DNEVNO.RS Nadimci srpskih klubova: Kako je nastao ‘Parni valjak’, a gde se takmiče ‘Zmajevi’

Kada neko kaže da ide da gleda ćurane, zebre, kanarince i zmajeve trebalo bi da znate da ne ide u Zoološki vrt već na fudbalsku utakmicu Borca iz Čačka, Jagodine, Novog sada i Voždovca.

Srpski fudbalski klubovi imaju najrazličitije nadimke koje su dobili iz ko zna kojih razloga, a po kojima ih nazivaju lokalni navijači.

Šampion Srbije u prethodnih šest godina, Partizan, nosi krajnje zanimljiv nadimak – „Parni valjak”. Ne, nije to ime nastalo u čast popularne zagrebačke muzičke grupe. Taj su nadimak crno-beli dobili još pre oko pola veka kada su igrali dominantno i u tadašnjoj Jugoslaviji, a bogami i u Evropi. Uostalom, iz Humske 1 su sigurno ponosni na podatak da je generacija iz 1966. igrala finale Kupa šampiona protiv slavnog Reala iz Madrida. Nažalost, „Parni valjak” bio je zaustavljen, a Madriđani su pobedili sa 2:1. Neki od igrača koji su tada nastupali za Partizan bili su Milutin Šoškić, Velibor Vasović, Milan Galić, Josip Pirmajer…

Da li biste navijali za „Romantičare”?

Ako je vaš odgovor potvrdan, obucite plavo-belu kombinaciju i pravac Karaburma. To je, naime, nadimak OFK Beograda. Godine 1953. osvojili su prvi Kup Jugoslavije, a 1955. uspeh je ponovljen. Još dva Kupa osvojena su 1962. i 1966. Bilo je to najslavnije vreme OFK Beograda, kada su fudbaleri ovog kluba zbog lepe i atraktivne igre stekli nadimak „Romantičari”. Najveći uspeh na evropskoj sceni je plasman u polufinale Kupa osvajača Kupova u sezoni 1962/63. „Romantičari” su u polufinalu poraženi od engleskog Totenhama, kasnije i osvajača ovog takmičenja.

Foto: ofkbeograd.co.rs

FK Mačva je sama stvarala svoju istoriju i istakla legendu o „Provincijskom Urugvaju”. Ovaj popularni naziv za Mačvu prvi put se spominje 1927. godine u lokalnim novinama „Radikal”. Urugvaj je važio za fudbalsku velesilu, kao dvostruki olimpijski pobednik, kad svetska prvenstva još nisu bila ustanovljena. Mačva je jedan od najstarijih klubova kod nas jer su osnovani 1919. godine. Sada nastupaju u Srpskoj ligi Zapad, što je treći rang takmičenja.

Fudbaleri Smedereva su dobili nadimak „Oklopnici” zbog imena Sartid koje su nosili devedesetih godina. Sartid je bila železara koju su privatizovali Amerikanci, a bavila se proizvodnojm čelika.

Jedan od zanimljivijih nadimaka imaju fudbaleri Dorćola, koje navijači zbog svetlo plave boje dresova kakve ima reprezentacija Argentine, ali i stila igre koji podseća na južnoamerički, zovu „Gaučosi”.

I oni su jedan od najpopularnijih lokalnih klubova jer derbi meč sa lokalnim rivalom GSP Poletom, gleda i do 5.000 ljudi.

Poreklo nadimka Radničkog iz Niša seže još iz 1962. godine. Na utakmici sa Crvenom Zvezdom na istočnoj tribini Čaira izronio je transparent „Real sa Nišave” koji je svojom dužinom od oko 20 metara i visinom od 2 metra delovao impozantno. Po njemu je Radnički nešto kasnije dobio i nadimak s obzirom da se transparent mogao videti na svakoj utakmici Radničkog na Čairu u periodu šezdesetih.

Od tada, pa nadalje niški Čair važio je za vruć teren gostujućim ekipama delom zbog igre Radničkog, a delom zbog paklene atmosfere koju su pravili njegovi navijači na svakoj utakmici i koji su popunjavali tribine neretko do poslednjeg mesta.

Zanimljivi su bili i transparenti ovog kluba sa više nego interesantnim parolama – „Real iz Niša Evropom juriša”, „Real iz Niša sve redom šiša”…

Kada neko kaže da ide da gleda ćurane, zebre, kanarince i zmajeve trebalo bi da znate da ne ide u Zoološki vrt već na fudbalsku utakmicu Borca iz Čačka, Jagodine, Novog sada i Voždovca.

Fudbaleri iz Jagodine imaju logičan nadimak „Ćurani”. Ovaj grad je poznat po uzgoju ćurki, pa je logično bilo da i sportisti dobiju taj nadimak.

„Kanarinci” su fudbaleri Novog Sada, a nadimak su dobili po jarko žutim dresovima koji podsećaju na kanarince. „Zmajevi” su fudbaleri Voždovca jer na dresovima imaju logo sa crvenim zmajem.

Foto: fkvozdovac.rs

Čačani nemaju Zoološki vrt, ali imaju „Zebre”. To su fudbaleri Borca, koji su taj nadimak stekli zbog prugastih šara na dresovima poput zebrinih. Oni trenutno nastupaju u Prvoj ligi Srbije.

Nadimci beogradskih niželigaša

Ekipa IM Rakovice nosi nadimak „Traktoristi” zbog nekada veoma profitabilne fabrike IMR koja je prozvodila ta poljoprivredna vozila. „Vukovi sa Kosmaja” su fudbaleri Sopota, a taj nadimak su dobili iz jednostavog razloga – igraju podno planine Kosmaj. „Lokosi” su momci koji pikaju loptu za Lokomotivu, a „Golubovi” su igrači Hajduka sa Liona. Ako neko nije znao, „Saobraćajci” su sa Dorćola i nastupaju za GSP Polet.