DERBI DELA KAPITALE: Dan kada RIM GORI, okršaj Lacija i Rome jedan je od NAJOPASNIJIH NA PLANETI (FOTO+VIDEO)

roma lacio
facebook.com/RomaClubAlbania

Rimski derbi spada u one koji se nalaze na listi najvećih rivalstava na planeti. Navijače Lacija i Rome ne razdvajaju samo klupske boje, već i politički i ekonomski stavovi, društvene klase, ideali...

 

Sportska redakcija portala Dnevno.rs će svakog petka objavljivati priče o najzanimljivijim fudbalskim derbijima na svetu. Kako ne biste propustili tekstove iz našeg specijala, ali i druge interesantne teme preporučujemo vam da lajkujete našu zvaničnu stranicu na Facebook-u!

Dva različita sveta – Lacio i Roma. Okršaj “Orlova” i “Vučice” svrstava se u listu najopsnijih derbija planete! Zajednički im je samo grad – ništa više od toga. Ali, bukvalno!

Rivalstvo rimskih klubova, ne samo da je jedno od najjačih i najvećih u Italiji, već i u svetu. Prepune tribine, incidenti, nasilje i skandalozni transparenti predstavljaju sinonime za “derbi dela Kapitale”. Kako biste osetili svu energiju, naboj i moć koju donosi sa sobom, jednostavno, morate biti prisutni na legendarnom “Olimpiku”.

Atmosfera na dan derbija u glavnom gradu Italije je teška za opisati, a tek na stadionu kada je začinjena koreografijama, bakljadama, prozivkama i tučama, postaje nešto što se mora doživeti da bi se shvatilo.

 

DAN KADA SE RIM PODELIO NA DVA DELA

Rivalitet Lacija i Rome počeo je pre nego što je “Vučica” uopšte osnovana. Naime, Romu je činilo nekoliko manjih klubova, koji su hteli da pripoje i Lacio, ali je takva ideju u startu bila odbijena, a Rim se već tada podelio na dva dela…

Roma je osnovana 1927. spajanjem rimskih klubova “Roman”, “Alba-Audače” i “Fortitudo”, a takmiči se u prvoj italijanskoj ligi sve od osnivanja, sa izuzetkom sezone 1951/52, kada se takmičila u Seriji B.

Ma šta će nam uopše oni?! To ionako nisu pravi Rimljani nego doseljenici – rekli su navijači, koji su tada podržavali novoosnovanu Romu.

“Nebesko plavi” deo Rima je posle ove provokacije svog rivala podsetio da je Lacio osnovan 27 godina pre Rome. Navijači “Vučice” su taj podatak pokušali da ospore tvrdeći kako su oni stariji zato što su klubovi od kojih je nastala Roma osnovani pre Lacija.

Lacio je osnovan 1900. godine. Svoje mečeve igra na stadionu Olimpiko koji ima kapacitet od 72.698 mesta, a koristi ga i gradski rival Roma.

Argument za to su bili i crveno-zlatni dresovi, što su boje grada Rima. Svetloplava i bela, rekli su, dokaz je da su Lacijali doseljenici iz Grčke, a ne pravi Rimljani.

I tako je sve krenulo. Ubrzo je grad bio podeljen na bogate i desničarski orijentisane navijača Lacija i siromašne levice koje su podržavale Romu.

“AUŠVIC JE VAŠ GRAD, RERNE SU VAŠI DOMOVI”

Ljubitelji fudbala, posebno “Serije A”, dobro znaju da rimski Jevreji uglavnom navijaju za Romu, stoga su česte provokacije pristalica “nebesko plavih” bazirane na verskoj osnovi. Tako su, na derbiju koji je odigran 1998. godine, navijači Lacija podigli šokantan transparent na kojem je pisalo: “Aušvic je vaš grad, rerne su vaši domovi”.  

Međutim, nisu samo Jevreji meta navijača. Tamnoputi igrači su takođe “žrtve”, što dokazuje još jedan transparent kada su Lacijali Romu nazvali “timom crnaca koje vode Jevreji”.

Dakle, rasistički ispadi najviše karakterišu popularni derbi Rima. Zvanični stav Lacija je da je protiv ovakvih skandaloznih poruka huligana, koji zapravo čine mali deo navijača ovog kluba. Ipak, i pored toga da nije reč o većoj grupi, rasizam još uvek nije iskorenjen i gotovo uvek je prisutan kada se sastanu Lacio i Roma.

UBISTVO NAVIJAČA LACIJA I PRETNJA SMRĆU “PRINCU RIMA”

Da je fudbal više od igre i zabave svedoče nam brojni derbiji širom sveta. Događaji u kojima navijači gube živote (nažalost) su nezaobilazni deo najvažnije sporedne stvari na svetu…

 

Tokom sezone 1979/80, navijač Lacija, Vičenco Papareli, ubijen je za vreme rimskog derbija. Naravno, kao što to obično biva, sve je počelo od običnog navijačkog “peckanja”, da bi u žaru navijanja, nerazmišljajući i sa željom da se neprijatelju naškodi, jedan navijač Rome bacio baklju i tako Paparelija pogodio u glavu.

Pre više od deceniju, tačnije 2004. godine, zabeležen je još jedan incident, kada je derbi prekinut na zahtev predsednika lige Adrijana Galijanija.

Naime, neredi su počeli kada su navijači na tribini raširili netačnu glasinu kako je jedan policajac ubio dete u neposrednoj blizini stadiona.

Na poluvremenu, tri navijača su ušla na teren da razgovaraju sa kapitenom Frančeskom Totijem, da bi popularni “Princ Rima” kasnije izjavio kako mu je, tada, prećeno smrću!

Toti je zatražio da se utakmica prekine, što je i učinjeno. Međutim, to je bio samo početak jer su novi problemi nastali na ulicama. U tuči huligana i policije povređeno je oko 170 policajaca, ali i priličan broj navijača. Italijanski mediji su danima pisali o ovom događaju, ali nikada nije razjašnjeno zbog čega su navijači želeli da prekinu meč.

Nagađa se, između ostalog, da su jednostavno želeli da napadnu policiju…

Jedan od “najsvežijih” skandala dogodio se nedavno, kada su posle poraza od Lacija, navijači Rome zapretili svojim igračima.

Navijači “Vučice” su u maju ove godine poslali jasnu, ali užasavajuću poruku “svojim ljubimcima” – u blizini Koloseuma osvanuo je prizor koji led krv u žilama:

Navijači su “obesili” lutke u dresovima Danijelea de Rosija, Muhameda Salaha i Radže Naingolana.

Mali savet, bez uvrede, spavajte sa upaljenim svetlima – pisalo je na paroli koju su postavili iznad lutaka.

Postoji i druga verzija prema kojoj su ovako nešto uradili navijači Lacija i tako odgovorili na provokacije tokom gradskog derbija. Bilo kako bilo, ovo je samo još jedan dokaz da se poraz od najvećeg rivala ne prašta, naročito ne u Rimu.

Istana je da “Serija A” više nije ono što je nekada bila. Vreme kada se pažljivo posmatralo šta se dešava na apeninskim terenima nedeljom u 15 časova je prošlo… Premijer liga je sada najgledanija, ne samo kod nas već i u svetu.

Ipak, večna rivalstva koja postoje na “Čizmi” nikada neće biti zaboravljena i svaki put će “pod budnim okom” biti propraćena. loading...