DIJAMANTIDIS PRESUDIO: Borbeni crveno-beli poklekli u Atini, Panatinaikos – Crvena zvezda 74:69

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da zabeleže pobedu u OAKA Areni, iako su se borili do samog kraja, čak i u nekoliko navrata imali vođstvo. Panatinaikos je slavio u Atini, u okviru sedmog kola Top 16 faze Evrolige, rezultatom 74:69 (26:6, 11:23, 15:22, 22:18).

Ekipa Dejana Radonjića je u 11. minutu gubila sa 28:6, delovalo je da će pretrpeti debakl, ali je u nastavku odigrala herojski. Crveno-beli dobili su pokazali timski duh, a na kraju su mogli i do senzacionalne pobede.

Četiri minuta pre kraja Zvezda je imala 65:60 i napad, Vilijamsu je izašla lopta iz koša, a iskusna ekipa Panatinaikosa je serijom 10:0 rešila meč. Domaćin je imao tokom cele utakmice i veliku pomoć sudija, navijači „zelenih” su konstantno provocirali sa tibina, pa je Zvezdi dodatno bio otežan posao u dvorani OAKA.

Ovim poraz ekipa Dejana Radonjića se praktično oprostila od borbe za četvrtfinale pošto sada ima 1;6 u E grupi, dok je PAO ostvario petu pobedu.

NAJAVA I TOK MEČA:

Biće to ukupno deveti duel slavnog grčkog kluba i crveno-belih, a zanimljivo je istaći da je Zvezda u dosadašnjih osam utakmica slavila samo u prvom međusobnom meču kada je u sezoni 1969/1970 trijumfovala ubedljivim rezultatom 91:66.

Ekipa Dejana Radonjića će večeras biti silno oslabljena neigranjem Nemanje Dangubića i Stefana Jovića, zbog povreda što je pred put u Grčku apostrofirao i Branko Lazić.

– To je svakako veliki hendikep za nas, posebno ako se u obzir uzme činjenica da su Jović i Dangubić u poslednje vreme pružali veoma dobre partije – rekao je Lazić.

Trener crveno-belih Dejan Radonjić je pohvalio narednog protivnika koji je takođe imao velikih problema sa povredama u prvom delu sezone.

Strateg Panatinaikosa, Duško Ivković je za sajt grčkog kluba rekao da je ova utakmica od velikog značaja za njegovu ekipu.

– Naš protivnik igra zaista dobro. Pravi su tim. Mladi su i izuzetno talentovani. Moraćemo da odigramo odličnu utakmicu ukoliko želimo da pobedimo. Za nas je ovo izuzetno važan susret i mislim da možemo do trijumfa uz pomoć naših vernih navijača – rekao je on.

Podsetimo da je predlog Crvene zvezde da se po principu reciprociteta razmene ulaznice za meč sa Panatinaikosom je odbijen od strane čelnika atinskog kluba. Zbog toga su crvno-beli uputili apel navijačima da ne putuju u Atinu i ne prisustvuju utakmici.

 

Prva četvrtina: Panatinaikos – Crvena zvezda 26:6

U startnoj postavi crveno-belih nije bilo Luke Mitrovića. Naime, Dejan Radonjić se odlučio da kapitena zameni mladi krilni centar Marko Tejić. Na parket OAKA Arene Zvezda će istrčati u sastavu: Vilijams, Blažić, Kalinić, Tejić, Marjanović.

Nekoliko promašaja, loših organizacija u napadima i neuspešnih šuteva za tri poena, da bi nakon skoro minut i po, nekadašnji košarkaš Partizana Džejms Gist prelepim i atraktivnim zakucavanjem postigao prve poene na meču. Ubrzo je vezao još jedan poen, da bi nešto kasnije Dijamantidis postigao i prvu trojku za Panatinaikos.

Zvezda je imala ogromnih problema u napadu, a posle serije domaćina od 7:0, Dejan Radonjić je zatražio tajm-aut. Beograđani skoro četiri minuta nisu uspeli da izgrade dobru poziciju za šut.

Kraća pauza nije pomogla Zvezdi. Sloter je produžio seriju na 9:0. Konačno Crvena zvezda postiže svoje prve poene preko Luke Mitrovića, koji nakon ofanzivnog skoka poentira – 9:2. Ipak, rasla je prednost Panatinaikosa. Sloter i Gist su se potrudili da vođstvo povećaju i na „+11” (13:2). Dosta je Dejan Radonjić „eksperimentisao” u pokušaju da pronađe pravu petorku.

Drugu trojku za Panatinaikos postigao je Sloter, ujedno to je bio i njegov sedmi poena u dosadašnjem delu meča – 16:2. Kapiten Dijamantidis, razigrani Džejms Gist i furiozni Sloter definitivno su obeležili prvi deset minuta. Domaćin je bio nemilosrdan, vrlo agresivan, a Zvezda na to nije imala odgovor – 26:6.

