši najboljeg tima regularne sezone u celoj ligi, Golden Stejt Voriorsi, pokušaće i u doigravanju da dokažu da su sposobni da budu najbolja ekipa NBA. U Zapadnoj konferenciji, najveća konkurencija za samo završnicu biće im Hjuston Roketsi i Los Anđeles Klipersi, dok nikako ne treba potceniti ni šampione, San Antonio Spurse.

 

Kako je to već godinama unazad slučaj, mnogo veća borba za doigravanje, kao i zanimljiviji dueli u samom plej-ofu se mogu videti u Zapadnoj konferenciji koja ima mnogo više kvalitetnih ekipa, pa je samim tim i konkurencija oštrija.

Prvi duel u završnici na Zapadu vodiće prvoplasirani tim konferencije i cele lige Golden Stej Voriors i veliko iznenađenje Nju Orleans Pelikansi. „Ratnici“ su vođeni sa klupe sjajnim Stivom Kerom koji je znatno ubrzao igru i kretnju lopte u napadu. Na parketu, idejni tvorac i neprestana opasnost po koš protivnika je fantastični Stef Kari, verovatno i budući MVP lige. Uz njega, tu je i Klej Tompson koji je takođe pružio par senzacionalnih partija.

Njihovi protivnici u prvom klou su Pelikansi predvođeni Entonijem Dejvisom koji su se plasirali u plej-of u bukvalno poslednjoj utakmici zahvaljujući sjajnoj seriji u samom finišu regularnog dela prventstva i posrtanju Oklahome za koju su odlične partije Rasela Vestbruka bile nedovoljne za borbu za trofej. Na kraju, obe ekipe su bile poravnate po broju pobeda i poraza, ali su „Pelikani“ imali bolji međusobni skor, u velikoj meri zahvaljujući i ludoj trojci Entonija Dejvisa u jednom od duela.

 

Bilo kako bilo, Pelikansi su nekako osigurali učešće u plej-ofu, za koje se ne može očekivati da bude preterano dugotrajno. U regularnom delu sezone, Voriorsi su ih lako savladali tri puta, a jedini put su poraženi na kraju, kada je već bilo jasno da će biti prvi na Zapadu. Svoju premoć ekipa iz Kalifornije je pokazaa i u prvom duelu plej-ofa koji su dobili 106:99.

To i nije neka preterano velika razlika, ali treba uzeti u obzir da su „Ratnici“ pred kraj „popustili gas“ i da su rivali poslednju četvrtinu smanjili zaostatak za 11 poena. I u drgom meču Voriorsi su pobedili, ovaj put predvođeni najboljim strelcem Tompsonom (26 poena), dok je Kari takođe bio odličan (22 poena i 6 asistencija). Treba očekivati lak prolaz Golden Stejta, ne samo u ovoj seriji. Oni se svakako moraju posmatrati kao jedni od najvećih favorita za titulu. Otežavajuća okolnost koja bi mogla da ih omete na ovom putu je manjak iskustva igre na ovom nivou, kako igrača, tako i trenera.

 

U sledećem kolu, Voriorsi bi išli na pobednika duela Portlanda i Memfisa. Iako su Trejlblejzersi četvrtoplasirani tim na Zapadu oni nemaju prednost domaćeg terena. Razlog za to su specifična pravila NBA lige po kojima pobednik divizije, u ovom slučaju Severozapadne može najniže da bude četvrti, ali mu to ne garantuje i prednost, ako protivnik ima bolji skor u sezoni.

Ova serija biće svakako veoma zanimljiva, mada je mala prednost svakako na strani tima iz Tenesija (koji zapravo uopšte nije na zapadu SAD) i koji će dati sve od sebe i da popravi ekipni rekord od pre dve godine kada su zaigrali u finalu konferencije.

 

Zatim, u doigravanju Zapadne konferencije gledamo i direktan okršaj dva tima iz Teksasa, Hjustona i Dalasa. Sa drugog mesta u plej-of su ušli Hjuston Rokitsi predvođeni fantastičnim Džejsmom Hardenom, drugim najboljim poenterom lige ispred kojeg je samo bio Vestbruk.

Čini se da Meveriksi (koji su u sedma ekipa konferencije) nemaju više dovoljan kvalitet da se suprostave „Raketama“ koje su u velikom usponu od dolaska Hardena i da će se na kraju tim Hjustona dokazati da je vladar Teksasa. I ne samo to, Hjuston je takođe i jedan od največih favorita da uzme NBA prsten. U prvom okršaju ovih ekipa „Brada“ je predvodio svoj tim do pobede 118:110 sa 24 poena i 11 asistencija. U drugom okršaju predvodnik “Raketa” bio je Dvajt Hauard sa 28 poena i 12 skokova u pobedi od 111:99.

 

Pobednik teksaškog duela ide na tim koji trijumfuje u okršaju Klipersa i Spursa. Ovo je svakako najzanimljiviji duel prvog kola završnice, ne samo na Zapadu već i u celoj ligi. Kalifornijski tim, poznat i kao „Lob siti“ zbog specifičnog stila igre sa dosta alej-upova ima prednost domaćeg terena.

Oni su tu prednost stekli istovetnim skorom kao i Hjuston, ali su u međusobnim okršajima bili slabiji. Uprkos boljoj poziciji, Klipersi ne mogu da budu apsolutni favorit jer im je protivnik San Antonio, koji je godinama unazad po opštem sudu najbolji organizovani tim lige.

 

Ekipa legendarnog Grega Popovića koja je osvojila 5 titula u poslednjih 15 godina je uvek ozbiljan kandidat za titulu, i nikako ih ne treba otpisivati bez obzira na početnu poziciju, ili činjenicu da su u prvom meču plej-ofa izgubili rezultatom 107:92. Ono što  ipak brine i dalje aktuelne šampione lige je zdravstveno stanje Tonija Parkera koji igra uprkos dvostrukoj povredi.

Sutra, u četvrtak 23. aprila, na našem sajtu moći ćete da pročitate i analizu plej-of parova Istočne konferencije.