Đoković furiozno otpočeo odbranu trofeja

Novak Đoković uspeo je bez većih problema da se plasira u drugo kolo Dubaija pošto je na startu turnira bio bolji od Uzbekistanca Denisa Istomina sa 6:3, 6:3, a u narednoj rundi igraće protiv Španca Roberta Bautiste Aguta.

Istomin je sigurno ušao u duel i relativno lako dobio uvodni gem, ali je Novak uzvratio istom merom i izjednačio. Vrlo brzo je srpski teniser ušao u udarac i krenuo da uzvraća lopticu velikom snagom, tako da je Uzbekistanac vezao tri greške i dopustio Đokoviću brejk loptu.

Nije uspeo drugi reket sveta da realizuje šansu, ali je ubrzo lepo izgrađenim poenima došao do nove prilike za brejk i oduzeo servis Istominu za 2:1. Uspeo je u narednom gemu Denis da otera Novaka daleko od osnovne linije i zapreti sa 0:30, ali je bolje rangirani teniser dobrim servisom potvrdio napravljeni brejk.

Uspeo je Istomin da istrpi pritisak u petom gemu, a onda je i sam pomrsio račune Novaku u narednom, ali se srpski predstavnik nije dao i lepi forhendima pogađao strane za očuvanje prednosti.

Đoković je sjajnim forhendima i servisima zamarao protivnika koji je jedva držao koncetraciju da ostale svoje servise “unovči”, ali je Srbin fantastičnim bekhendom pogodio paralelu i prišao na gem od prvog seta (5:3). Nole je ubrzo zaradio i dve set lopte, a Istomin je asom spasao prvu, dok mu je kod druge ritern pao pravo pod noge, pa je Đoković prišao na korak od pobede.

Novak je imao deset direktnih poena u prvoj deonici, dok je protivnik samo četiri puta uspeo vinerom da poentira, a igra na prvom servisu donela je srpskom teniseru prednost nakon 38 minuta.

Kao da su protivnici zamenili uloge, Uzbekistanac je na startu drugog seta dva puta pogodio iz forhenda, a zatim i iz bekhenda za tri brejk lopte, ali ga je agresivna igra puna grešaka sprečila da oduzme servis Novaku, a drugi reket sveta je sa dva snažna servisa rešio bitku u uvodnom gemu.

Taman kada se Istomin ponadao da je asom rešio pitanje pobednika u drugom gemu, Novak je zatražio čelendž, te se ispostavilo da je lopta bila van terena, pa je uzbekistanski teniser morao da se izbori sa čak šest brejk šansi. Nije mu to pošlo za rukom, jer je upravo kod poslednje izbacio loptu u aut i dao prednost protivniku od 2:0.

Potvrdio je Nole oduzeti servis, ali je Istomin nastavio sa manjim sabotažama i periodima dobre igre, tako da se razlika u naredna četiri gema nije menjala (4:2). Mučio se Đoković da priđe na gem od pobede, a onda je nakon osam minuta uspeo da se izbori sa iskušenjima i postavio 5:2. Prednost stečena ranije bila je dovoljna da se priča privede kraju.

Novakov protivnik u drugoj rundi takmičenja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima biće španski teniser Roberto Bautista Agut koji je u prvom kolu bio bolji od kvalifikanta Rumuna Adrijana Ungura 6:1, 6:3.