“DERBI SRAMA” I JOŠ MNOGO TOGA: 155. koraka unazad – Okršaji Partizana i Zvezde koji se i danas pamte (VIDEO)

veciti derbi
beta

Danas će se, na stadionu Partizana od 18 časova, odigrati 156. večiti derbi, utakmica koja tradicionalno donosi mnogo uzbuđenja. Zbog ogromnog rivalstva ova dva kluba, dan kada se igra derbi u našoj zemlji predstavlja praznik. Sve staje, svi su euforični i nestrpljivi. Pa, čak i kada je radni dan, kada je oblačno i tmurno, baš kao danas... Jer, derbi je derbi!

 

U susretu još jednom okršaju Partizana i Crvene zvezde odlučili smo da vam izdvojimo najbolje golove iz odigranih prvenstvenih mečeva i nezaboravne trenutke koji su obeležili istoriju duela večitih srpskih rivala.

Pa, da počnemo…

 

Poslednji okršaj dva najveća rivala u Srbiji nije bio interesantan kada pričamo o golovima. Kažu da je to bio miroljubivi 155. večiti derbi – bez pogodaka i pobednika. Meč je odigran manje od 72 sata po plasmanu oba tima u grupnu fazu Lige Evrope bio je borben, ali ne toliko sadržajan. 

Ali, 154. i danas se prepričava – golovi su “padali” sa obe strane, a uspešniji je bio Partizan, kada je posle šest godina uspeo da savlada Zvezdu na “Marakani”. 

 

Najveći rival Partizana poražen je u velikom stilu, rezultatom 3:1. Dvostruki strelac za ekipu koju je tada predvodio Marko Nikolić bio je nezadrživi Leonardo, a jedan gol delo je možda i (tada) najboljeg pojedinca utakmice – Leandra Tavambe.

Za Zvezdu, strelac je bio Boaći, za 1:1 na startu drugog poluvremena.

Korak unazada dovodi nas do podele bodova. Okršaj “večitih”, 153. po redu, završen je rezultatom 1:1. Zvezda je tada povela u prvom poluvremenu posle velike sudijske greške, dok je konačan rezultat postavio Đurđević u samom finišu meča.

Minimalac Partizana (1:0) i Leonardov gol u 89. minutu u 152. derbiju, ne bismo mogli da svrstamo u današnju listu. Zbog toga ćemo, napraviti “skok” i odmah preći na 151, 150 i 149. derbi, a onda i na ostale.

Na ova tri pomenuta okrašaja večitih rivala, mogli smo da vidimo ukupno devet golova! 

Podela bodova usledila je u 151. okršaju beogradskih klubova. Iako je na terenu bilo mirno, na tribinama je izbio pravi rat! Počelo je koškanjem na istočnoj tribini, a kulminiralo razbijenim glavama i stolicama. Sukob policije i navijača obeležio je 151. večiti derbi koji je bio završen rezultatom 1:1.

Jubilarni, 150. derbi završen je pobedom fudbalera Zvezde na gostovanju Partizanu sa 1:2 u Humskoj.

Zvezda je u utakmici koja je odigrana 12. septembra 2015. slavila rezultatom 3:1.

Najlepši detalj na meču viđen je u 49. minutu, Vijeira je imao mnogo vremena, lepo se namestio i sa više od 20 metara uputio pravi projektil tačno u donji deo prečke gola Živkovića. Čuvar mreže Partizana nije imao nikakve šanse da spreči pogodak. 

Pogledajte šta je sve obeležilo 149. veciti derbi.

Mnogo loša utakmica odigrala se 25. aprila 2015. na stadionu “Rajko Mitić”. Meč je završen rezultatom 0:0 koji je ostao u senci neverovatnih incidenata koji su prethodili okršaju najvećih rivala. Ovaj derbi, 148. po redu, okarakterisan je u medijima kao “derbi srama”.

Pročitajte još – LIČNI UGAO: Zašto nikada neću zaboraviti 148. VEČITI DERBI?

