Đoković ‘krči’ Bulonjsku šumu: Novak preko Nieminena do drugog kola

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedom je započeo takmičenje na Rolan Garosu, a u prvom kolu savladan je Finac Jarko Nieminen sa 6:2, 7:5, 6:2.

 

Ovo je bio njihov šesti međusobni susret, a naš teniser sada vodi sa 5-1 u pobedama.

Đoković je odlično započeo svoj ovogodišnji nastup u glavnom gradu Francuske, protivniku je dva puta oduzeo servis i posle 35 minuta poveo sa 1-0.

U drugom, Novak se našao u problemu kada je Nieminen podigao nivo svoje igre, poveo sa 2:5 i imao servis za izjednačenje u setovima. Ipak, usledio je uraganski nalet momka rođenog u Beogradu koji je vezao pet gemova i ipak slavio sa 7:5.

Nastavio je Nole sa odličnom partijom i u trećem setu, nije protivniku dozvolio da se ponada ni u jednom momentu i tako sebi trasirao put u drugu rundu Rolan Garosa.

Đoković će u drugom kolu igrati sa boljim iz susreta Luksemburžanina Žila Milera i Paola Lorencija iz Italije.

Najava i tok meča:

Đoković se do sada pet puta sastajao sa Fincem i izgubio je samo jednom. Oba duela na šljaci dobio je srpski teniser, a poslednji put igrali su u Monte Karlu pre dve godine kada je bilo 6:4, 6:3 u korist našeg asa.

Sve rezultate, kao i najzanimljivije trenutke sa Otvorenog prvenstva u Francuskoj pratite UŽIVO na našem BLOGU.

Prvog dana imali smo priliku da gledamo tri srpska predstavnika koja su obezbedila plasman u naredno kolo. Takođe, naša tri tenisera učestvovala su i drugog dana na Rolan Garosu, ali je samo Vikotor Troicki izborio plasman u naredno kolo

Pročitajte još – Dva puta mu je izmakao trofej na Rolan Garosu: Nole u potrazi za ‘trećom srećom’

  

Prvi set: Novak Đoković – Jarko Nieminen 6:2

 

Finski teniser je prvi servirao na ovom meču, a predstavnik naše zemlje je već u uvodnom gemu imao dve brejk prilike, a drugu je i iskoristio sjajnom forhend dijagonalom – 1:0. Iako je na Novakov servis Nieminen došao do 40:40, Đoković je sa dva brzinska poena potvrdio brejk2:0. U naredna dva gema nije bilo prilika za brejk – 3:1.

Najlepši poen na meču videli smo u petom gemu na servis Finca. Novak je prvo lepo skratio loptu, Jarko je nekako stigao do nje, ali je lopticu potom poslao tako da Srbinu ne bude teško da uzvrati. Ipak, trčeći unazad da stigne lob, Nieminen je bekhendom sjajno matirao Đokovića izazvavši aplauze publike, ali i prvog reketa sveta. U nastavku je Finac uspeo da smanji na 3:2.

Ni u jednom svom servis gemu Đoković nije uspeo da ne izgubi poen. Nieminen dobro riternuje, ali ipak ne uspeva da dođe u priliku za brejk – 4:2. U sedmom gemu Novak je imao 0:40, a baš kao i prvi put kada je došao u priliku da protivniku oduzme servis – uspeo je da iskoristi drugu za 5:2.

Rutinskim servis gemom Nole je posle 35 minuta osvojio prvi set – 6:2.

 

Drugi set: Novak Đoković – Jarko Nieminen 7:5

Baš kao i u prvom, Finac je prvi servirao i u ovom delu meča. Bio je siguran na svoj servis, tako da je došao do prednosti po prvi put – 0:1. Tokom tri odigrana gema nije bilo prilike za brejk, a obojica tenisera su bila sigurna – 1:2.

Nieminen je postepeno podizao nivo igre, sve do četvrtog gema kada je sa dva forhenda pogodio liniju, a onda iz totalne defanzive napravio brejk protiv Novaka uz potvrdu u narednom gemu – 1:4. Nastavili su se problemi za Srbina, a Jarko je ponovo došao u priliku da napravi brejk. Ipak, usledio je as našeg igrača i još jedan poen i produžetak seta – 2:4.

Neverovatan je Nieminen u ovim momentima i prilično siguran na svoje servis, a sada se nalazi samo na gem od izjednačenja u setovima – 2:5. Prolongirao je Novak ostanak u ovom setu kada se on nalazio na liniji za servis (3:5). I onda, baš kada je to bilo najpotrebnije, Đoković je podigao nivo svoje igre. Imao je Finac tokom serviranja za set 30:15, ali je zbog sjajnih udaraca srpskog tenisera grešio i omogućio prvom reketu sveta da uzvrati brejk – 4:5.

Vratio se Nole u drugi set u potpunosti u desetom gemu izjednačivši na 5:5. Uživaju gledaoci na „Filip Šatrijeu” u predstavi dvojice teniskih gladijatora, a odavno Đoković nije bio prinuđen da u prvom kolu nekog gren slem turnira pruža svoj maksimum. Srbin kao da se naljutio, pri rezultatu 40:15 vezao je četiri poena u nizu i tako oduzeo servis Fincu drugi put uzastopno – 6:5.

Sledeći servis gem Đoković je osvojio sa nulom i tako došao do prednosti od 2-0 u setovima.

 

Treći set: Novak Đoković – Jarko Nieminen 6:2

Nezadrživo, poput uragana je započeo ovaj set srpski teniser. Dobru igru s kraja drugog seta Đoković je preneo i u treći gde je brzo poveo sa 2:0, iako je protivnik imao dve brejk lopte. U trećem gemu je dva puta propuštao brejk priliku, da bi iz trećeg puta bio uspešan za 3:0.

Posle četiri uzastopna gema u trećem setu, a devet ukupno, Nieminen konačno prekida Đokovićev niz i smanjuje rezultat na 4:1 i to bez izgubljenog poena. Do kraja meča nije bilo oduzimanja servisa sa obe strane, što znači da je srpski teniser tako došao do 23. pobede u nizu i plasmana u drugo kolo Rolan Garosa.