Da li znate šta u prevodu znači Asteras? Evo biografija Partizanovih protivnika u Ligi Evrope

Partizan je u petak dobio rivale u Ligi Evropi, a u Grupi C igraće protiv Totenhema, Bešiktaša i Asterasa. O engleskom i turskom klubu se skoro sve zna, dok su Grci nepoznanica.

Totenhem je osnovan daleke 1882. godine i nalazi se u centralnom delu Londona. Dva puta u istoriji postali su šampioni Engleske (1951. i 1961. godine).

Od 1899. dom kluba je stadion Vajt Hart Lejn, koji ima kapacitet od 36.310 sedećih mesta. Njihov nadimak je Sparsi. Totenhem ima dugogodišnje rivalstvo sa Arsenalom sa kojim igraju derbi severnog Londona.

Totenhem je prvi engleski klub koji je osvojio duplu krunu (iste godine i Prvu ligu Engleske i FA kup), u sezoni 1960/61. Takođe, „Sparsi” su prvi klub iz Engleske koji je osvojio neko evropsko takmičenje, a to je bio Kup pobednika kupova 1963. godine.

Bešiktaš – turska ekipa, čije su boje takođe crno-bele kao i Partizanove. U Istanbulu, pred 76.000 vatrenih navijača biće veoma teško bilo kom klubu na planeti da izvuče dobar rezultat. Turci su bučni, vole svoj klub, a pri tom Bešiktaš ima kvalitet i zna da iskoristi tu podršku.

Bili su treći prošle godine u prvenstvu. Sa klupe ih predvodi Hrvat Slaven Bilić. odličan trener i sjajan motivator. Nemaju mnogo stranaca, prva zvezda je pridošlica iz Čelsija Demba Ba, ali je konce protiv Arsenala vukao Kanađanin Hačinson bivši igrač PSV-a.

Asteras Tripolis: Klub je osnovan 1931. Ime Asteras u prevodu znači “zvezda”. Boje dresa kluba su kombinacija plavog i žutog. Klub se nalazi u gradu Tripoli, u centralnom delu Peloponeza. Ima oko 40.000 stanovnika.

Najveći uspeh kluba u domaćim okvirima je treće mesto u prvenstvu (2012/13.), a 2013. godine je igrao i finale grčkog kupa, piše Mondo.

Plasman u grupnu fazu Lige Evrope je najveći uspeh ovog kluba.