Da li znate kako izgleda najbolja patika na svetu? Nju koriste najistaknutiji sportisti (FOTO)

Revolucija u trčanju se nastavlja! Protekle nedelje u Njujorku adidas je predstavio novu trkačku patiku za sva vremena – Ultra BOOST.

Svetskoj premijeri i testiranju tehnološki najbolje trkačke patike ikada prisustvovali su Johan Blejk, David Vilja, Semi Votkins, ali i tim vrhunskih sportista iz atletike kao i brojni ljubitelji brenda. Svi prisutni imali su mogućnost da testiraju Ultra Boost koristeći ARAMIS sistem, koji koriste vrhunski inženjeri u insistitucijama kao što su NASA, Boing i Audi prilikom testiranja snage udara, analize vibracija i studije istrajnosti.
Ultra BOOST patika je prilagođena trkačkom iskoraku prilikom čega trkač dobija dodatnu energiju, nepromenjenu stabilnost i udobnost tokom više stotina kilometara na stazi u gotovo svim uslovima.
– Da bi odgovorili zahtevima sportista širom sveta koji su tražili više energije prilikom trčanja cilj nam je bio da stvorimo najbolju trkačku patiku svih vremena i upravo to smo i postigli sa Ultra BOOST patikom – izjavio je Erik Litke, član Izvršnog odbora kompanije adidas.


Ultra BOOST ima 20% više Boost jastučića u odnosu na Energy BOOST model što obezbeđuje najveći povrat energije prilikom trčanja u industriji trkačke opreme. BOOST pena je napravljena od više hiljada jedinstvenih energetskih kapsula čime se postiže postojanost performansi za više stotina kilometara na stazi. Tradicionalni EVA đon je prevaziđen i sada nova patika ima Stretch Web đon koji se prilagođava širenju stopala prilikom udara o podlogu ili trčanja.

Rupičasti elastični dizajn provodi i povećava BOOST energiju bez ograničenja, a patika poseduje i jedno inovativno poboljšanje – adidas PRIMEKNIT tehnologiju u materijalu čime se obezbeđuje veći komfor za stopala. Trkačko stopalo se prilikom trčanja može proširiti do 10 mm ili više, ali ako stopalo nema dovoljno prostora onda dolazi do ozbiljnih nelagodnosti, trenja, plihova i povreda tokom trčanja. Za razliku od drugih tehnologija PRIMEKNIT omogućava udobnost u manje prostranoj regiji stopala i prilagodljivo proširenje kada je to potrebno da bi stopalu bilo udobno.


Ultra Boost patika ima i potpuno novu konstrukciju pete, koja pruža prirodno kretanje Ahilove tetive, a patika sadrži i TORSION® SISTEM koji omogućava više nezavisnog kretanja između pete i prednjeg dela stopala kako bi se postigla veća stabilnost i kontrolisano trčanje.
– Sve tehnologije sadržane u Ultra BOOST modelu međusobno se dopunjuju, prožimaju pružajući više enrgije kroz prilagođeno uklapanje, izgled i osećaj – izjavio je Ben Herat, potpredsednik sektora Dizajn za adidas trčanje.