Dik Advokat od 1. avgusta selektor ‘Orlova’: Srbi su preduzeli inicijativu, imaju dobru ekipu

Dik Advokat će od 1. avgusta biti selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Iskusni trener je prema navodima holandskh medija prihvatio da u naredne dve godine vodi “orlove”.

– Ispunio sam jednu od svojih želja i ponovo ću da radim kao selektor. Nisam želeo da radim da radim u klubu. Bilo je kontakata sa Južnoafrikancima, ali do toga nije došlo. Srpska federacija je preduzela inicijativu. Imaju dobru ekipu i sada možemo da se koncentrišemo na Evropsko prvenstvo u Francuskoj – rekao je Advokat za Telesport.

Srbija je bez zvaničnog selektora od završetka kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, posle čega je Sinišu Mihajlovića, kao vršilac dužnosti, odmenio Ljubinko Drulović, mladi strateg koji je prošle godine sa omladinskom reprezentacijom Srbije osvojio Evropsko prvenstvo.

Dik Advokat je kao trener osvojio 15 trofeja: najpre drugu ligu Holandije sa SVV-om, zatim sa PSV-om titulu, Kup i Trofej Johana Krojfa u tri navrata, sa škotskim Rendžersom je dvaput osvojio ligu, dvaput Kup i jednom Liga kup, a sa Zenitom iz Sankt Peterburga bio je prvak Rusije, osvajač Superkupa Rusije, te pobednik UEFA kupa i UEFA Superkupa 2008, što mu je i poslednji trofej.

Minule sezone radio je kao strateg AZ Alkmara, sa kojim je zauzeo osmo mesto u holadnskom prvenstvu, a u karijeri je, pored ostalih, vodio i reprezentaciju Holandije u dva navrata, Belgije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje i Rusije.