Dnevnik večitih rivala: Šta sve (ne)znate o Partizanu i Crvenoj zvezdi? (FOTO+VIDEO)

Samo jedan dan deli nas od najveće fudbalske utakmice u prvenstvu Srbije. Susret Partizana i Crvene zvezde uvek donosi posebna osećanja, veliku euforiju i neizvesnost.

Zbog raznih događaja koji su zadesili srpski fudbal minulih dana, pažnja nije toliko bila posvećena 147. susretu ovih timova. Portal Dnevno.rs odlučio je da se posveti predstojećoj utakmici i za vas izdvoji sve ono što već znate, što bi trebalo da znate i što (možda) niste znali o najvećim fudbalskim rivalima naše zemlje.

Dakle, kao što smo već pomenuli, nemile scene i događaji na utakmici Srbija – Albanija bacali su „blagu” senku na najznačajniji događaj u godini za srpski fudbal i svakog navijača – „večiti derbi”. Utorak je bio dan kada su Grobari i Delije bili jedna tribina, ali i svedoci crnog neba nad Beogradom. Taj 14. oktobar postao je simboličan za fudbal u Srbiji. A kakve veze ima sa utakmicom Partizana i Crvene zvezde? Odgovor možemo naći ukoliko se vratimo 14 godina unazad…

Baš kao i pre nekoliko dana, 2000. godine desili su se nezapamćene scene na jednoj utakmici. Doduše, tada su se odvijale na drugoj strani Topčiderskog brda, na stadionu šampiona Srbije.

Crni dani srpskog fudbala – 14. oktobar

Simbolično, dva datuma koja su obeležila srpski fudbal: 14. oktobar 2000. i 14. oktobar 2014. godine – razlika između ova dva datuma je okruglio 14 godina!

Vratimo se u prošlost. Dan kada je trebao da bude odigran 115. večiti derbi na Marakani. Prva utakmica Crvene zvezde i Partizana u novoj „demokratskoj državi” pretvorila se u opšti haos na našem najvećem stadionu. Grobari i Delije su se sukobili na terenu. Nekoliko fudbalera crno-belih dobili su batine, a među onima koji su najgore prošli bio je trener Partizana Ljubiša Tumbaković.

Bio je to derbi koji je započet bez prisustva organa reda na stadionu, pošto se smatralo da ne postoji nikakva opasnost od nereda. Sličnog mišljenja bila je naša javnost i uoči okršaja s Albancima, s tim što je policija učinila sve da osigura bezbednost gostiju.

Podsetimo se kako je sve to izgledalo na Marakani:

Dan kada u Beogradu sve staje…

Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svetu, uvek dobija posebnu draž kada se u utakmici sastaju najveći rivali jedne zemlje. Baš tako je i u Srbiji. Mada, u nekim „mirnijim” zemljama to predstavlja sportski praznik. Ipak, u Beogradu veći je osećaj straha zbog svega što se godinama dešavalo na mečevima „večitih rivala”.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, sa 48,2 % stanovništa koji navijaju za Crvenu zvezdu i 30,5 % navijača Partizana prema jednom istraživanju sprovedenom 2008.

Čak 146. puta su se do sada sastajali crno-beli i crveno-beli, a svaki susret sa sobom je nosio novitete. Naprimer, prošle godine, kada je na Zvezdinom stadionu odigran 145. derbi (2. novembra) brojni mediji su okarakterisali da je to dan kada je „ubijen srpski fudbal”. Loša slika poslata je u svet, gde su Srbi predstavljeni kao „piromani” i divljaci. A, naša zemlja kao mesto huliganizma…

Bio je ovo meč koji se neće pamtiti po kvalitetnom fudbalu, pogotovo drugih 45 minuta u kome su glavnu ulogu imali navijači Partizana koji su izazvali prekid od desetak minuta. Bilo je tu svega i svačega, od navijačkih parola i koreografija, do pirotehnike koja je prekinula najveći fudbalski meč koji Srbija ima. Južna tribina je gorela… A, svi ti događaji bacili su senku na Zvezdinu minimalnu pobedu od 1:0, koja je prouzrokovana autogolom Milana Obradovića.

DA LI STE ZNALI?

