DESET NAJPOZNATIJIH SRPSKIH STADIONA: Ovde su milioni klicali, pevali i plakali sa svojim sportskih junacima (FOTO)

Stadion JNA
Wikipedia

Sportski događaji u Srbiji, sve su češći, a što je najvažnije sve češće se organizuju širom čitave zemlje. Ovih dana teniseri igraju Davis kup u Nišu. Svest o značaju sportskih događaja je velika, pa se tako prave i dvorane, hale, bazeni i stadioni. Ono što privlači pažnju jesu novi fudbalski stadioni, ali se neki od njih, razume se, već svrstavaju u legendarne. Oni koji su građeni u procvatu nekadašnje Jugoslavije, iako su oronuli, i dalje su veličanstveni po kapacitetu, ali i pričama koje se uz njih vezuju. Ovo je priča upravo o njima.

 

Sveti hramovi fudbala, toliko važni i navijačima i igračima, neki mlađi, neki stariji, stoje kao svedoci epoha u kojima je igra bila na prvom mestu.

Ukoliko se nekada nađete u Beogradu, i prenoćite u nekom od beogradskih apartmana, možete iskoristiti priliku da obiđete najveće sportske građevine.

Legendarna Marakana

 

Stadion Rajko Mitić, mnogo poznatiji kao Marakana, najveći je stadion u Srbiji, a nalazi se u Beogradu. Na njemu igra najtrofejniji klub, Crvena Zvezda. Smešten je na Dedinju u opštini Savski venac.

Ukoliko planirate da obiđete Beograd, najbolje je odsesti u nekom od apartmana u centru Beograda, i isplanirati rutu kroz grad. Kapacitet stadiona je 55.568 mesta, a ako vas put nanese u prestonicu, eto idealne prilike da jedno mesto na nekoj utakmici zauzmete baš vi.

Stadion JNA

 

Njemu susedni, komšijski stadion JNA, drugi je po veličini sa kapacitetom od 32.710 mesta. Svako ko iole poznaje rivalitet između klubova sa dva pomenuta stadiona, zna i  da se velike predstave odvijaju desetlećima u nazad upravo na ova dva stadiona.

Omladinski stadion

U Beogradu se nalazi i treći po veličini stadion u Srbiji, a reč je o čuvenom Omladinskom stadionu na Karaburmi koji je izgrađen još davne 1957. godine. Pored fudbalskog tima OFK Beograd, čiji je ovo matični stadion, ovde se često organizuju razna dešavanja poput koncerata. Omladinski stadion ima kapacitet od oko 19.000 mesta

Nekadašnji dom FK Trepče i lepotan Juga

Iako FK Trepča više ne igra ligu koju igraju klubovi u Srbiji, nekad je stadion ovog kluba bio jedan od tri najveća, sa kapacitetom oko 28 000.

Čuveni lepotan na kome su nekada svoju slavu ispisivali fudbaleri Reala sa Nišave, rekonstruisan je i potpuno je promenio ruho. Kao deo sportskog kompleksa Čair, ovaj stadion danas se ističe u prvi plan. Nakon rekonstrukcije koja je trajala od 2011. do 2013. godine, stadion je stavljen u funkciju, iako ne potpuno dovršen. Kapacitet stadiona danas je 19.151 sedeće mesto.

Dunavski bedem i šumadijska arena

Stadion koji sigurno privlači dosta pažnje jeste i onaj smešten na putu Smederevo-Jugovo, čiji je nadimak “Tvrđava”. Danas na njemu igra FK Smederevo koji je nakon privatizacije nasledio klub koji je svojevremeno nosio ime Sartid. Kapacitet od oko 17.000 mesta daje ovoj impozantnoj građevini posebnu draž.

“Čika Dača”

Sa brojem sedećih mesta od oko 15.000 ističe se i stadion “Čika Dača” u Kragujevcu.

Konceptualno sličan Marakani, stadion se takođe delimično nalazi ispod nivoa zemlje, pa ne izgleda velelpno kada se gleda spolja. Ipak, unutrašnjost odaje utisak prave arene. Ime je dobio po čoveku koji je 1903. godine doneo prvu fudbalsku loptu u taj grad.

Biseri Vojvodine

Blizu 15.000 mesta ima i stadion Vojvodine poznat pod imenom Karađorđe. Vrlo često stadion ugosti omladinsku reprezentaciju, ali nisu retke situacije ni kada na njemu nastupaju igrači seniorske reprezentacije Srbije.

Drugi po veličini u Vojvodini je stadion u Zrenjaninu. Koristi se za fudbalske mečeve, ali i za druge sportove na travi. Stadion ima kapacitet 13.500 i danas na njemu igra FK Banat.

Još jedan od stadiona koji privlači pažnju, a važi i za jedan sa najboljom travom je Stadion kraj Nišave u Pirotu. Izgrađen je davne 1961. godineloading...