“DOĐITE DA SE POZDRAVIMO KA LJUDI” : Prijateljstvo srpskih i hrvatskih košarkaša bilo je jače od rata i politike!

Saša Đorđević
facebook.com/KSSrbije

Selektor reprezentacije Srbije, otkrio je malo poznate detalje sa Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine.

 

Raspad Jugolsavije doneo je i raspad reprezentacije koja je verovatno jedina mogla da se suprostavi američkom “Drim timu” . SR Jugoslavija i Hrvatska nalazile su se na zaraćenim stranama ali se kod košarkaša gotovo ništa nije promenilo.

– Mnogo smo se družili od kada smo bili klinci. Kukoč je dolazio i spavao kod mene u Beogradu, ja išao kod njega u Split ili Rađa kod Divca i obrnuto. Mi smo odrasli u iskrenom prijateljstvu i imali osećaj zajedništva, jer smo sve prošli zajedno. Od pionira do seniora. Kad su Hrvati došli u Atinu 1995. godine njihov sto za ručak je bio skroz desno u uglu, a naš skroz u levom uglu. Između nas je bila Evropska unija, tako smo se šalili – ekipe Španije, Švedske i njihovi stolovi – rekao je Đorđević za “Sport klub”.

Zbog političkih tenzija nije bilo preporučljivo javno druženje reprezentativaca, ali su i pored toga oni nalazili način da se sretnu i popričaju o svemu.

 – U trenutku kada su ulazili u hotel, Dino Rađa je prolazio pored nas i samo je tiho dobacio: “Mi smo gore na drugom spratu, dođite da se pozdravimo ka ljudi”. Onako se on sakrije, uđe u lift, mi za njim na drugi sprat i tamo krenemo da se grlimo i ljublimo tri puta, da njega ne bi videli u holu da se pozdravlja sa nama. Isto tako fizioterapeut reprezentacije Hrvatske, uđe u lift i kad se vrata zatvore, da ga ne vide novinari Hrvatske, krene da nas ljubi tri puta. Oni nisu smeli da pokažu drugarski odnos, mi nismo imali taj problem – rekao je Đorđević.