– Prvi put derbi je pod reflektorima odigran 7. maja 1972. (50. derbi), a 37. večiti derbi igran 5. decembra 1965. godine je prvi meč Crvene zvezde i Partizana koji je prenošen na TV-u.

– Rekordna poseta je zabeležena 7. novembra 1976. (1:0 za Crvenu zvezdu) kada je na tribinama Marakane bilo oko 100.000 gledalaca, od čega 90.142 sa plaćenim ulaznicama.

– Prvi gol u večitom derbiju postigao je Jovan Jezerkić tada član Crvene zvezde, a prvi strelac za Partizan bio je Stjepan Bobek.

– Najveću pobedu Partizan je ostvario 6. decembra 1953. (13. derbi) 7:1, dok je Zvezdina najveća pobeda ostvarena 17. novembra 1968. (43. derbi) 6:1., a najveću pobedu u kupu ostvario je Partizan i to u finalu 29. novembra 1952. 6:0.

– Dva puta su večiti derbi sudile inostrana sudije. 25. avgusta 1957. Crvena zvezda-Partizan 2:2, Italijan Liverani, a 2. marta 1958. ponovo Crvena zvezda-Partizan 2:2 Austrijanac Kajner.

– Jedini gol direktno iz kornera postigao je u prvenstvenom derbiju Dragan Stojković (Crvena zvezda) 6. septembra 1987. Golman Partizana je bio Branislav Đukanović.

– Čovek koji je odigrao najviše derbija je Moca Vukotić sa 25 mečeva, iza njega je Bora Kostić sa 23, Džajić sa 21…

– Najviše derbija do sada odsudio je Miroslav Radoman – 10.

– Najčešći rezultat na dosadašnjim susretima večitih je bio 1:1, čak 20 puta

 

Tradicija ne sviranja penala za Partizan…

Poslednji jedanesterac u večitom derbiju za Partizan sviran je pre 19. godina. Taj, 99. po redu prvenstveni derbi odigran je 18. marta 1995. godine. Zvezda je povela 2:0 golovima Krupnikovića i Adžića. U 67. minutu glavni arbitar Zoran Petrović opravdano je dosudio penal za crno-bele, pošto je igrač Crvene zvezde Nenad Sakić igrao rukom u svom šesnaestercu. Precizan sa 11 metara bio je Damir Čakar, koji je savladao Zvonka Milojevića.

Partizan je nešto kasnije preko Saveljića uspeo da izjednači na 2:2. Od tada je prošlo skoro dve decenije, ali penala za Partizan u narednih 46 prvenstvenih derbija – nije bilo.

Najviše penala u derbijima dosudio je Branimir Babarogić, bivši golman pa član rukovodstva Crvene zvezde. On je na pet derbija tri puta svirao penal za Zvezdu i jednom za Partizan.

Najpoznatiji „janičari” srpskog fudbala, ima ih dosta…

Ako ste pomislili da su Gabrijel Kleo, Milko Đurovski i Vladimir Stojković jedini igrači koji su menjali dres večitog rivala – prevarili ste se. Pored njih trojice, još dvadesetak fudbalera imalo je tu čast da tokom svoje karijere obuče dres dva najtrofejnija srpska kluba. Detaljno o ovome možete pročitati u našem članku OVDE.

Pogledajte koji su sve igrači tokom svoje karijere nosili dresove obe ekipe:

Milivoje Đurđević (1 meč za Partizan i 9 mečeva za Zvezdu), Bela Palfi (4 meča za Partizan i 9 mečeva za Zvezdu), Jovan Jezerkić (6 mečeva za Zvezdu i 2 meča za Partizan), Božidar Drenovac (3 meča za Zvezdu i 4 meča za Partizan), Miomir Petrović (5 mečeva za Zvezdu i 3 meča za Partizan), Vasilije Šijaković (1 meč za Partizan i 1 meč za Zvezdu), Ranko Borozan (5 mečeva za Partizan i 3 meča za Zvezdu), Branko Zebec (14 mečeva za Partizan i 3 meča za Zvezdu), Velibor Vasović (11 mečeva za Partizan i 1 meč za Zvezdu), Milan Babić (1 meč za Zvezdu i 1 meč za Partizan), Milko Đurovski (8 mečeva za Zvezdu i 6 mečeva za Partizan), Goran Milojević (7 mečeva za Zvezdu i 7 mečeva za Partizan), Dejan Joksimović (2 meča za Zvezdu i 2 meča za Partizan), Gabrijel Kleo (2 meča za Zvezdu i 3 meča za Partizan), Vladimir Stojković (2 meča za Zvezdu i 5 mečeva za Partizan).

