Daglas Kosta: Plašimo se za živote, zato se ne vraćamo u Donjeck

Fudbaler Šahtjora iz Donjecka Daglas Kosta rekao je da su on i njegovi saigrači odbili da se vrate u redove ukrajinskog šampiona zbog sukoba u zemlji koji im ugrožavaju živote.

Kosta i još petorica Južnoamerikanaca odbili su da se vrate sa ostatkom tima u Ukrajinu za prvi meč sezone.

– Igrači su u smrtnoj opasnosti, ako se vratimo. Sviđaju mi se klub, ljudi, grad, ali se plašim. Želimo da ostanemo u klubu, ali moramo da imamo uslove za rad bez rizika – rekao je 23-godišnji vezni fudbaler.

Kosta je u Šahtjoru od 2010. godine, a sa klubom je osvojio pet uzastopnih titula prvaka Ukrajine, a jednom je stigao i do četvrtfinala Lige šampiona.

Grad Donjeck kontrolišu proruski pobunjenici, koji se bore sa nadolazećom vojskom Ukrajine. Oko 60 kilometara odatle prošle je nedelje najverovatnije oboren avion malezijske avio-kompanije, a tada je poginulo skoro 298 ljudi.

Trener Šahtjora Mirčea Lučesku imao je, međutim, drugačiji pogled na situaciju. On je optužio menadžera Kiju Džorabhijana da je nagovorio igrače da iskoriste sukob i pronađu nove klubove.

– Ovo je pravi skandal. Iskoristio je situaciju da ih otme – rekao je Lučesku.

Vlasnik Šahtjora Rinat Ahmetov upozorio je igrače da bi klub mogao da preduzme pravne mere da ih prisili da se vrate u Ukrajinu.

– Ako se ne vrate prvom prilikom, snosiće posledice. Ako ne budu ispunjavali ugovorne odluke, moraće da plate odštetu, što bi moglo da ih košta desetine miliona evra – naveo je Ahmetov u saopštenju koje je u ponedeljak objavljeno na sajtu kluba.

Šahtjor je u subotu igrao u gostima prijateljski meč sa francuskim Olimpikom iz Liona, posle čega su šestorica fudbalera odbili da se vrate za subotnji meč Super kupa, protiv Dinama iz Kijeva u Lavovu.

Šahtjor će u predstojećoj sezoni mečeve na domaćem terenu igrati u obližnjem gradu Harkovu.