DIJEGO SIMEONE ZA KURIR: Srbi, niste smeli da oterate Antića!

Trener Atletika ubeđen da će 'jorgandžije' ove sezone osvojiti titulu u Primeri, ali da će postati i šampioni Evrope.

Titule su zapisane na nebu…

Tvorac čuda s Kalderona Dijego Pablo Simeone u ekskluzivnom intervjuu „Kuriru” otkriva nepoznate detalje iz svoje fudbalske i trenerske karijere i sa čitaocima u Srbiji deli magiju koju koristi da bi stigao do cilja.

Uoči poslednjeg kola Primere, u kojem pada odluka o šampionu Španije, Simeone tvrdi da je sudbinski zapisano da Atletiko osvoji trofej posle 18 godina, ali i da prvi put u istoriji podigne pehar namenjen prvaku Evrope.

Da li će Atletiko osvojiti titulu?
– Kad sam došao u klub, očekivao sam uspeh, ali ne ovako velike stvari. Odjednom smo počeli da osvajamo Ligu Evropa, Superkup Evrope, Kup kralja. Počeo da osećam breme Antićeve generacije i obavezu da osvojim Primeru. Sad više nema nazad! Ubeđen sam da ćemo postati šampioni Španije. Jednostavno, to je stvar sudbine i sam fudbal igra malu ulogu u svemu tome.

Treba li da očekujemo i pehar Lige šampiona?
– Ova sezona je sudbinski predodređena za velike stvari i odlazak među besmrtne. Zvezde su nam naklonjene i sve se dešava pod budnim okom viših sila. Naravno, osvojićemo jedini pehar koji nam nedostaje.

Dakle, istina je da verujete u zvezde i astrologe?
– Tačno je da veliku pažnju pridajem tome, ali ne želim da govorim o detaljima. To je stvar u koju imam poverenja i koja, kao što sami vidite, donosi rezultate. Dokle god bude bilo tako, verovaću zvezdama. Postoje sile koje nauka ne može da objasni i one su svuda oko nas i imaju veliki uticaj na naše živote.

Prvi pehar u Evropi osvojili ste baš u Atletiku?
– Da. I to kakav – „dupla kruna”! Bilo je kao i sad. Imali smo ekipu kojoj niko nije pridavao značaj, a Barselona i Real imali su preskupe zvezde. Protutnjali smo Primerom, 39 kola smo bili na čelu tabele.

Kakvo je vaše mišljenje o Antiću i Pantiću?
– Antić je napravio veliku stvar. Stvorio je istoriju i zahvalan sam mu na tome do kraja života. Ta sezona je trasirala moj dalji put. Njegova smirenost i hladnokrvnost u najtežim momentima gurala nas je napred. Ono što je Antić bio na klupi, to je Pantić bio na terenu. Bili smo spremni da umremo jedan za drugog. Ta 1996. bila je jedna od najlepših godina u mom životu, čak sam osvojio i srebro na OI u Atlanti.

Suđeno vam je da s autsajderima osvajate trofeje?
– U pravu ste. Kad sam stigao u Lacio, bilo nas je čak šestorica iz reprezentacije i već prve sezone osvojili smo „duplu krunu” i igrali četvrtfinale LŠ. Opet se ponovila situacija iz Atletika. Milan, Juventus, Inter imali su megazvezde, ali je sudbina nama dodelila pehare.

Sećate li se poslednjeg kola?
– Takve stvari se pamte do smrti. To je bila najluđa završnica Serije A ikada! Pobedili smo na Olimpiku, a onda zajedno s punim stadionom 45 minuta čekali kraj u Peruđi. Kad je sudija odsvirao kraj, bili smo van sebe. Dugo smo se gledali i nismo verovali da smo osvojili „skudeto”. Ponavljam, to su one situacije kad fudbal nije igra, već pitanje rasporeda zvezda, sudbine i božije volje.

Opet ste imali Srbe u timu?
– Ha-ha-ha… Tačno tako. Miha je bio pravi vođa na terenu, izuzetno snažna ličnost, prek, ali pravičan i autoritativan, pravi komandant. Deki je bio klinac gladan uspeha. Proveo sam prelepe trenutke igrajući s njima – rekao je Simeone za Kurir.

Nadimak
HRABRI INDIJANSKI RATNIK

Otkud nadimak Čolo?
– U Argentini je običaj da ako nemate nadimak, ne postojite. Ja sam ga dobio sa 14 godina u mlađim kategorijama Veleza. Dao mi ga je trener Spineto po Karmelu Simeoneu, bivšem igraču Boke, koji mi nije rođak. Čolo je naziv za potomke Indijanaca, ali kod belaca označava hrabre ratnike koji se bore do poslednjeg daha.

Ishitrena odluka
NISTE SMELI DA OTERATE ANTIĆA

Vaše mišljenje o Antiću kao selektoru?
– Niste smeli da oterate Antića. On je 2010. napravio fantastičnu ekipu, ali ste ispali u grupi. Sad vas ni nema na Mundijalu. Mislim da je greška i Sinišin odlazak. Imao je malo vremena, a i pored toga je podmladio selekciju i napravio neke rezultate. Mislim da ste suviše nestrpljivi sa selektorima.

Treba vam vođa
ARGENTINCI I SRBI SU SLIČNI

Zašto reprezentacija Srbije nema rezultate?
– Uh, ne znam zašto. Možda je u pitanju odnos igrača prema timu. Slične stvari se dešavaju u Argentini. Još od Maradone nismo bili prvaci sveta. Izgleda da Srbiji, kao i Argentini nedostaje istinski vođa.

Reprezentacija
IMATE SJAJNE FUDBALERE

Kakva je  budućnost srpskog fudbala?
– Imate veliki broj klinaca, koji s nepunih 20 godina igraju u velikim timovima. Takođe, odbranu Srbije bi poželeo svaki trener. Ivanović, Subotić, Kolarov su vrhunski. Neko samo treba da sklopi kockice.

O Antću: Stvorio je istoriju i zahvalan sam mu na tome do kraja života. Njegova smirenost gurala nas je napred.

O Mihajloviću: Pravi vođa na terenu, izuzetno snažna ličnost, prek, ali pravičan i autoritativan.

O Stankoviću: Bio je klinac gladan uspeha kad smo igrali u Laciju i osvojili šampionsku titulu kao autsajderi.