Dodić: Ćurčić je ustanovio najbolji princip u fudbalu, cilj nam je plasman u Rio

Novi selektor mlade fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Dodić rekao je da neće menjati principe i praksu u radu koju je ustanovio njegov pretdhodnik Radovan Ćurčić.

Za selektora mladog nacionalnog tima Dodić je imenovan 23. decembra, nakon što je Ćurčić preuzeo kormilo A reprezentacije.

– Ćurčić je ustanovio najbolji prinicip u fudbalu, a to je da uvek igraju najbolji, bez obzira na okolnosti i izbor igrača. Sa njim imam odličnu saradnju godinama unazad, još iz vremena kada sam radio u Javoru iz Ivanjice. Dobro poznajem igrače koje je on odabrao za minule kvalifikacije. To je jaka i dobra grupa momaka, veoma motivisana i radna. Treba nastaviti tamo gde je u radu sa njima prekinuo Ćurčić – rekao Dodić u prvom obraćanju javnosti posle izbora na novu funkciju, a prenosi Fudbalski savez Srbije.

Novi selektor naših nada smatra da će osnovni cilj mlade reprezentacije na Evropskom prvenstvu u junu u Češkoj biti prolaz grupne faze i plasman u polufinale.

– Dobili smo jaku grupu sa Nemačkom, Danskom i domaćinom Češkom. Na Evropskom prvenstvu nema popravnog, kao što je to moguće u kvalifikacijama. Iz tog osnovnog cilja proističu i drugi, reklo bi se, viši. Ispunjenjem prvog cilja došli bi i do drugog, a to je plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru sledeće godine – kazao je Dodić.

On je naveo da neće imati mnogo mogućnosti da eksperimentiše ili proverava nove snage i da će oslanjati na postojeći izbor igrača.

– Mi ćemo do početka EP imati samo dve provere. Krajem marta, 27. i 31, imaćemo dva termina za odigravanje međunarodnih utakmica. U prvom ćemo dočekati Švedsku, a četiri dana docnije gostovaćemo u Italiji. Do početka okupljanja pred EP nećemo imati drugih prilika da treniramo ili igramo utakmice – izneo je Dodić deo plana.

Mladi trener smatra da će imati dobru komunikaciju sa selektorom A reprezentacije.

– Siguran sam da ću uvek, ako se za to bude pitao Ćurcić, imati na raspolaganju sve igrače koji zaslužuju da nose državni dres. Sve igrače na koje on u određenom trenutku ne bude računao, moći ću da pozovem u mladi tim – rekao je Dodić, dodajući da je do početka EP preostalo malo vremena za neko veliko eksperimentisanje.

– Nema ni potrebe za tim, s obzirom na sve ono što je do sada urađeno u mladom timu. Ne treba menjati ono što je dobro, a videli smo da se u kvalifiakcijama sve dobro završilo – konstatovao je Dodić.

On smatra da je prethodni selektor mlade reprezentacije trasirao put uspeha, ostavljajući jasne principe, koje treba poštovati i tim putem treba nastaviti.

– Sa tako kvalitetnom ekipom, kao što je naša, treba nastaviti da se radi. Naši momci su pokazali da mogu ravnopravno da igraju sa svakom jakom selekcijom u Evropi. To nam uliva optimizam i veru u sebe. Vera u sopstevene mogućnosti je pola uspeha – istakao je Dodić.

Jedan od njegovih prvih neposrednih poslova biće da formira novi stručni štab mlade reprezentacije, a, kako je najavio, to će se brzo dogoditi.

– Čekao sam da se prvo konstituiše strucni štab A reprezentacije. Verujem da ćemo već narednih dana biti u prilici da saopštimo imena mojih prvih saradnika – obećao je Dodić.