Đorđević: Sport je važna disciplina za ceo život, treneri moraju da budu uzori deci

Selektor košarkaška reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da treba podstaći decu i omladinu da se bave sportom.

– Sport je važna disciplina za ceo život. Sport, igra i fizičko vaspitanje imaju izuzetno važnu ulogu za psihofizički razvoj svakog deteta. Takođe, sport povezuje pojedince, timove, zajednice, ističe njihove zajedničke vrednosti i ideale, prevazilazi kulturološke i etničke podele – rekao je Đorđević za zvanični sajt Unicefa.

Đorđević, koji je od 2005. godine nacionalni ambasador Unicefa, kazao je da roditelji treba da pruže podršku deci u bavljenju sportom.

– Jako je loše kada roditelji kažnjavaju decu zato što nisu postigla uspeh na nekom takmičenju. Treneri i nastavnici fizičkog vaspitanja imaju važnu ulogu, da budu uzori deci, da im prenesu najbolje vrednosti sporta i timskog rada – kazao je Đorđević.

– Nažalost, časovi fizičkog vaspitanja su često prvi koji se ukidaju u školama u vreme krize, što ima dugoročne posledice za celo društvo – dodao je on.

Đorđević, koji je i promoter akcije “škola bez nasilja” kazao je da ga mu veliku satisfakicju pruža dobrovoljni rad za Unicef.

– Mislim da ukoliko se bavimo decom na kvalitetan način i ukoliko im pružamo dobro obrazovanje, time kreiramo budućnost zdravijeg društva. Važno je da dajemo lični primer deci tako što ćemo da ih čujemo i osetimo, da sa njima razgovaramo, da zajednički rešavamo probleme i proslavljamo uspehe – rekao je on.

Srbija je na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u Španiji sa osvojila srebrnu medalju, a Đorđević je rekao da je to rezultat “vere u zajedničku viziju i timskog rada”.