Đoković srušio ’španski zid’: Prvi reket sveta preko Ferara do finala Mastersa u Rimu!

Najbolji teniser sveta Srbin Novak Đoković plasirao se u finale Mastersa u Rimu pošto je savladao Španca Davida Ferera u polufinalu sa 2:0 (6:4, 6:4).

 

Srbin će šesti put igrati u finalu Rima, a imaće priliku da četvrti put osvoji trofej. Rival u fiinalu biće pobednik švajcarskog okršaja Federer – Vavrinka.

                                          TOK MEČA:

Prvi set: Novak Đoković – David Ferer 6:4

 Meč je servis gemom otvorio španski teniser. Odličan start za Ferera koji je sa “nulom” (40:0) dolazi do vođstva – 1:0.

Prvi poen za Novaka već na startu drugog gema. Ali, nije srpski teniser imao lak posao na svoj servis gem kao što je to pošlo za rukom Fereru. Španac je vezao dva poena za 30:15. Uspeo je naš as da iskontroliše igru i vrati prednost – 40:30. Međutim, ponovo je usledio otpor protivnika koji je došao do izjednačenja (40:40). Ipak, sa dva vezana poena Đoković osvaja gem – 1:1.

Odlično je prvi reket sveta otvorio treći gem, došao je do vođstva od 40:0 i imao je tri brejk lopte. Prvu Novak nije iskoristo, pošto je Ferer odigrao sjajnu skraćenu loptu i smanjio, ali je onda Srbin strašnim forhendom u kombinaciji sa bekhendom iskoristio drugu brejk priliku – 2:1.

Još jedan težak gem na Đokovićev servis. Ponovo se otišlo u izjednačenje, igralo se na razliku, a Ferer je dva puta spasio gem loptu. Međutim, treći put nije uspeo u tome. Novak je odbrani brejk 3:1.

Drugi put u tri gema na svoj servis Ferer dobija bez izgubljenog poena – 3:2.

Odlično je Novak odservirao, prvi put je uspeo da osvoji gem, a da se prilikom njegovog servisa nije igralo na razliku – 4:2.

Španac je ponovo lako dobio gem u kome je imao početni udarac. Dakle, tri puta bez problema, ali je pretrpeo jedan brejk – 4:3.

Za razliku od početka meča, kada je Ferer bio veoma siguran, u ovom periodu imao je veliki broj grešaka, što ga je činilo vidno nezadovoljnim. Novak je ponovo bez većih problema uspeo da poveća prednost – 5:3.

Ništa se ne menja, Đoković je osvojio samo jedan poen na servis rivala. Bio je blizu da uzme još jedan pri rezultatu 40:15, ali je treći drop šot zaredom na meču poslao u mrežicu – 5:4.

Pošto je Novak početkom desetog gema, u kojem je servirao za osvajanje prvog seta, izgubio poena, usledio je i najlepši na meču. Nekoliko fantastičnih razmena, da bi Đoković smečom krunisao lepotu ovog poena (15:15). Prednost se smenivala, a Ferer je pružao otpor sa ciljem da vrati oduzet brejk, koji bi ga održao u „životu”. Tako je Španac došao do prve brejk lopte. Izvukao se Novak pošto je Ferer poslao loptu u aut (40:40). Srpski teniser je drugim asom na meči došao do prve set lopte. Ali, ponovo izjednačenje. Ferer je pronašao ritam i kvalitetno je igrao u ovom gemu, bez grešaka. Ponovo je servisa spasao Novaka. Sjajan drop šot je odigrao Ferer, za novo izjednačenje. Neverovatna borba se nastavlja. Đoković je bio agresivan i rizikovao je, jer samo tako je mogao da slomi otpor odličnog Španca. Treća sreća, uspeo je Novak da osvoji gem, ali i set – 1:0 (6:4).

Drugi set: Novak Đoković – David Ferer 6:4

Drugi set servisom je otvorio David Ferer. Španac nije uspeo da napravi reprizu sa početka meča i prvi gem u setu osvoji sa “nulom”. Tempo igre se preneo i u ovaj set, pa je Đoković već na početku “napao” brejk. Međutim, David je vezao četiri poena i spasao dve brejk lopte, na taj način je osvojio veoma važan gem – 1:0.

Seriju iz prethodnog gema Ferer je nastavio i u ovom, poveo sa 30:0, ali onda je Đoković vezao četiri poena i izjednačio – 1:1.

Za razliku od uvodnog gema drugog seta, ovaj put Ferer nije dozvolio Đokoviću da se ponada brejku, jer je od 30:30 sigurno odigrao dva poena. Novak je delovao kao da je ušao u ritam, pa je bez problema ponovo izjednačio – 2:2.

U nastavku je Ferer ponovo bio siguran na svoj servis gem, a prvim asom na meču dolazi do novog vođstva – 3:2.

Sa prvim problemima Đoković se susreo u narednom gemu, kada se Ferer izborio za nove dve šanse da mu oduzme servis. Međutim, iako je Španac preuzeo kontrolu, a Srbin nešto više grešio, ponovo nije uspeo u svojoj nameri, pa je rezultat ponovo bio izjednačen. Takav ishod okolnosti nije uticao na Davida i na njegovu igru, jer je posle novog sigrunog gema ponovo poveo – 3:4. Uspeo je Novak da stigne do novog izjednačenja – 4:4.

U narednom, Đoković je “napao” brejk. Imao je tri brejk lopte i vođstvo od 40:0. Idealan trenutak je iskorišćen, srpski teniser servira za finale – 5:4.