 

Srpski derbi – mamac za turiste i strane medije…

Utakmica Partizana i Crvene zvezde privlači medijsku pažnju širom sveta. Poznata vrela atmosfera na stadionima i toplota beogradskog asfalta na dan utakmice, san je svakog fatalnog ljubitelja fudbala. Zbog toga, bronji stranci dolazili su u prestonicu Srbije, kako bi snimali reportaže i kratke filomove o „večitom derbiju”. Odlučili smo da vam izdvojimo najbolje:

Pobede koje se još uvek pamte…

U današnje vreme retko viđamo mečeve na kojima rezultat igra glavnu ulogu, ali zato (na svu sreću) postoje oni koji su ostavili veliki trag u istoriji „večitih rivala”. A, kojih se svaki navijač rado seća. Doduše, danas češće iz priča starijih ljudi, ali sama činjenica da se te utakmice i dalje prepričavaju dovoljno su dobar razlog da im se posveti pažnja…

Partizan – Crvena zvezda 7:1 – Davne 1953. godine, tačnije 6. novembra, fudbaleri Partizana su deklasirali svog najvećeg rivala sa čak sedam lopti u mreži. Crveno-beli su uspeli da postignu utešni gol, ali rezultat od 7:1 u korist kluba iz Humske i dan danas je rekord najvećih pobeda ova dva tima.

Crvena zvezda – Partizan 6:1 – Slatku osvetu Zvezda je čekala čak 15 godina, ali poznato je da „ko čeka – taj i dočeka”. Klub iz Ljutice Bogdana je na svom stadionu, 17. novembra 1968. godine, pobedio ekipu Partizana 6:1. Bio je to 43. „večiti derbi”…

Tradicija koja se nastavlja ili prekida?

Od 2006. godine, kada je osnovana Jelen Super liga Srbije, Partizan dominira protiv Zvezde kada igra u Humskoj. Pred utakmicu sa najvećim rivalom, prvoj u ovoj sezoni, crno-beli se i ovog puta uzdaju u tradiciju…

Tradicija koja je već godinama na strani Partizana kaže da od deset susreta odigranih u Humskoj, od osamostaljenja Srbije (2006. godine), Crvena zvezda je slavila samo u jednom. Saldo je apsolutno na strani Parnog valjka: pet pobeda i četiri remija. Više o ovome i detaljnim rezultatima možete saznati OVDE.

Ostaje nam da vidimo, da li ekipa Nenada Lalatovića može da zaustavi izabranike Marka Nikolića u ovom uspešnom nizu…

KOREOGRAFIJE GROBARA I DELIJA
Zvuci i slike sa tribina – uvek na visokom nivou

Neizvesnost do prvog sudijskog zvižduka, koji označava početak utakmice,uvek je propraćena i iščekivanjem onoga što će se dogoditi na tribinama. Sa obe strane često su viđene atraktivne koreografije, a pevanje tokom svih 90 minuta meča nikada se ne dovodi u pitanje. Jednostavno – fantastična podrška dopire sa juga i severa.

Izdvojili smo vam nekoliko koreografija Grobara i Delija, koje zaslužuje sve pohvale:

Crvena zvezda – Partizan 121. „večiti derbi” (Delije)

Crvena zvezda – Partizan 137. „večiti derbi” (Delije)

Partizan – Crvena zvezda 138. „večiti derbi” (Grobari)

Crvena zvezda – Partizan 139. „večiti derbi” (Grobari)

Partizan – Crvena zvezda 144. „večiti derbi” (Grobari)

Crvena zvezda – Partizan 145. „večiti derbi“ (Grobari)

Crvena zvezda – Partizan 143. „večiti derbi” (Delije)

Partizan – Crvena zvezda 146. „večiti derbi” (Delije)