DNEVNO.RS Oni su igrali za Zvezdu i za Partizan: Najpoznatiji ‘janičari’ srpskog fudbala

Ako ste pomislili da su Gabrijel Kleo, Milko Đurovski i Vladimir Stojković jedini igrači koji su menjali dres večitog rivala – prevarili ste se. Pored njih trojice, još dvadesetak fudbalera imalo je tu čast da tokom svoje karijere obuče dres dva najtrofejnija srpska kluba.

Najpoznatiji među „preletačima” svakako je Vladimir Stojković. On je u Crvenu zvezdu došao 2005. godine iz Zemuna, a u klubu sa Marakane zadržao se godinu dana. Sjajnim odbranama postao je jedan od ljubimaca Severa, a tokom predsednikovanja Dragana Stojkovića Piksija prodat je Nantu u leto 2006. godine.

Turbulentni period u njegovoj karijeri

Ni u jednom narednom klubu nije bio stalna prva opcija među stativama, a klubovi kroz koje je prodefilovao su Nant, Vitese, Sporting Lisabon, Getafe i Vigan.

Kao bomba odjeknula je vest u Srbiji da se popularni Stojke vraća u domaći fudbal – ali ne u crveno-beli dres. On je te 2010. godine potpisao ugovor sa Partizanom i po automatizmu postao je najomraženija osoba zvezdaškog dela Srbije. Da stvar bude još zamršenija, on je doprineo još većoj tenziji između njega i Delija kada je posle jednog meča Partizana nosio majicu sa natpisom – „Oprostite mi moju ružnu prošlost”. Ipak, on je u crno-belom dresu beležio sjajne partije, igrao je u Ligi šampiona i osvojio dve titule sa timom iz Humske 1.

Sledeći na listi koji je igrao za dva najveća srpska kluba jeste Brazilac, Gabrijel Kleverson Kleo. On je takođe prešao iz Crvene zvezde u Partizan. Na leto 2008. godine potpisao je za ekipu iz Ljutice Bogdana i u njoj se zadržao jednu sezonu. Naredna njegova stanica opet je bilo Topčidersko brdo. Crveno-beli dres zamenio je crno-belim. Postao je ljubimac armije partizanovih navijača, što je još više doprinelo tome da se ljubav zvezdaša prema njemu transformiše u, najblaže rečeno, animozitet.

Milko Đurovski – još jedan je od onih koji su igrali za dva najveća srpska kluba. Čuvenog makedonskog fudbalera nije potrebno posebno predstavljati. Tačno deset godina je igrao u Beogradu – šest u Zvezdi i četiri u Partizanu. Njegov transfer sa crveno-bele na crno-belu stranu Topčiderskog brda smatra se jednom od najvećih senzacija u istoriji jugoslovenskog fudbala.

Leta 1986. godine kao „bomba” je odjeknula vest da je jedan od najboljih igrača Zvezde pojačao „večitog rivala”. O tome se pričalo, bukvalno, od Vardara do Triglava. Zvezdaši su tugovali, a partizanovci likovali. Novine su bile ispunjene tekstovima i slikama mlađeg od dva brata Đurovski.

Evo liste onih igrača koji su tokom svoje karijere nosili dresove obe ekipe:

Milivoje Đurđević (1 meč za Partizan i 9 mečeva za Zvezdu)
Bela Palfi (4 meča za Partizan i 9 mečeva za Zvezdu)

Jovan Jezerkić (6 mečeva za Zvezdu i 2 meča za Partizan)
Božidar Drenovac (3 meča za Zvezdu i 4 meča za Partizan)
Miomir Petrović (5 mečeva za Zvezdu i 3 meča za Partizan)
Vasilije Šijaković (1 meč za Partizan i 1 meč za Zvezdu)

Ranko Borozan (5 mečeva za Partizan i 3 meča za Zvezdu)
Branko Zebec (14 mečeva za Partizan i 3 meča za Zvezdu)
Velibor Vasović (11 mečeva za Partizan i 1 meč za Zvezdu)
Milan Babić (1 meč za Zvezdu i 1 meč za Partizan)

Milko Đurovski (8 mečeva za Zvezdu i 6 mečeva za Partizan)
Goran Milojević (7 mečeva za Zvezdu i 7 mečeva za Partizan)
Dejan Joksimović (2 meča za Zvezdu i 2 meča za Partizan)

Gabrijel Kleo (2 meča za Zvezdu i 3 meča za Partizan)
Vladimir Stojković (2 meča za Zvezdu i 5 mečeva za Partizan)

Od navedenih fudbalera samo su tri imena ušla u istoriju tako što su bili strelci za obe ekipe na “večitim” derbijima, bilo da je reč o prvenstvu ili kupu, a to su:

Jovan Jezerkić (3 gola za Crvenu zvezdu, 2 za Partizan)

Branko Zebec (5 golova za Partizan, 1 za Crvenu zvezdu)

Milko Đurovski (6 golova za Crvenu zvezdu, 2 za Partizan)

Pored ovih igrača, dres Crvene zvezde i Partizana nosili su još i sledeći igrači, ali oni nisu nastupali za oba rivala na “večitim” derbijima:

Milovan Ćirić, Antun Rudinski, Radivoje Ognjanović, Zvezdan Čebinac, Vladimir Jocić, Petar Puača, Nikoslav Bjegović, Dalibor Škorić.

Nekoliko igrača nastupalo je u mlađim kategorijama jednog večitog rivala, a kasnije tokom karijere nosilo dres prvog tima drugog večitog rivala:

Dušan Krajčinović (mlađe kategorije Zvezde, potom prvi tim Partizana)
Dragan Stevanović (mlađe kategorije Partizana, potom prvi tim Zvezde)
Saša Radivojević (mlađe kategorije Partizana, potom prvi tim Zvezde)
Žarko Lazetić (mlađe kategorije Zvezde, potom prvi tim Partizana)
Goran Gavrančić (mlađe kategorije Zvezde, potom prvi tim Partizana)
Jovan Krneta (mlađe kategorije Partizana, potom prvi tim Zvezde)

Stratezi i Zvezde i Partizana:

Kada su treneri u pitanju Milovan Ćirić, Gojko Zec, Aleksandar Tomašević, Velibor Vasović i Toma Savić sedeli su u različitim periodima svoje karijere na klupama oba “večita” rivala.