DOĐOH, VIDEH, POBEDIH: Kokoškov osvojio evropsko zlato, pa povukao neočekivani potez!

Igor Kokoškov
FIBA

Selektor šampiona Evrope neće nastaviti da vodi Sloveniju, već se u potpunosti okreće obavezama u NBA.

  

Kokoškov je selekciju Slovenije preuzeo prošle godine, da bi se na nedavno završenom Evrobasketu okitio titulom prvaka Evrope.

– Nemoguće je. Novi kalendar FIBA utiče na igrače, ali i na trenere. Za mene ovo nije posao nego zadovoljstvo. Čast mi je da budem deo ovog nacionalnog tima i da treniram ove momke – rekao je Kokoškov za “Eurohoops” .

Na odluku je mnogo uticao sukob FIBA i Evrolige koji traje godinama, ali i neusklađenost kvalifikacionih obaveza reprezentacija sa kalendarom evropskih takmičenja i NBA lige.

– U novembru će igrati neko drugi, opet u februaru stižu novi problemi. Nadam se da će FIBA i Evroliga naći zajedničko rešenje, da barem igrači koji igraju u Evroligi mogu da nastupaju za nacionalne timove. To je veći problem za KS Slovenije od toga da li ću ja biti selektor. Pričali smo o tome još pre Evropskog prvenstva, ali rešenja nema na vidiku. NBA igrači ne dolaze. NBA sigurno neće menjati kalendar. Ostaje da vidimo šta će se dogoditi na relaciji FIBA – Evroliga, navodi Kokoškov.

Srpski trener je angažovan u NBA ekipi Juta Džez.