DONALD O RASIZMU NA BANJICI: “Ne biramo boju kože, Everton je reagovao previše emotivno”

donald
crvenazvezdafk.com

Jedan od malobrojnih stranaca koji je u aktuelnom timu Crvene zvezde apsolutno zadobio poverenje zvezdaške javnosti jeste vezista ekipe Mičel Donald. Holanđanin je upoznat sa problemom rasne mržnje koja je i dalje prisutna na evropskim stadionima a u razgovoru za Novosti, dao je svoj osvrt na nedavna zbivanja sa stadiona na Banjici.

 

– Ja sam takođe tamnoputi momak, i kao osoba sam ljut kad tako nešto čujem i vidim. Jer, svi moraju da imaju poštovanje bez obzira na boju kože, da li si crn, beo, žut, plav… Svi imaju imena. Ako vam se ne sviđa neki igrač možete da ga kritikujete, ali pominjati boju kože zaista nije neophodno – rekao je Donald i dodao da je rekacija Partizanovog Brazilca samo podgrejala tenzije među navijačima Rada.

–  Razumem da je Evertonu bilo teško. Međutim, morate biti pametniji u reakciji kad čujete te krike sa tribina ili reč “banana”. Vi možete i da se pobijete sa celim svetom, ali je bolje da nađete drugi način da im pokažete šta o nečemu mislite. Iskreno, ne kažem da ne bih reagovao, već bih razmislio kako bih reagovao. Tu je poenta. Rasizam se događa svuda u svetu i ja sam protiv toga. Svi igramo fudbal, svi smo ljudi i niko od nas ne bira boju kože. Zato ne shvatam zašto neko nekog zove po boji kože, a ne po imenu – kaže Donald.

Tokom jučerašnjeg dana je stigao i komentar predsednika Zajednice Superligaša Dragomira Lazovića. U izjavi za Informer, Lazović je o članovima navijačeke grupe United Force rekao da su “korektni” te da je Everton “preterao”.

– Ono što se desilo na Banjici u nedelju jeste nemili incident, ali svakako je i Evertonova reakcija bila preterana. Mislim da treba da se smire strasti, da se okrenemo fudbalu i sportu. Radovi navijači su korektni, a ne bi bilo u redu da svi ispaštaju zbog ispada jednog ili dvojice neodgovornih pojedinaca – zaklučuje Lazović.