Da li je Muhamed Ali ušao u istoriju zahvaljujući nameštenom meču? (VIDEO)

Pre tačno 50 godina, najveći bokser u istoriji Muhamed Ali prvi put je osvojio titulu apsolutnog prvaka sveta, pobedivši u Majamiju do tada neprikosnovenog Sonija Listona, a sada su prvi put objavljeni dokumenti FBI koji ukazuju na sumnju da je taj duel bio namešten.

U to vreme malo poznati Kasijus Klej, kako se nekada zvao Ali, koji je u meč za titulu ušao posle sedam pobeda u osam profesionalnih borbi, savladao je Listona, predajom u sedmoj rundi.

Za Listona se verovalo da je nepobediv, jer je do tada imao 37 profesionalnih mečeva i doživeo je samo jedan poraz, 1954. godine, kada se borio do kraja, uprkos tome što mu je od jednog udarca pukla vilica.

Duel Kleja i Listona proglašen je u anketi magazina “Sport ilustrejted” za četvrti najveći sportski događaj u 20. veku.

Vašington post je objavio da poseduje do sada tajna dokumenta FBI, koja ukazuju na ozbiljnu sumnju da je taj meč, uz saglasnost Listona, namestio Aš Reznik, kockar iz Las Vegasa povezan sa organizovanim kriminalom. Izveštaji agenata FBI sa terena dostavljeni su direktno u to vreme svemoćnom direktoru FBI Džonu Edgaru Huveru.

Ovaj list navodi da bi ključni dokaz za nameštanje meča mogla da bude izjava kockara iz Hjustona Barneta Medžidsa, koji je agentima FBI prepričao razgovor s Reznikom da pre meča Klej – Liston. Prema rečima Medžisa, Reznik mu je sedmicu dana pre meča rekao da će se kladiti na Listona, koji će pobediti nokautom u drugoj rundi. Na dan borbe, međutim, Reznik je pozvao Medžisa i savetovao mu da se uopšte ne kladi, uz napomenu da ništa više od toga ne može da mu kaže, a biće mu jasno zbog čega kada odgleda meč.

Par dana kasnije, Medžis je u Las Vegasu, od ljudi “koji sve znaju”, dobio informaciju da su se Reznik i Liston kladili na pobedu autsajdera Kleja i da su zaradili po milion dolara.

U dokumentima FBI ne postoji ništa što bi ukazivalo da je Klej učestvovao u nameštanju, ili da je sa tim bio upoznat.

Klej je, nakon što je zavoleo i prihvatio Islam, postao Muhamed Ali, ostvario je 56 pobeda u svojoj uspešnoj karijeri, a pet poraza, od kojih tri u svoja poslednja četiri nastupa, kada je imao 36, odnosno 39 godina. Na početku nadmetanja dobio je 31 meč u nizu, a ostao je upamćen po opisu sopstvenog stila: “Lebdi kao leptir (oko rivala), ubodi poput pčele”.

Pamtiće se njegove pobede, njegove prozivke rivala, ali i borba za ljudska prava, naročito u vreme rata u Vijetnamu, protiv kog je bio “na sav glas”.

“Moji neprijatelji su belci, ne Vijetkong. Vi mi se protivite kada želim slobodu. Vi mi se protivite kada hoću pravdu. Vi mi se protivite kada želim jednakost. Čak ne stanete na moju stranu u Americi zbog mojih religioznih ubeđenja, a hoćete od mene da idem negde i borim se”, obraćao se novinarima u SAD Ali.

Parkinsonova bolest dijagnostikovana mu je 1984, zbog koje ga poslednjih godina češće vidimo kako se trese i vrlo teško kreće nego što bi to ljubitelji boksa voleli da je slučaj. Ipak, i dalje je aktivan. Sada 72-godišnjak se pridružio Tviter-zajednici, poslavši na dan 50-godišnjice borbe sa Listonom poruku na internetu koja je glasila:

“Uzdrmao sam svet (borbom) protiv Listona. Sada, 50 godina kasnije, donosim je na Tviter”.