DESANT NA RIO: Ovo su Đorđevićevi ratnici koji će juriti plasman na OI

Aleksandar Đorđević
Beta

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević objavio je širi spisak od 24 imena igrača koji će biti u konkurenciji za učešće na Olimpijskom kvalifikacionom turniru.

 

Prvo okupljanje i početak priprema, na koje će sa ovog spiska biti pozvano 16 igrača, zakazano je za 15. jun u beogradskom hotelu „Kraun Plaza“.

Na spisku su: Stefan Birčević (Estudijantes), Nemanja Bjelica (Minesota), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče), Nemanja Dangubić (Crvena zvezda), Marko Gudurić (Crvena zvezda), Ognjen Jaramaz (Mega Leks), Nikola Jokić (Denver), Stefan Jović (Crvena zvezda), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Marko Kešelj (Lavrio), Ognjen Kuzmić (bez kluba), Vladimir Lučić (Valensija), Milan Mačvan (Emporio Armani), Stefan Marković (Unikaha), Boban Marjanović (San Antonio), Vasilije Micić (Crvena zvezda), Dragan Milosavljević (Alba), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Nemanja Nedović (Unikaha), Miroslav Raduljica (PAO), Marko Simonović (Crvena zvezda), Vladimir Štimac (Crvena zvezda), Miloš Teodosić (CSKA) i Rade Zagorac (Mega Leks).

Posle odličnih klupskih sezona poziv su dobili dvojica igrača koji bi u budućnosti trebalo da budu nosioci nacionalnog tima – Marko Gudurić i Rade Zagorac. Među debitantima nalazi se i Ognjen Jaramaz, koji je takođe u Megi pokazao da predstavlja budućnost naše košarke, a de facto debitant je i Nikola Jokić, treći ruki NBA lige.

Na spisku ima i nekoliko iznenađenja kao što su Marko Kešelj i Vasilije Micić, a kako Zoran Erceg nije igrao cele sezone, Đorđević je u pomoć pozvao Stefana Birčevića, srebrnog sa SP 2014. godine, sada člana Estudijantesa, dok mesta nije bilo za Luku Mitrovića, koji je bio povređen veći deo sezone.

Nema ni Dejana Muslija, koji ove sezone blista u ENDESA ligi u dresu Manrese, kao ni Stevana Jelovca, krilnog centra Saragose, a na spisku nema nijednog košarkaša Partizana.

Turnir je na programu od 4. do 9. jula u „Beogradskoj areni“, a Srbija će igrati u grupi A sa Portorikom i Angolom, dok su u grupi B Češka, Letonija i Japan. Samo će pobednik OKT obezbediti plasman na Olimpijske igre 2016. u Riju.