Demonstracija sile crveno-belih, Turci pali pred punom Arenom! Zvezda – Galatasaraj 76:68

Košarkaši Crvene zvezde demonstrirali su silu u prvoj utakmici Grupe D Evrolige jer su sjajnom igrom pobedili Galatasaraj sa 76:68 (17:20, 29:10, 17:18, 13:20).

Crveno-beli su, posle neizvesne prve četvrtine, stigli do dvocifrene prednosti u drugoj deonici i tu prednost su uspeli da sačuvaju do kraja.

Izvanrednu partiju pružio je dominantni Boban Marjanović koji je meč završio sa 22 poena (11-14), 10 skokova i indeksom 30. Maestralan je bio i Markus Vilijams koji je preuzimao odgovornost kada je trebalo, a meč je završio sa 15 poena, 4 skoka i 7 asistencija. Jaka Blažič odradio je sjajan posao u prvom poluvremenu, podigrao je ekipu, a na kraju je imao 12 poena i 2 skoka.

Na drugoj strani, Zoran Erceg je imao 17 poena i 8 skokova, a Aradori je dodao 11 poena. Vladimir Micov imao je 4 poena i 3 skoka.

U narednom kolu Zvezda gostuje u Litvaniji ekipi Neptunasa, dok Galatasaraj dočekuje Valensiju..

Najava i tok meča:

Trener Crvene zvede Dejan Radonjić rekao je u najavi meča da njegovi košarkaši moraju da odigraju iznad svojih mogućnosti kako bi pobedili Galatasaraj na početku Evrolige.

– Galatasaraj, kao i cela Evroliga, su jedna velika škola za nas. Ovaj tim Zvezde ima mogućnost da raste i sazreva kroz takve utakmice. Nadu niko ne može da nam oduzme i želimo da uz pozitivnu energiju sa tribina odigramo iznad mogućnosti, napravimo podvig i pobedimo tursku ekipu – istakao je Radonjić.

Navijači crveno-belih su prošle sezone oborili rekord elitnog takmičenja po broju gledalaca, a ostaje da se vidi da li će protiv turske ekipe uspeti da nadmaše sopstveni podvig.

U Grupi D Evrolige, pored Zvezde i Galatasaraja nalaze se još Laboral Kuča, Neptunas, Valensija i Olimpijakos.

 

Prva četvrtina – 17:20; Zvezda krenula pa stala, Marjanović odličan

Trener Crvene zvezde odlučio se za sledeću petorku: Vilijams, Dženkins, Kalinić, Mitrović i Marjanović. Za goste nastupaju Pocijus, Arojo, Eldmeir, Micov, Erceg.

Prvi napad na meču imali su gosti, ali je on završen neuspešno. Sa druge strane, Zvezda je svoj uvodni napad materijalizovala preko Marjanovića. Potom je Pocijus bio siguran za tri poena, a uzvratio je Dženkins košem sa polu-distance – 4:3. Posle ubačene trojke Micova za tri poena, usledila je serija crveno-belih od 9:0. Van linije 6,75 pogodio je Vilijams, a precizni su bili Dženkins i Bobi dva puta – 13:6.

Za sada je Marjanović dominantan u skoku. Njega je posle šest minuta zamenio Cirbes i već u prvom dodiru sa loptom je poentirao – 15:10. Turci su posle tajm-auta konsolidovali igru i uspeli su da izjednači posle trojke Aradorija – 15:15. Nažalost, Eldemir je doneo prednost svom timu – 15:17. Neverovatno, opet je Aradori bio siguran za tri poena – 15:20.

Veliku seriju Galate prekinuo je Blažič i njegovim poenima je okončana prva deonica – 17:20.

Druga četvrtina – 29:10; Deonica iz snova, Jaka digao publiku na noge

Strašan start domaćina! Prve poene postigao je Cirbes, a Nemac je potom zakucao u lice Alanu Smitu – 21:20. Usledila je potom krađa lopte Jake Blažiča i novo kucanje, a Arena je tada proključala – 23:20.

Pa, šta radi Slovenac u crveno-belom dresu!? Usledilo je potpuno ludilo u Areni kada je nanizao još šest poena za veliku prednost Zvezde – 29:21. Tada se razigrao i Marjanović: bio je prvo siguran posle pik-en-rola, da bi potom pogodio uz faul Džavaija – 34:26.

Izgleda da momci iz Beograda nemaju nameru da stanu! Poenima Kalinića, Marjanovića i Mitrovića Zvezda je otišla na ‘plus 14’ – 40:26. Seriju je lepim poenom iz okreta prekinuo Erceg – 40:28. Prednost crveno-belih samo je nastavila da raste iz napada u napad, Turci nemaju rešenja – 46:30. Tim rezultatom je okončano prvo poluvreme.

 

Treća četvrtina – 17:18; Zvezda čuva prednost, Turci se razigrali

Zvezda je u prvom napadu promašila dve trojke (Dženkins i Vilijams), ali je i sa druge strane Micov napravio grešku u koracima. U igru je ušao i Tejić i to je 11. igrač crveno-belih koji je dobio priliku na ovom meču. Posle minut i po bez koša, loptu je kroz obruč proturio Micov – 46:32.

Domaćin je prve poene u ovoj deonici postigao posle 129 sekundi i to posle još jednog zakucavanja Marjanovića – 48:32. Tek posle 24 minuta utakmice u strelce se upisao i iskusni Arojo, ali mu je odmah izvratio Kalinić – 50:34.

Maksimalnu prednost na meču domaćin je stekao posle poena Jake Blažiča sa linije slobodnih bacanja – 52:34. Onda kada se to nije očekivalo, Turci su za stotinak sekundi napravili seriju od 9:0. Erceg je bio siguran sa bacanja i van linije 6,75, a pogađali su još Džavai i Smit – 52:43.

Markus Vilijams je pokazao koliki je majstor kada je uspeo da proturi loptu preko dva protivnika i poentira, a uz to i dobije dodatno bacanje – 56:43. Kakvo zakucavanje Nemanje Dangubića! Njegovom atrakcijom i polaganjem Mitrovića Zvezda je vratila prednost – 60:45.

Braaavooo! Džej Vil je trojkom u poslednjoj sekundi ove deonice promenio rezultat na semaforu – 63:48.

 

Četvrta četvrtina – 13:20; Zvezda usporila ritam, ali cilj je ostvaren

Ludilo u Areni se nastavlja! Bobi Marjanović je svojim 18. poenom obradovao navijače, a Vilijams je još jednom pogodio za tri – 68:52. Visoki centar je nazustavljiv, došao je do dvadeset poena – 71:56.

Marjanović je ponovo digao Arenu na noge laganim poenom, a jednim pogođenim bacanjem Lazić je postavio rezultat na 74:56. Na drugoj strani najefikasniji je naš Erceg sa 14 poena – 74:58.

Crvena zvezda nije iskoristila nekoliko napada zaredom, a Erceg je sa slobodnih bacanja smanjio na 74:61. Posle novih poena turske ekipe Dejan Radonjić je pozvao tajm-aut.

Au, kakva smeč-banana Nikole Kalinića! Poslao je loptu u publiku naš reprezentativac. Posle dužeg vremena Mitrović je postigao poene za tim sa Malog Kalemegdana – 76:65. Poslednje poene na utakmici postigao je Arojo van linije 6,75, a Crvena zvezda je zabeležila fantastičnu pobedu od 76:68.