Đilas o ukidanju ABA lige: Ne smemo da dođemo u poziciju i budemo kolateralna šteta

Srbija se zajedno sa reginalnom ABA ligom našla u sred sukoba FIBA i ULEB. Prvi čovek naše košarke Dragan Đilas je izjavio da moramo pametno da izaberemo u ovoj situaciji.

 

Ne smemo da dođemo u poziciju i budemo kolateralna šteta, ali moramo da budemo dovoljno mudri i da sačekamo kako će se situacija razvijati u bliskoj budućnosti. Kao što sam i te kako svestan da Međunarodna košarkaška organizacija raspolaže dovoljnim brojem mehanizama da izvrši različite vidove pritisaka na nacionalne federacije – kaže predsednik KSS Dragan Đilas.

Prvi čovek Saveza, koji je krajem prošlog meseca dobio gotovo stoprocentnu podršku i tek „načeo” drugi četvrogodišnji mandat, ne smatra da poslednje vesti iz FIBA, specijalno dok nisu u zvaničnoj formi, mogu da utiču na egzistencijalne smernice.

– Čak i nepriznavanje ABA lige, pod jedan, suštinski ne menja neke stvari. Prvo da vidimo tu toliko pominjanu odluku FIBA, a onda bi trebalo pokrenuti serijal sastanaka na regionalnom nivou. Predlagao sam jedno takvo okupljanje u Beogradu. Pod dva, realno budućnost takmičenja na Jadranu zavisiće od odnosa Evroliga – FIBA. Poznato je da je međunarodna organizacija, pre 20-ak dana, raskinula ugovor sa rukovodstvom najjačeg klupskog kontinentalnog takmičenja. Logično je da FIBA ima određenu strategiju, ali i da želi više uticaja na nadmetanja klubova po fudbalskom modelu.

Najbolji srpski klubovi, koji su već nekoliko sezona najuspešniji, a time i najbrojniji učesnici ABA lige, znaju da ni u ovom takmičenju nije sve idealno (bez uvida u finansijsko poslovanje i rukovođenje), ali je to i jedini izlaz u elitna evropska takmičenja. Iako je na početku relativno kratke istorije pomenutog regionalnog takmičenja bilo „za” i „protiv”, tokom godina najznačajniji srpski klubovi, pre svega večiti, trenutno ga listom podržavaju što su nedavno nedvosmisleno stavili do znanja.

– Od konačnog stava FIBA zavisi mnogo toga, pa i spuštanja po „dubini”. Regionalna liga ima svoje razloge postojanja, ali bi to trebalo da bude takmičenje koje je pokrivalo teritoriju nekadašnje SFRJ, nisu neophodni klubovi iz Bugarske, Mađarske ili nekih drugih zemalja. Vodićemo uvek računa o najvitalnijim interesima srpske košarke, ali i naših klubova. Nema šanse da KSS dođe u koliziju sa poslednjom stranom jer je ideja vodilja da naši najbolji klubovi igraju najprestižnija kontinentalna takmičenja – kaže Đilas.

On smatra da, bez obzira na razvoj situacije, strpljenje nikako nije na odmet.

– Samo da pametno sačekamo i vidimo kuda će međunarodni košarkaški brod. Ali i da nemamo iluzija da će na budućnost najznačajnijih takmičenja najveći uticaj imati najbogatiji evropski, na žalost ne srpski, klubovi – diplomatski je birao reči Dragan Đilas.