Đorđević: Ko otkaže reprezentaciji jednom, završio je za sva vremena

Košarkaški selektor Srbije Saša Đorđević poručio igračima da jedan otkaz reprezentaciji završava priču o njihovom učešću u nacionalnom timu. "Sale nacionale" poručio reprezentativcima da ne smeju da prigovaraju sudijama, a kao primer ispravnog ponašanja istakao Zvezdinog kapitena Luku Mitrovića.

 

Aleksandar Đorđević napravio je prošle godine sa selekcijom Srbije pravi podvig na Svetskom prvenstvu u Španiji. Gotovo anonimuse i davno otpisane doveo je do srebrne medalje.

Ono što je važnije od toga je da je “Sale nacionale” vratio kult reprezentaciji i učinio da sada svi žele reprezentativni dres.

– Igrači koji su čak i u prošlosti govorili ‘neću’, oni koji su iz nekih razloga davali otkaze, odjednom su se javili kroz medije kako jedva čekaju leto. Kažu ‘ako bog da biću pozvan u reprezentaciju’. Super, to je pobeda svih nas, to su onda i moje slatke muke. Znači, oni sada žele da igraju za Srbiju – izjavio je za “Alo” selektor Saša Đorđević.

On je dodao da ga to raduje, jer to znači da se kod igrača vratila zdrava, sportska ambicija.

– Volim da čujem da igrači hoće da igraju za reprezentaciju. To je fenomenalno. To sam želeo da čujem i prvog dana kada sam preuzeo mesto selektora.

Selektor “orlova” ipak sve pamti i beleži…

Ne radim to zbog sebe, već zbog igrača koji su pokazali orgovornost. Bilo je odrđenih otkaza za takozvanu B selekciju, tu mislim i na univerzitetsku reprezentaciju. Igrači koji su do sada otkazivali nisu bili suočeni sa bilo kakvim konsekvencama, ali sada hoće. Pravdam samo one otkaze koji stižu zbog povreda. Tačka! 

Đorđević je poslednjih dana pratio mečeva Partizana i Zvezde u polufinalu plej-ofa ABA lige. Gledao je samo igru i ponašanje na terenu i video je lepe, ali i ružne stvari.

 

– Lepo? Luka Mitrović. Kapitenski se odnosio prema protivniku u celoj seriji. Kapa dole za sve čestitike i izjave koje je dao. Takvu hoću celu reprezentaciju.

A šta je selektor video loše? Kaže nedopustivu priču sa sudijama, u kojoj je prednjačio Nikola Kalinić. Đorđević mu je zbog toga “očitao lekciju”.

Pozvao sam Kalinića i rekao mu da od početka sezone gestikulira što je neprihvatljivo za jednog reprezentativca. Rekao sam mu: ‘Hajde da izbegnemo takve stvari. Ima ko će da se raspravlja sa sudijama, kada zatreba’. Nema šta ko da priča sa sudijama. Igraj, bre, dečko. Daj tri trojke zaredom i završi posao! Ti se zoveš igrač, ja sam trener i moj posao je da tražim tajm-aut na vreme, da postavim filozofiju igre u odbrani ili napadu. Nikog neću da maltretiram, ali pravila lepog ponašanja moraju svi da znaju. I to je osnova za dalje – jasan i glasan bio je Đorđević.