Dan kada je Evropa postala crno-bela! Partizan slavi godišnjicu titule prvaka Starog kontinenta

Na današnji dan pre 22 godine košarkaši Partizana su pobedom nad Huventudom sa 71:70 osvojili titulu prvaka Evrope.

Crno-beli su do najvećeg upeha u istoriji kluba došli 16. aprila 1992. godine u dvorani „Abdi Ipekči” trijumfom protiv španskog tima (71:70). Delovalo je da će Partizan ostati bez trofeja, pošto je osam sekundi pre kraja, pri nerešenom rezultatu (68:68) Đordi Viljakampa doneo je prednost španskom timu.

Ipak, ono što je usledilo i danas se prepričava i prenosi sa generacije na generaciju. Đorđević je uzeo loptu, stuštio se ka protivničkom košu i potom iz veoma teške pozicije pogodio.

Zanimljivo je da je gotovo iste „trojke” Đorđević pogodio protiv Hrvatske na Evropskom prvenstvu u Barseloni 1997. godine za pobedu od 64:62, kao i osam godina kasnije na oproštaju od aktivnog bavljenja košarkom u Pioniru.

Generacija Partizana koja je zlatnim slovima ostala upisana u istoriju srpske i evropske košarke, pored junaka Đorđevića, činili su Predrag Danilović, strelac 22 poena u finalu i MVP završnog turnira, zatim Zoran Stevanović, Slaviša Koprivica, Ivo Nakić, Vladimir Dragutinović, Nikola Lončar, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad i Dragiša Šarić, dok je ekipu u svojoj prvoj trenerskoj sezoni vodio Željko Obradović, danas najtrofejniji trener u Evropi.