 

Ipak, kako su golovi naša današnja tema, vraćamo se na one koji se ne zaboravljaju. I nekako je najlakše da krenemo od Nikole Drinčića, jer su sećanja i dalje sveža. Nije to bilo baš tako davno. Nekadašnji Partizanov fudbaler je odlučio ishode 146 i 147. derbija.

Pogledajte njegove majstorije kojih se Grobari rado sećaju.

I 144. večiti derbi dobro pamte navijači Partizana. Te 2013. godine, Miloš Jojić je golom u poslednjem minutu crno-belima doneo 25. šampionsku titulu.

Da je pitanje pobednika u mečevima srpskih rivala neizvesno do samog kraja, potvrdio je i Nemanja Kojić kada je u 146. derbiju, po ugledu na bivšeg saigrača, zatresao mrežu u samom finišu utakmice.

Stefana Jovetića navijači Partizana i dalje pamte. Ostavio je veliki trag u crno-belom dresu, zato i ne čudi što se “Grobari” sa zadovoljstvo sećaju njegovih fenomenalnih pogodaka.

U meču na stadionu u Humskoj, koji je završen sa 2:2 (to je bio 131. večiti derbi, 29. septembar 2007.) Jovetić je bio strelac prvog gola za Partizan, a u toj sezoni počeo je šampionski niz crno-belih koji je trajao sve do 2014. godine.

Naravno i Zvezda ima svoje heroje. Setimo se one prilično blede utakmice, 15. oktobra 2005. godine, kada se igrao 125. duel. Crveno-beli su slavili sa 2:0, a posebno interesantan gol je postigao Marko Perović. Kontru je “izgurao” sam i mrežu zatresao u 90. minutu.

Prvi meč bez prisustva publike Zvezda i Partizan su odigrali u martu 2008. godine.

Crno-beli su tada poveli već u trećem minutu, ali onda je usledio preokret koji je “bombom” iz slobodnjaka započeo Dejan Milovanović. 

Zvezda je na kraju slavila sa 4:1!

U 142. derbi, koji je odigran 5. maja 2012. godine, Crvena zvezda je ušla sa nizom od devet mečeva bez pobede nad večitim rivalom. Međutim, to je bio dan kada su se crveno-beli konačno radovali i to u Humskoj. Trijumf u trećem minutu nadoknade doneo je Brazilac – Kadu. 

Iako njegov pogodak nije promenio stanje na tabeli, i te kako je uticao na raspoloženje Delija i prekida loše serije sa Partizanom. 

Jedan od najlepših mečeva 21. veka, Zvezda i Partizan su odigrali u novembru 2012. godine (143. derbi). Tada je viđeno čak pet golova, a posebno zanimljiv bio je pogodak Filipa Kasalice. 

On je svom timu doneo izjednačenje efektnim volejem posle centaršuta. Klub iz Ljutice Bogdana je pobedio rezultatom 3:2, ali je šampion te sezone bio Partizan.

Sa istog derbija izdvajamo i pogodak Luke Milivojevića koji je Zvezdi doneo novo izjednačenje, i koji je prestavljao uvertiru za preokret i pobedu.

Bila je to čarobna noć za crveno-beli tim i njihove navijače. Tog dana se i Dragan Džajić, posle dugo vremena, vratio u klub, kao predvodnik nove uprave.

U narednom video snimku možete videti kompalaciju 25 golova iz 141. večitog derbija! Između ostalog, izdvojeni su pogoci koje su za Zvezdu postigli: Dejan Stanković, Nikola Žigić, Robert Prosinečki, Ivan Toplak, Ilija Ivić, Dragan Stojković, Siniša Mihajlović, Dušan Andrić, Dušan Savić, Dragan Džajić…

Dok su za Partizan strelci bili: Đorđe Tomić, Rahim Beširović, Girgi Hristov, Dragan Mance, Mateja Kežman, Niša Saveljić, Kleo, Almami Moreira, Antonio Rukavina, Momčilo Vukotić, Radosav Petrović… Uživajte!

A, kakva su vaša očekivanja za danas?

Da li ćemo gledati evropski derbi, obzirom na to da su se naša dva najveća kluba plasirala u šesnaestinu finala Lige Evrope – videćemo danas u 18 časova!