Dinamo bi crno-bele: Želimo Partizan u kvalifikacijama, kod njih je raspad sistema

U petak će u Nionu biti obavljen žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. Partizan će se, po svemu sudeći naći u delu žreba gde su nepovlašćeni klubovi i izvući će jednog od deset potencijalnih rivala.

Među njima je i Dinamo iz Zagreba. Naravno, pod uslovom da Partizan odbrani 3:0 iz prvog meča protiv Toršavna, a Dinamo 2:0 protiv Žalgirisa.

Mogućnost da se dva tima iz nekadašnje Jugoslavije nađu jedan naspram drugog dopala se Zagrebčanima koji se iz dva razloga nadaju ovakvom scenariju. Prema njihovim rečima, Partizan bi bio magnet za publiku, a pri tom nije tolikog kvaliteta da zaustavi “Modre”.

Dinamo je protiv Žalgirisa imao podršku tek 4.000 navijača i nema sumnje da bi eventualno gostovanje “crno-belih” bilo okidač da se Maksimir napuni.

– Pre svega, zbog atmosfere koje u Maksimiru nema ni u tragovima. Četiri hiljade navijača nisu nešto s čim se milionski grad može pohvaliti, a Partizan bi mogao biti okidač koji bi vratio publiku na stadion. Beograđani nisu nešto posebno kvalitetni i imaju velikih finansijskih problema koje prete raspadom sistema. Predsednik im je nedavno drugi put uhapšen, a silan novac od prodaje igrača u poslednjih nekoliko godina je nestao. Osim toga, doveli su tek jednog igrača ovog leta (Branko Ilić), a lako je moguće da klub u međuvremenu napusti Danko Lazović, najbolji igrač aktualnog kadra. Na kraju, navijači Dinama nose lepe uspomene od zadnjeg okršaja s Partizanom. Zašto se ne bi ponovilo? – pitaju se u Zagrebu.

Partizan je od 20 timova na 13. mestu na rang listi, što ga svrstava u grupu nepovlašćenih ekipa. To znači da će među potencijalnim rivalima sigurno biti Salcburg (Austrija), Apoel (Kipar), Sparta (Češka), Ludogorec (Bugarska) i najverovatnije Dinamo (Hrvatska), Šerif (Moldavija), Seltik (Škotska), Makabi (Izrael), Steaua (Rumunija).

Poslednji rival biće poznat posle dvomeča Bate Borisov – Skendeberg. Albanci su u prvom meču ostvarili povoljnih 0:0 i ukoliko pobede na svom terenu biće u kombinaciji za treće kolo.

Prvi mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona na programu su 29. i 30. jula, revanši su 5. i 6. avgusta. Pobednici tih duela plasiraće se u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, odakle će pet klubova obezbediti direktan plasman u grupnu fazu.