DNEVNO.RS Šipka zavrtela svet: ‘Pole dance’ atraktivni sport koji je zaludeo planetu

Pole dance je sport koji savršeno oblikuje telo, aktivne su sve grupe mišića, a ples i pokret pomažu pri emotivnom pražnjenju i daju pozitivnu energiju. Nela i Jelena iz 'Pole dance' Akademije pričaju za Dnevno.rs kako je ovaj sport uzeo maha u svetu, a i u Srbiji.

– Sve je počelo pre dve i po godine. Nela i ja smo počele da treniramo pole dance kada se pojavio u  Beogradu, tamo smo se i upoznale. Primećeno je odmah bilo da nam dobro ide, i već posle par meseci počele smo u tom klubu da radimo kao instruktorke, a tada je usledila i prijava za šou „Ja imam talenat”. Kada smo prošle u polufinale, sve je krenulo u mnogo ozbiljnijem smeru. To je bila velika prekretnica za nas dve. Želele smo da pokažemo nešto ozbiljnije, počele da usavršavamo zahtevnije i teže elemnete, a kroz tu pripremu za „Ja imam talenat” smo zapravo i shvatile kojim pravcom pole dance-a želimo da se bavimo. Odlučile smo se za pole sport, elementi plesa su sastavni deo, ali smo se više posvetile akrobacijama i gimnastičarskim figurama. U međuvremenu smo odlazile na međunarodne radionice u inostranstvo,  i to nam je bila dobra podloga da otvorimo naš sportski klub „Pole dance” Akademiju – kaže Jelena Bokšan, jedna od instruktorki, za Dnevno.rs.

„Pole dance” Akademija prvi pole dance sportski klub u Srbiji

– Akademija je osnovana juna 2013. godine. Uložili smo mnogo truda u promociju pole dance-a kao sporta. Radimo i na tome da se u Srbiji oraganizuju takmičenja, i da naše devojke dobiju mogućnost da pokažu i budu nagrađenje za ono što rade. Kao u svakom sportu, posle nekog vremena, javi se želja za takmičenjem, ispliva sportski duh na videlo! Naša misija je da u Srbiji bude što više kvalitetnih pole dancera, jer pored toga što savršeno oblikuje telo, pošto su aktivne sve grupe mišića, ples i pokret pomažu pri emotivnom pražnjenju i daju pozitivnu energiju, a to nam je svima potrebno – primećuje Uroš Tašin, predsednik kluba.

Program osmišljen po uzoru na najbolje svetske pole dance klubove

– Počele smo da radimo po programu koji smo same prilagodile, pažljivo proučavajući svetske pole dance standarde. Po uzoru na vodeće škole, osmislile smo različite tipove treninga na šipci, gde jedan upotpunjuje drugi. Ubrzo su počele da pristižu i ponude za saradnju. Pojavile smo se u filmu „Skidanje”, u spotu i nekim nastupima Željka Joksimovića, naše devojke su nastupale na festivalu Exit, na latino stejdžu, a u planu je još javnih nastupa i promocija sporta, što je nama izuzetno drago jer se ljudima dopada to što mi radimo – zadovoljna je instruktorka Nela Ivanković.

 

Istorija pole dance-a

Pole dance potiče od Indijske veštine Mallakhamb stare oko 800 godina. Tom veštinom su se bavili isključivo pripadnici muškog pola, gde su koristeći drvenu šipku (većeg prečnika od današnje standardne šipke) pokazivali svoju snagu i fleksibilnost izvodeći razne akrobatske elemente.

Još jedna preteča, koja je više nalik na današnji pole dance je Chinese pole, disciplina u kojoj se koriste dve šipke na kojima izvođači prkose gravitaciji, prebacujući se sa jedne šipke na drugu na oko 6 metara iznad zemlje.

Od 1920-ih pole dance se seli u cirkuse  i počinje da se razvija u kombinaciji sa burleskom i striptizom.

Godina 1990-ih pole dance počinje da se razvija kao forma umetnosti i fitnesa i postaje sve popularnija vrsta rekreacije i takmičarskog sporta.