Druga četvrtina: Panatinaikos – Crvena zvezda 11:23

Odličan prodor i još jedan poen Džejmsa Gista otvara drugu deonicu (28:6). Potom je Zvezda napravila seriju od 7:0 i tako uspela da smanji ogromnu razliku – 28:13. Seriju Beograđana prekinuo je nekadašnji igrač – Demarkus Nelson.

Posle sedam vezanih poena Dženkis je dobio na samopouzdanju, ali i dalje su gosti imali vidnih problema u napadu. Na krilima Čarlsa Zvezda se borila i pokušavala da se vrati u meč. Crveno-beli su u ovoj četvrtini bili bez izgubljene lopte, a samim tim rezultat je odmah bio bolji. Na četiti ipo minuta do kraja Zvezda je vodila 12:4 u drugoj deonici (30:18). Prvu trojku, iz desetog pokušaja, ekipa Dejana Radonjića postigla je preko Vilijamsa – 30:21.

Razbudila se Zvezda, Beograđani su uhvatili rezultatski priključak, a Panatinaikos je ušao u period kada je dosta mašio (30:23). Odlična druga četvrtina za košarkaše Crvene zvezde. Crveno-beli su topili surovu razliku Panatinaikosa – 37:29.

Treća četvrtina: Panatinaikos – Crvena zvezda 15:22
Marjanović nije mogao da izađe na kraj sa Batistom, koji je vezao četiri poena za dvocifrenu prednost, ali da PAO odmah opet ne pobegne pobrinuo se Vilijams trojkom na dodavanje Kalinića za 41:32.

Ipak, crveno-beli su za ta dva i po minuta bili na samo ta tri poena i tri izgubljene lopte, što je kaznio Janković pogotkom iza linije 6,75 metar za plus 12 (45:32), za dobar početak treće četvrtine Panatinaikosa. Ušlo se malo u ritam koš za koš uz atraktivne poteze, pa je Mitrović zakucao na jednoj strani, a na drugoj su uzvratili Dijamantidis i Batista sjajnim alej-upom. Probudio se i Bobi Marjanović, vezao četiri poena, usledila je greška Blažiča, kao i Gista, pa se Mitrović iz kontre pobrinuo za 47:40 uz promašen dodatni penal. Zvezda je uspela da se približi na „–3” (47:44). PAO je izašao iz bonusa, pa su gosti to iskoristili. Marjanović je skupljao sve lopte pod košem (47:46). Zonska odbrana Zvezde, domaćin u problemu.

Onda kada je ekipa Dejana Radonjića gotovo imala sve u svojim rukama, nije uspela to da iskorsti. PAO je ponovo uspeo da se odlepi, a delovalo je i da su sudije malo „kumovale” tome – 50:46. Dominantan u ovoj četvrtini bio je Bobi Marjanović. Gledali smo pravo nadigravanje u OAKA Areni. Marjanović je uspeo da približi crveno-bele na minimalnu razliku – 52:51.

Četvrta četvrtina: Panatinaikos – Crvena zvezda 20:18

Kakvo ludilo u poslednjoj deonici. Vredan rad u odbrani konačno se isplatio, Zvezda je preko Marka Tejića stigla do vođstva, koje je domaćin ubrzo vratio, ali je sjajni Čarls Dženkis iz nemoguće pozicije pogodio za još jedan preokret – 55:54. Gledali smo egal utakmicu. Vođstvo se smenjivalo, a na pet minuta do kraja Dženkis je poentirao uz dodatno slobodno bacane za prednost – 63:60.

Zvezda je puna samopouzdanja! Pogađala je i one teške šuteve, ponovo je u zoni i na četiri minuta do kraja utakmice ima prednost od pet poena (65:60).

Rizikovali su crveno-beli. Jeftine poene je primila Zvezda iz kontre. Sloter je poentirao uz slobodno bacanje. Imali su gosti malo sreće – 62:65. Uspaničila se ekipa Dejana Radonjića, a veliki kapiten Dijamantidis je to prepoznao i iskoristio – 65:65. Radonjić je odmah zatražio tajm-aut.

Publika je osetila nesigurnost gostujuće ekipe i veliku potrebu da domaćina digne i pomogne mu da zabeleži pobedu. Sve je to uticalo na Zvezdu da prokocka prednost, a Dijamantidis je u samoj završnici uneo sigurnost svom timu, što je Panatinaikosa stavilo u veoma dobru poziciju – 70:65. Imala je Zvezda još jednu priliku za povratak, Vilijams je 10 sekundi pre kraja promašio tešku trojku za izjednačenje i tu je bio kraj.