‘Dabogda imao, pa nemao’: Sportisti koji su tokom karijere zaradili milione, pa su ostali ‘bez cvonjka’

Mnoge sportske ikone mogle bi da posvedoče kako je druženje sa pogrešnim ljudima znalo da ih odvede u propast. Neminovno je da se oko slavnih i bogatih okupljaju oni nepoznati i „nebogati" koji se "grebu" za svaki dinar. Trošenje na žurke, restorane, egzotična putovanja, sa sve „čoporom" novokomponovanih prijatelja koji te ''prosto obožavaju'' skupo je koštala mnoge.

 

Ivander Holifild

Legendarni američki ,,teškaš” tokom bokerske karijere zaradio je oko 250 miliona dolara. Radio je reklame za Koka-kolu, razne video igrice, pokretao svoje producentske kuće, ali je sve pare uspio da potroši.

– Nisam švorc, samo nisam likvidan trenutno – kazao je na suđenju posle kog je izračunato da je u minusu od 9.000 dolara. Dobar razlog za takvo stanje su razne alimentacije koje je morao da plaća za čak 11. priznate dece.

Bjorn Borg

Jedan od najboljih tenisera svih vremena doževio je veliki pad nakon završetka karijere u kojoj je zaradio oko deset miliona evra. Ubrzo je upao u probleme sa drogom, spekulisalo se i da je probao samoubistvo. Ipak, u poslednjih nekoliko godina uspeo je da pokrene svoju modnu liniju koja ga je spasila tmurne sudbine.

 

Foto: Wikipedia.org


Šeril Svups

 

Po mnogima najbolja košarkašica svih vremena, poznata i kao “ženski Majkl Džordan”, tokom karijere je zaradila oko 50 miliona dolara. U zenitu popularnosti imala je unosan ugovor sa “Najkijem”, ali je 2004. godine proglasila bankrot zbog duga od 750 hiljada dolara. Za dolazak u tu situaciju optužila je svoje agente i advokate.

 

Foto: Wikipedia.org


Jon Arne Rise

Uprkos tome što je u Liverpulu zarađivao i do 80 hiljada dolara nedeljno, Norvežanin Jon Arne Rise proglasio je bankrot 2007. godine zbog neplaćenih dugova. Sud u Oslu optužio je Risea i njegovog finansijskog savetnika Einara Bardsena da su utajili porez u vrednosti od 4 miliona dolara.

 

Foto: Wikipedia.org


Keni Anderson

U oktobru 2005. godine NBA zvezda Keni Anderson proglasio je bankrot nakon nekoliko godina plaćanja alimentacija za osmoro dece. Ipak, to je samo deo od potrošene zarade, koja je iznosila oko 60 miliona dolara. Ostatak je otišao na predbračne ugovore, skupocene vile i automobile. Imao je i mesečnu stavku “novac za provod” – 10.000 dolara.

Skoti Pipen

Dok njegov saigrač Majkl Džordan i dalje zarađuje stotine miliona dolara godišnje, Skoti Pipen se bori sa nemaštinom. Tužbe koje je podnosio protiv svojih advokatskih firmi zbog loših investicija redom je gubio, tako da je zaradu u karijeri od oko 120 miliona dolara izgubio.

 

Merion Džons

Osvajačica tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama “propala” je zbog priznanja da je koristila doping. Nakon toga, usledile su osude zbog utaje poreza, korišćenja droge. Bogatstvo koje se procenjivalo na dvadesetak miliona dolara veoma brzo se istopilo.

Latrel Sprivel

Veteran NBA lige odbio je 2005. godine ponudu Minesote, koja mu je nudila 21 milion dolara za tri sezone jer je bila “premala”. Tri godine kasnije, američke poreske vlasti oduzele su mu jahte, kuće, zatvorili dve kompanije zbog dugova koje je nagomilao lošim poslovnim potezima. U karijeri je zaradio oko 50 miliona dolara.

Džordž Best

Možda i prvi fudbalski “superstar” pred kraj svog života morao je da prodaje individualna priznanja kako bi platio bolničke troškove. Džord Best je jedan od najboljih britanskih fudbalera svih vremena, a na vrhuncu karijere imao je sve, pa i nadimak “peti Bitls”. Problemi sa alkoholom bili su preveliki za njega, zbog čega je nekoliko puta bio u zatvoru, a stadijum bolesti je bio toliki da je i morao na transplataciju jetre.

– Tokom života većinu para potrošio sam na piće, devojke i brza kola. Ostatak sam spiskao – rekao je Best nekoliko godina pre smrti.

 

Majk Tajson

Najmlađi bokserski šampion u tri verzije (WBC, WBA, IBF), jedan od najboljih boksera svih vremena, u karijeri je zaradio oko 300 miliona dolara. Ipak, previše raskošan život, problemi sa zakonom i kokainom, doveli su ga do bankrota, jer je imao samo 700 dolara na računu i višemilionske dugove. Situaciju pokušava da pobošlja nastupima na raznim borilačkim revijama, filmskim ulogama…