Đilas: Podržavam regionalnu ligu u kojoj će se poštovati srpski klubovi

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas izjavio je danas da podržava regionalnu ligu u kojoj će se poštovati snaga srpske košarke i klubova i iz koje će se obezbeđivati prolaz u Evroligu.

 

Đilas je rekao da će sutra biti održan sastanak lige, klubova i predstavnika Košarkaškog saveza Srbije, na kome će se razmatrati predlozi za organizaciju regionalne lige koji su predstavili FIBA i ABA liga.

Poznat je moj stav da je regionalna liga u kojoj će se poštovati snaga srpske košarke i srpskih klubova dobra za našu košarku. Ligu sa 12 klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji je vode uz podršku Saveza i iz koje klubovi imaju prolaz u Evroligu je nešto što podržavam – naveo je Đilas u saopštenju.

Takva liga ne može biti vlasništvo privatnih lica, jer je to nešto što FIBA ne prihvata. Sporazum potpisan još 2009. godine između Košarkaškog saveza Srbije i ABA lige, a koji je potpisao i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu, jasno pokazuje da to ne prihvata ni Evroliga – rekao je Đilas.

On je dodao da je sutrašnji sastanak nastavak dobre prakse i da se o svim važnim temama otvoreno razgovara i da se definiše zajednički stav koji će se zastupati u javnosti i pred košarkaškim strukturama.

Uprava košarkaške Jadranske lige juče je na sastanku klubova i uprave u Ljubljani usvojila nacrt novog društvenog ugovora, koji predviđa promenu vlasničke i upravljačke strukture preduzeća ABA Sidro d.o.o – vlasnika takmičenja.

Na inicijativu klubova, prema nacrtu novog Društvenog ugovora 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava nalazi se u vlasništvu klubova.