ĐOKOVIĆ ZAUSTAVLJEN: Kveri stao na put prvom reketu sveta

Novak Djokovic
Beta

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković pretrpeo je prvi Gren slem poraz posle 30 uzastopnih pobeda.

 

Bolji od njega u 3. kolu Vimbldona bio je Sem Kveri koji je uspeo da završi posao koji je započeo u petak i slavi sa 7:6, 6:1, 3:6, 7:6.

Duel je zbog kiše i mraka prekinut u petak posle prva dva seta, a Đoković u subotu nije uspeo da napravi veliki preokret, pa će tako Vimbldon dobiti novog šampiona posle dve godine.

U subotu je meč ponovo u dva navrata prekidan, Novak je uspeo da dobije treći set, servirao je u četvrtom za 2-2, ali je pretrpeo brejk u 10. gemu i na kraju je izgubio.

Srpski teniser je osvojio poslednja četiri Gren slema i postao prvi čovek u istoriji koji je to učinio na tri različite podloge, a tek treći u istoriji koji je vezao četiri najveća turnira.

Ovim porazom je prekinuo niz od 30 Gren slem pobeda i 28 uzastopnih Gren sslem četvrtfinala.

Tokom prva dva seta u petak Novak je imao samo jednu brejk loptu, a već u prvom gemu u subotu je imao još tri. Treću je uspeo da iskoristi i povede sa 2:0. Srpski teniser delovao je mnogo bolje nego u petak, pre svega kod riterna.

Vraćao je većinu servisa Amerikanca, pa je u četvrtom gemu napravio još jedan brejk – 4:0. Usledila je nova pauza zbog kiše koja je potrajala više od dva sata.

Kada su se igrači vratili na teren Novak je dobio četiri vezana poena i stigao je na gem od 2-1 u setovima. Kveri se ipak nije predao, dobio je tri vezana gema, vratio je jedan brejk i smanjio na 5:3, ali više od toga nije mogao i Novak je odservirao za 6:3 (2-1).

Već u prvom gemu četvrtog seta Đoković je imao tri odvojene brejk lopte, ali ih je jeftino propustio i Kveri je poveo sa 1:0. Đoković je brzo izjednačio na 1:1, a onda je ponovo počela da pada kiša i meč je još jednom prekinut.

Posle desetak minuta igrači su se vratili i meč je odmah nastavljen, a Đoković je nastavio da propušta prilike za brejk. Imao je još tri šanse u trećem gemu, ali je Kveri uspeo da se izvuče iz problema i povede sa 2:1.

Mogle su propuštene prilike da koštaju Đokovića već u sledećem gemu. Imao je Kveri dve bejk lopte, imao je odličnu priliku da dođe do 3:1, ali je propustio i Novak je izjednačio.

Nove prilike za brejk Đoković je imao u petom gemu, ali je Kveri u oba navrata odservirao as i ponovo se izvukao. Usledile su prilike za Kverija koji je prvo ispustio 15:40, a onda i još jednu brejk loptu.

Prosto je neverovatno kako je Keveri servirao kada je Đoković imao brejk loptu. U devetom gemu dve je spasao as udarcima, potom još jednu posle dobrog prvog servisa, ali je Đoković ostao miran, izborio se za novu priliku i uspeo je da povede sa 5:4.

Srpski teniser ipak nije uspeo da odservira za 2-2 u setovima. Napravio je jednu grešku iz bekhena, jednu iz forhenda, a ond aje Kveri odličnim bekhendom stigao do dve vezane brejk šsne. Prvu je uspeo da neutrališe, ali je kod druge odigrao očajan volej i

Kveri je izjednačio na 5:5. Amerikanac je biosiguran još jednom na svoj serivs, posle toga počela je kiša i meč je po ko zna koji put prekinut.

Posle sat vremena pauze meč je nastavljen. Đoković je odigrao perfektan servis gem i obezbedio taj brejk.