 

Danas je pole dance spoj plesa, fitnesa, akrobatike i umetnosti – sport br.1 u kome vladaju žene, a predrasude zbog opreme (šipke) kako kažu, skoro da uopšte više ne postoje!

– Ni jedna devojka ne dolazi sa predrasudama, toga više nema. Način na koji predstavljamo ono čime se bavimo je mnogo pomogao da se iskorene te predrasude. Jedine radimo na promociji sporta, ne krijemo to što radimo, na sva vrata pokazujemo šta se ovde dogodi, sve fotografije, sve uspehe, zaista smo velikim delom uspeli da pogazimo te predrasude, kojh iskreno nije bilo mnogo, jer devojke koje žele da treniraju, upute se u to šta je pole dance i tu nema mnogo prostora za iznenađenja – dodaje Nela.

Pole dance je najpopularnija vrsta sporta i rekreacije među ženskim delom popuilacije. Devojke i žene širom sveta, opčinjene su ovom vrstom sporta. Jedne od njih su Milica i Nevena.

U pole dance-u nalaze inspiraciju

– Počela sam da treniram pre dve godine. Radila sam jedno vreme kao instruktor u klubu koji se zatvorio, a ovde sam nastavila da treniram. Zaljubljena sam u pole dance, celog života vežbam ali ne postoji tako kompletan sport kao što je pole dance, on spaja nespojivo, jednostavno impresionira svakog ko proba, dobijate na vitkosti i snazi istovremeno. Spoj plesa, akrobatike, fitnesa čini da devojke savršeno izgledaju, a neverovatno je koliko brzo promene na telu počinju da se vide. Prema mom mišljenju, svaka devojka koja se oproba u ovome, nikada neće poželeti bilo šta drugo da trenira. Završila sam Pravni fakultet, ali otkako sam otkrila pole dance, više se ne pronalazim u tome. Čekam da se stvore uslovi, i da počnem ponovo kao instruktor da radim. Ceo moj svet je pole dance, imam šipku i kod kuće, jednostavno ne mogu više bez njega. Mislila sam da će biti predubeđenja i povezivanja pole dance-a sa striptizom, međutim, čak iako ga neko ima, kada vidi o čemu se radi, sve predrasude isčeznu. U pole dancu šipka je oprema, ko ne veruje, neka proba – preporučuje Milica Milićević, obožavalac pole danca i buduća instruktorka.

Nevena Ivaštanin kaže da je u Srbiji zadržava samo pole dance!

– Živim u Londonu, i oduvek sam želela da treniram pole dance, on dugo postoji  tamo i veoma je zastupljen. Međutim, toliko je skup da ne može svako sebi da ga priušti. Nisam mogla ni ja, sve dok nisam došla u Srbiju. Bila sam presrećna kada sam otkrila Pole dance Akademiju, odmah sam počela da treniram. Pole dance mi je pomogao da razvijem motoriku, koordinaciju, balans i držanje tela. Izgradila sam ženstvenost, gracioznost i samopouzdanje, a povratak za London odlažem već par meseci – iskrena je Nevena.

Ovim sportom mogu da se bave svi, ne zahteva prethodnu fizičku pripremljenost niti plesno predznanje, fleksibilnost, građu, kilažu ili godine.

– Ko god proba pole dance porušiće sve svoje sumnje i uveriti se u sopstvene fizičke sposobnosti. Neretko žene nisu svesne koliko su snažne postale trenirajući pole dance, same sebe iznenade kada uspeju da urade neki element koji im je pre samo par meseci delovao kao nešto nedostižno – zapaža Nela i objašnjava zašto je toliko važan i koristan redovan trening:

– Kroz naše treninge devojke postaju snažne, u kondiciji, fleksibilne, pune samopouzdanja i ženstvenosti, a to je nešto čemu svaka žena teži. Telo će vam biti izvajano, a misli rasterećene, ovaj sport dovodi do tog priželjkivanog sklada. Uz pole dance ćete se osećati savršeno u svom telu! – zaključuje ona.