DAN KADA JE DIVAC REKAO ISTINU AMERICI: “Narod u SAD je obmanut, Kosovo je duša i srce Srbije”

Pre 20 godina počelo je NATO bombardovanje koje je tokom 78 dana nanelo brojne žrtve, veliku materijalnu štetu tadašnjoj Jugoslaviji, i uz sve to potpuno zaustavilo sportska dešavanja.

printscreen/youtube.com/Hum. Org. Divac

Šta se zaista dešavalo u Jugoslaviji malo ko van zemlje mogao je da sazna, pa su jedino sportisti koji su igrali u stranim ligama, mogli da “podignu glas” koji je, čini se, jedini mogao da se čuje nešto jače i “ode dalje”.

Jedan od njih bio je tadašnji košarkaš Sakramento Kingsa Vlade Divac koji je tokom bombardovanja dao intervju čuvenom Lariju Kingu, u emisiji koju je pratilo na desetine miliona ljudi širom sveta na Si En En-u, a sve ono što je rekao, odjeknulo je za mnoge, jače od bombi koje su padale.

– Ovo je tužna i strašna situacija, sve ovo što se upravo dešava kod moje kuće. Mislim da je narod u Americi obmanut poslednjih nekoliko nedelja kada je reč o situaciji u Jugoslaviji. Strašno je to. Pokušao sam da razgovaram sa porodicom. Brat me je zvao pre sat vremena i govorio o bombardovanju. On je sada u Beogradu. Svi pokušavaju da nađu sklonište – počeo je priču tada as Sakramento Kingsa.

Usledilo je pitanje čuvenog novinara, o tome, da li NATO greši.

– Apsolutno greši. Jugoslavija je suverena zemlja. NATO podržava “vojsku” koja je počela kao teroristička grupa, ko zna šta sve rade i šta se sve dešava. Zabrinut sam za sve nevine ljude sa koje god strane da dolaze, iz Jugoslavije, Albanije, Amerike, Evrope – ko god da je tamo sada – konstatovao je Divac.

Na pitanje Kinga o tome da li je lojalan Miloševiću Divac je odgovorio:

– Ne radi se ovde o Miloševiću, nije on u pitanju. Reč je o nevinom narodu koji strada zbog političara sa ove i one strane. Svi pokušavaju da postignu ciljeve preko leđa nevinog naroda.

Novinara je zanimalo da li će Divac pokušati da svoju porodicu izbavi iz pakla bombardovanja:

– Samo ću pokušati bratovljevu malu bebu da spasim, koja je sada tamo. Jako je tužno da je ona dok mi razgovaramo u skloništu – rekao je NBA as.

Ovako je dalje tekao razgovor Divca i Kinga:

Da li si mogao da očekuješ da će se ovo dogoditi?

– Niko ovo nije očekivao. Kosovo je duša i srce Srbije stotinama godina unazad. Data mu je i autonomija. Ja nisam političar i ekspert, ali verujem da je to dovoljno fer.

Hoćeš da kažeš da je Kosovo deo tebe?

– Kosovo je duša i srce Srbije. Ako pitate bilo koga u Srbiji, svako bi umro za njega.

Igraš u timu sa Stojakovićem. Odakle je on?

– On je Srbin iz Hrvatske. To je takođe posebno mesto sa koga je prognano više od 300.000 Srba pre koju godinu. O tome niko ne priča. Jako sam ponosan što sam Srbin. Nisam političar, ali sam jako tužan zbog svega što moj narod proživljava.

NATO bombardovanje trajalo je 78 dana, do 10 juna 1999. godine, a upravo ovaj intervju srpskog košarkaša prvih dana rata, bio je u to vreme nada za običan narod da će neko da čuje za stradanja u zemlji. O njemu se pričalo. Vlade je tada rekao Amerikancima, sve ono što bi svako u tadašnjoj Jugoslaviji, da je bio na njegovom mestu.