Đoković: Zbog Rafe i Rodžera sam ovo što jesam, porazi od njih su me naveli da sumnjam u sebe

Drugi teniser sveta Novak Đoković rekao je posle trijumfa u finalu Mastersa u Majamiju da su ga veliki izazovi u mečevima sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom napravili dobrim igračem.

– Zbog Rafe i Rodžera sam ovo što jesam. Veliki izazovi u karijeri su me kao igrača promenili na pozitivan način. Kada sam došao na treće mesto ATP liste i osvojio svoj prvi Grend slem 2008. godine i porazi koje sam od njih dvojice doživeo posle toga, naveli su me da sumnjam u sebe i bilo mi je potrebno vreme da to prevaziđem – rekao je Đoković na pitanje novinara da li mu je drago “što postoji” Rafel Nadal.

Na pitanje Nadalu, da li mu je drago što postoji Đoković, Španac je uz smeh odgovorio: “Ne. Volim izazove, ali nisam glup”.

Đoković je u nedelju četvrti put u karijeri osvojio Masters u Majamiju, pošto je u finalu pobedio Nadala sa 6:3, 6:3. Srpski teniser je drugi put u karijeri, u istoj sezoni osvojio Indijan Vels i Majami, a to je prethodno učinio 2011. godine. Pre njega to je pošlo za rukom samo Federeru (2005/2006).

Po broju trofeja u Majamiju ispred Đokovića je samo Andre Agasi sa šest, a iza je Pit Sampras sa tri titule.

Đoković je istakao da mu se naporan rad iz prethodnih godina isplatio.

– Porazi od njih u velikim mečevima su mi pomogli da shvatim šta moram da uradim na terenu. Naporno sam radio i to se u poslednjih nekoliko godina isplatilo. Nije lako kada igrate protiv najvećih rivala u finalu, ali ako želite da bude najbolji, morate da pobedite najboljeg. To je najveći izazov – dodao je srpski teniser.

Đoković i Nadal su do sada igrali 40 puta, a srpski teniser je u nedelju ostvario 18. pobedu.

– Među nama nema tajni. Poznajemo se veoma dobro, igrali smo 40 puta. Ništa se ne menja, naša igra će biti manje više ista. Znao sam kakav mi je plan i to sam savršeno sproveo – rekao je Đoković.

Novak je ove sezone osvojio dve titule (Indijan Vels i Majami) dok je pored njega bio trener Marjan Vajda, pošto se Boris Beker oporavlja od operacije kuka. Sa Bekerom je doživeo poraze na Australijan openu i u Dubaiju.

– Sve je ostalo isto. Marjan je ovde, ostao je pošto je Boris operisao kuk. Drago mi je i zahvalan sam Marjanu što je ostao. Ponovo smo zajedno osvojili titulu. Mnogo puta sam rekao da on nije samo moj trener, već iskreni prijatelj, neko na koga mogu da se oslonim u teškim trenucima, sa kojim sam delio dobre i loše stvari – rekao je Đoković, dodavši:

– Vajda me poznaje veoma dobro, bolje od Borisa. Ali, tek sam počeo da
sarađujem sa Bekerom i imamo sjajnu komunikaciju. Radujem se što ću videti Borisa u Monte Karlu – kazao je srpski teniser.