Đoković posle drame i preokreta došao do trofeja u Indijan Velsu

Srpski as osvojio prvi trofej u 2014. savladavši Rodžera Federera posle preokreta 3:6, 6:3, 7:6 (7:3)

Srpski as je treći put u karijeri osvojio turnir u Indijan Velsu, savladavši u finalu legendarnog Švajcarca i to posle meča u kome na praktičnom primeru pokazao da je tenis sport koji igraju jaki, a titule osvajaju psihički jači. Posle skoro dva i po sata napete igre, Beograđanin je u američkoj pustinji podigao prvi trofej u 2014. godini – 3:6, 6:3, 7:6 (7:3).

Osim što je prigrabio 1.000 ATP bodova i od ponedeljka će smanjiti zaostatak za Rafaelom Nadalom, Nole se osvetio Federeru za nedavni poraz u Dubaiu, ponovo mu se primakao na samo pobedu zaostatka u međusobnim okršajima (16:17). Još važnije – uzeo mu je trofej koji je nekadašnji “broj jedan” posle prvog seta maltene već spakovao u torbu.

Novak je loše počeo meč, dozvolivši Rodžeru da mu oduzme servis već u drugom gemu, posle čega je sve išlo kao po loju za Švajcarca koji je udarcima sa osnovne linije lomio otpor dekoncentrisanog Srbina i udarcima sa osnovne linije kontrolisao dešavanja na terenu. Čak i kad se činilo da Đoković ima šansu, Fedeksa je odlično išao servis (dva asa, 74% ubačenih lopti na prvi servis), skupio je 12 vinera u tom delu igre, bio sigurniji na mreži i za samo 31 minut usmerio meč na svoju vodenicu (6:3).

Bar se tako činilo. A onda je do izražaja došao možda i najjači adut drugo tenisera planete – mentalna snaga. Kad je sateran uza zid, kad se čini da nema izlaza, Đoković igra najbolje i zato je šampion. Novak nije gubio nadu, već je nastavio prepoznatljivim stilom da muči Švajcarca, kome je procenat prvog servisa značajno pao (sa 74% na 53%) i samo se čekalo da nekada najbolji na plaeteni pogreši.

Đoković je i pre osmog gema imao priliku da napravi brejk, ali je bio strpljiv, čekao šansu i dočekao je u vidu greške protivnika. U narednom gemu je trebalo da potvrdi brejk i uz malu nesigurnost u tome uspeo, čime je uveo meč u treći odlučujući set (6:3).

A tamo, kao po običaju – drama. U početku igra mačke i miša. Već u trećem gemu Nole je napravio brejk, do završnice bez problema kontrolisao svoj servis, ne dozvolivši da izgubi previše snage kad je na liniji bio Federer, sjajno je koristio raznovrsost udaraca i nagovestio da uvodi meč u mirnu fazu, ali… I Federer je veliki šampion. Pri rezultatu 4:5 krenuo je u fantastičan niz, osvojio 12, a izgubio samo jedan poen.

Na takvu igru protivnika, Novak je uzvratio još jače, dobio 12. gem, uveo meč u taj-brejk, tamo brzo poveo i na kraju bez većih problema dokrajčio čoveka koji mu sad beži samo jednu pobedu.