Dečak iz Srbije nosiće loptu Lige šampiona na meču u Minhenu

Jedan mališan iz Srbije, Ilija Ljubinković pojaviće se 5. novembra u Minhenu na utakmici Bajern – Roma noseći zvaničnu loptu Lige šampiona.

Put do ove prestižne nagrade nije bio lak. U poslednjih mesec dana 6 800 mališana je više od 37 hiljada puta odigralo Facebook Igru memorije težeći što boljem rezultatu koji bi ih odveo u finalno takmičenje za Nosioca oficijelne lopte Lige šampiona.

Najboljih osmoro finalista starosti od 10 do 14 godina imali su priliku sinoć da u Đak sport radnji pokažu koliko su brzi i spretni. U finalnoj borbi učestvovali su Aleksandar Ristić, Ilija Ljubinković, Aleksa Mihajlović, Jovan Zakić, Nikola Obućina, Miloš Petković, Veljko Puhača i Marko Cvetković.

Pred njima je bio težak zadatak – četiri takmičarske igre koje su zahtevale ne samo odličnu memoriju već i brzinu na improvizovanom fudbalskom terenu.

U prvoj igri zagrevanje takmičari su morali u što kraćem roku preći fudbalski poligon u oba smera na kome su bile postavljene gume. Najbržih šetora nastavilo je dalje takmičenje u igri memorije u kojoj je bilo potrebno upariti devet fotografija na tabli sa 18 magnetnih polja. Četvoro takmičara je nastavilo takmičenje u igri prepoznaj tim. Svaki mališan je ima 60 sekundi da na osnovu dresova prepozna 18 fudbalskih timova ili reprezentacija.

Ilija Ljubinković i Nikola Obućina su finalisti koji su u poslednjem zadatku odmerili snage šutirajući pet lopti kroz tri tunela na fudbalskom poligonu. Svaki prolazak lopte kroz neki od tunela se bodovao. Malo sreća, malo spretnost pomogli su Iliji Ljubinkoviću da bude najbolji u finalnom takmičenju. Njega će adidas u pratnji jednog roditelja poslati 5.novembra u Minhen gde će na utakmici Bajern–Roma nositi zvaničnu loptu Lige šampiona. Drugoplasirani i trećeplasirani finalisti su ovom prilikom osvojili patike iz adidas Predator kolekcije, a ostali finalisti na poklon UEFA loptu. Nagrade pobednicima uručio je fudbaler Crvene zvezde i adidas brend ambasador Darko Lazović.

Prema pravilima UEFA nosioci lopte Lige šampiona moraju imati između 10 i 14 godina, ali ovom prilikom adidas je nagradio i tri takmičara starija od 14 godina koji su bili najbolji u Facebook Igri memorije. Vladan Knežica je osvojio prvu nagradu vaučer u vrednosti od 300 eura za kupovinu adidas fudbalskih proizvoda u prodavnicama Đak Sport, Vladimir Kolarčević vaučer u vrednosti od 200 eura i Dimitrije Radojković vaučer u vrednosti od 100 eura.