DNEVNO.RS Borba titana na ‘Stadionu svetlosti’: Atletiko za prvenac, Real za jubilarnu desetku (VIDEO)

Dve potpuno različite ekipe - na istom mestu, sa istom željom i jednim ciljem! Na samo korak do ostvarenja snova, Atletiko i Real u sutrašnjoj utakmici odlučuju o novom šampionu Evrope...

U Lisabonu se piše istorija. Stadion ‘Svetlosti’ ima čast da ugosti dva velikana iz Madrida, a u apsolutnom spektaklu po prvi put gledaćemo gradski derbi u finalu Lige šampiona. Ima li šta lepše?

Retki su oni koji su na početku ovog elitnog evropskog takmičenja očekivali ovakav epilog. Finale između Reala i Atletiko Madrida je pravi ‘džek pot’ za sve ljubitelje fudbala.

Dakle, spremite se…

Zlatna generacija Atletiko Madirda

Nekadašnji igrač „Jorgandžija” Hose Garate, ocenio je da bi istorija Atletiko Madrida bila potpuno drugačija da je osvojio titulu prvaka Evrope 1974. godine. Hose je u tom finalu predvodio napad Atletika, a sada, posle tačno 40 godina oseća istu euforiju kao i na dan utakmice. Atletiko je ponovo na korak do ostvarenja sna…

I svi veruju u sposobnosti Dijega Simeona i njegovog tima. Šampioni Španije se nalaze u usponu forme i sigurno je da će posle Primere, želeti da postanu zlatna generacija, koja je u istoj godini postala prvak svoje zemlje, ali i Evrope.

Dijego Simeone je imao priliku da na terenu predvodi Madriđane, ali nikada ne i da podigne pehar Lige šampiona, zato će to da pokuša u Lisabonu, ali kao trener crveno-belih. Argentinac ima jedinstvenu šansu da kruniše istoriju ovog kluba, dugu 111 godina.

Ekipu Atletiko Madrida najviše krasi neustrašivi kolektiv, a kada se Gabi, Vilja, Kosta, Garsija i kompanija uigraju – niko ih ne može zaustaviti. Ipak, veliki hendikep za Simeonov tim biće odsustvo Dijega Koste, koji je povređen i male su verovatnoće da će zaigrati u ovom meču.

ATLETIKOV PUT DO FINALA

Grupa G: Atletiko Madrid – Zenit (3:1, 1:1) Atletiko Madrid – Porto (2:1, 2:0) Atletiko Madrid – Austrija (3:0, 4:0) Osmina finala: Atletiko Madrid – Milan (1:0, 4:1) Četvrtina finala: Atletiko Madrid – Barselona (1:1, 1:0) Polufinale: Atketiko Madrid – Čelsi (0:0, 3:1)

Ukupno datih golova: 25, ukupno primljenih golova: 5

Kraljevi igraju za ‘desetku’

Sa druge strane, ekipa koja bi mogla da sruši Atletikove snove je ni manje ni više nego kraljevski Real Madrid. Klub koji nosi epitet najuspešnijeg u dvadesetom veku i koji se konstantno nalazi u vrhu evropskog fudbala. Rekorder Lige šampiona, ima šansu da stigne do svoje desete titule, a to je i više nego dovoljan motiv. Uostalom, ko drugi to može ako ne Real?

‘Kraljevi’ su prvenstvo u Španiji završili na trećoj poziciji. Nisu uspeli da osvoje Primeru, pa se uteha traži u Ligi šampiona. Za razliku od njihovog rivala, ekipu Karla Anćelotija krasi fanstastični individualni kvalitet. Sklop neverovatnih pojedinaca, predvođeni najboljim strelcem LŠ i ključnim igračem Reala – Kristijanom Ronaldom, svakako predstavlja ozbiljnu pretnju. Međutim, veliki udarac za ‘bele’ biće odsustvo jednog od najvažnijih igrača ove sezone Ćabija Alonsa, koji će propustiti ovaj meč zbog žutog kartona iz polufinala. Iako je Ronaldo imao problema sa povredama, biće spreman da pruži svoj maksimum i to je olakšavajuća okolnost za sve navijače, ali i samu ekipu.

REALOV PUT DO FINALA

Grupa B: Real Madrid – Galatasaraj (6:1, 4:1) Real Madrid – Kopenhagen (4:0, 2:0) Real Madrid – Juventus (2:1, 2:2) Osmina finala: Real Madrid – Šalke (6:1, 3:1) Četvrtina finala: Real Madrid – Dortmund (3:0, 0:2) Polufinale: Real Madrid – Bajern Minhen (1:0, 4:0)

Ukupno datih golova: 37, ukupno primljenih golova: 9

Da li ste znali?

* Ovo finale je prvo u istoriji u kome se sastaju klubovi iz istoimenog grada.

* Real Madrid je jedini klub koji je pet puta zaredom osvojio Ligu šampiona (1956, 1957, 1958, 1959 i 1960. godine)

* Real i Atletiko Madrid su ukupno odigrali 264 derbija. „Kraljevski klub” je 143 puta bio uspešniji, dok su „Joegandžije” slavile u 64 utakmice. Nerešenim rezultatom završeno je 57 mečeva.

* U madrdskim derbijima, Real je postigao 480, a Atletiko 340 golova.

* Atletiko nikada nije osvojio Ligu šampiona, a samo je jedinom igrao finale sa minhenskim Bajernom (1974. godine)

Činjenice:

– Real je najuspešniji klub u takmičenju Lige šampiona, ukoliko trijumfuje ovo će mu biti deseta titula.

– Karlo Anćeloti bi mogao da postane tek drugi trener u istoriji koji je uspeo da osvoji tri trofeja ovog elitnog takmičenja. Do sada je to jedino pošlo za rukom Bobu Pejsliju, koji je sa Liverpulom tri puta bio šampion Evrope.

– Ukoliko Atletiko pobedi Argentinac Dijego Simeone bi postao treći trener koji nije iz Evrope, a da je osvojio trofej LŠ.

 

Kako god da okrenete, klubovi iz Madrida će postati deo istorije, a nama ostaje da sa uživanjem odgledamo ovu spektakularnu i jedinstvenu fudbalsku predstavu…