Detalj o kome priča sportski svet: Kakvi su ono CRVENI PEČATI NA LEĐIMA MAJKLA FELPSA?

Majkl Felps
Printscreen

Olimpijske igre nisu dobro počele za srpske sportiste, a zasad najbolje rezultate imaju Amerikanci, koji su za dva dana osvojili 12 medalja. Jednu od njih je uzeo i plivač Majkl Felps, koji je privukao pažnju i zbog velikih crvenih okruglih pečata na leđima i ramenima.

 

U pitanju su tragovi alternativne metode koja se zove ventuza i kojom navodno pospešuje protok krvi u mišićima. Metoda je srodna akupunkturi, samo se umesto igala koriste čaše ispunjene toplim vazduhom, koje se “zalepe” za kožu i tako stvaraju vakuum.

Inače, on nije jedini olimpijac sa čudnim krugovima u Riju, a ni ovo nisu prve OI na kojima su pažljivi gledaoci mogli da primete neobičan detalj – imao ih je i plivač Van Kuk 2008. u Pekingu.

Proces je bezbolan, a proteklih godina su ga u žižu javnosti izbacile holivudske zvezde Gvinet Paltrou i Dženifer Aniston. Naravno, medicinske dobrobiti nisu dokazane.

– Ova metoda nema nikakvog smisla. Stavljanje čaše i stvaranje vakuuma može dovesti do skupljanja kože i povećanja protoka krvi na tom delu, ali ideja da bi to moglo da posluži kao vid medicinskog tretmana je smešna. Premisa je neverovatna i predstavlja samo još jedan sjajan način da se bogatima i naivnima uzme novac – rekao je o ovoj metodi profesor farmakologije na Univerzitetu u Londonu Dejvid Kahun.