DNEVNO.RS Nadimci evropskih klubova: Kada ‘Jorgandžije’ ukrote ‘Slepe miševe’

U svetu fudbala navijači svoje omiljene klubove zovu kojekakvim imenima. Najčešće su oni u vezi sa bojom dresa, šarama, životinjama koje simbolizuju određenu ekipu. Ali, postoje i oni čiji nadimci imaju veoma zanimljivu priču iza sebe.

Arsenal i Vest Hem – „Tobdžije” (gunners) i „Čekićari” (hammers)
Obe ove londonske ekipe imaju slično poreklo svojih nadimaka. Krajem 19. veka osnovani su od strane radnih sindikata, a ovi klubovi sve do danas nose imena koja su u vezi sa industrijama u kojima su ti radnici bili zaposleni. Arsenalovi u oružarnici i fabrici oružja, dok su Vest Hemovi ”šljakali” u železari. Ponekad se uz njih veže i nadimak „Čelični” (The Irons).

Foto: Facebook/Arsenal

Everton – „Karamele” (The Toffees)

Kada je ovaj klub osnovan daleke 1878. godine, fudbal je bio daleko od današnjeg profesionalnog. Nadimak „Karamele” u vezi su sa njegovim stadionom Gudison Parkom, kao i sa samim gradom Liverpulom. Početkom prošlog stoleća pre utakmica ovi slatkiši su prodavani u neposrednoj blizini te fudbalske arene. Drugo objašnjenje je to da je u Liverpulu krajem 19. veka bilo više Iraca nego u bilo kom drugom engleskom gradu, a njih su u slengu nazivali Karamelama.

Sanderlend – „Crne mačke” (Black cats)

Za taj nadimak su se odlučili navijači kluba. Prema verovanju, početkom 19. veka tokom Napoleonskih ratova oko reke Ver bilo je smešteno mnoštvo topova koji su služili za odbranu grada. Jedan od najvećih među njima bio je poznatiji kao „Crna mačka”, pa po njemu klub i nosi svoj nadimak. Tokom pobede u finalu FA kupa 1937. Sanderlendov navijač Bili Moris doneo je crnu mačku na stadion kako bi im donela sreću.

Foto: Facebook/SunderlandAFC-BlackCats-banter

Mančester junajted nosi nadimak „Crveni đavoli” (The Red Devils). Zanimljivo je da su oni taj nadimak preuzeli od obližnjeg ragbi tima Salford.

Njukastl je na Ostrvu, ali i u ostatku Evrope, poznat pod nadimkom „Svrake”. To i nije tako nelogično kada se uzme u obzir da su njihovi dresovi crno-bele boje.

Kjevo – „Leteći magarci’ (Mussi volanti)

Nadimak datira iz 2001, kada se Kjevo prvi put u klupskoj istoriji kvalifikovao u elitno takmičenje italijanskog fudbala. Kakos u baš tako nazvani, zanimljiva je priča. Navijači protivničke Verone tokom jedne utakmice istakli su transparent da će Kjevo ući u Seriju A kada magarci budu poleteli. Kjevo je uspeo.

Roma – „Rimska vučica” ili „Vukovi” (Lupi)

Fudbalski klub Roma na svom grbu ima prepoznatljivu rimsku vučicu kako stoji nad osnivačima grada – Romulom i Remom. Priča oko najpoznatije rimske braće je poznata: nakon egzodusa preživelih iz Kartagine, tamošnji junak Eneja poveo je mnoštvo brodova prema području na kojem je danas Rim. Njegove potomke, Romula i Rema, buduće osnivače Rima, prema legendi othranila je vučica i time postala jedan od gradskih simbola.

Foto: Facebook/officialasroma

Juventus – „Stara dama” (La signora vecchia)

Tokom tridesetih godina prošlog veka većina Juventusovih igrački zvezdi zašle su u četvrtu deceniju života, što je bilo u velikoj suprotnosti prema službenom imenu kluba (u prevodu – mladost). Zbog toga je pojam ‘stara’ proizašao iz te kontradikcije i proizvod je ironije, a pojam ‘dama’ je dodat zbog privrženosti koju su navijači osećali prema klubu, baš poput osećaju nežnosti i odanosti prema dami.

Valensija – „Slepi miševi” (Los che)

Nadimak „Los che” upotrebljava se u Španiji, a „Slepi miševi” u ostatku Starog kontinenta. Slepi miš je deo gradskog grba i simbol grada (stoga i kluba) po legendi koja tvrdi da ga je kralj Džejms I tokom Rekonkviste (proterivanje Mavara sa Pirinejskog poluostrva) smatrao dobrim predznakom kada mu je sleteo na vrh zastave pre bitke. Nadimak „Los Che” dolazi od izraza ‘xe’ koji se često koristi u toj pokrajini kao svojevrsna poštapalica koja izražava bunt.

Foto: Facebook/ValenciaCF

Atletiko Madrid – „Jorgandžije” (Los colchoneros)

U suprotnosti prema Realu, a iz solidarnosti prema radničkoj klasi, klub nosi ime u vezi sa izrađivačima jorgana. Iako nije sasvim jasno poreklo tog imena, postoji jedna zanimljiva teorija. Madriđani i njihovi istoimeni baskijski prijatelji nabavljali su dresove iz Engleske te su, umesto plavo-belih, dobili prugaste crveno-bele, koji su materijalom i bojom ličili na jorgan. Čudno, ali nadimak je ostao.

Bajern – FK Holivud (FC Hollywood)

Ako biste pitali navijače ovog bavarskog tima kako je njihov voljeni klub dobio taj nadimak, rekli bi vam da je to zbog mnoštva svetskih fudbalskih zvezda koji su igrali u Bajernu. Ali, istina je malo drugačija. Tokom devedesetih godina 20. veka Bajern je bio u krizi rezultata, a igrači su se umesto na terenu, dokazivali van njega. Tačnije, često su punili trač-rubrike novinskih stubaca pa je zato taj klub prozvan „FK Holivud”. Taj nadimak se i danas koristi.

Svet fudbala zaista je bogat zanimljivim nadimcima koji nekoga nasmeju, a nekom znače sve na svetu.

Ukoliko se i vi setite kluba sa interesantnim nadimkom, slobodno podelite sa nama!