DOVIĐENJA BRAĆO GRCI: ‘Delfini’ će se boriti za TREĆE EVROPSKO ZLATO u nizu

Vaterpolisti
Beta

Vaterpolisti Srbije plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u vaterpolu i imaće priliku da treći put u nizu postanu kontinentalni prvaci.

 

„Delfini” su savladali reprezentaciju Grčke sa 13:7 (4:3, 2:0, 4:1, 3:3) pred 11.000 gledalaca u Areni i tako su nastavili seriju vrhunskih rezultata našeg vaterpola u poslednjih nekoliko godina.

Grci su jedini put vodili posle prvog gola uopšte na utakmici, a posle toga su stvari postavljene na svoje mesto. Filipović je izjednačio, a prvu deonicu smo rešili u svoju korist sa 4:3.

Sjajnom odbranom kroz celu drugu četvrtinu „Delfini” su stekli veliko vođstvo pošto su Mandić i Pijetlović obezbedili našim momcima 6:3 na poluvremenu.

Prava rapsodija u igri aktuelnih evropskih prvaka usledila je u trećem delu koji je vaterpolo velesila iz Srbije rešila sa 4:1 za ukupnih 10:4.

Tada je postalo jasno da će Srbija izaći kao pobednik iz ovog polufinalnog duela, a izabranici Dejana Savića slavili su sa 13:7.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Duško Pijetlović i Filip Filipović sa po tri gola, dok su po dva postigli Dušan Mandić i Andrija Prlainović. Po jedan pogodak dodali su Miloš Ćuk, Nikola Jakšić i Stefan Mitrović.

Srbija će protivnika u borbi za zlato saznati sutra (četvrtak) posle duela Crne Gore i Mađarske koji se igra od 20.15.

 

Tok meča:

Grčka je povela već iz prvog napada na meču, a strelac je sa levog krila bio Evangelos Delakas, medjutim, Srbija je odmah uzvratila preko Filipa Filipovića.

Usledilo je nekoliko dobrih odbrana na obe strane, da bi Srbija na početku šestog minuta prvi put stigla do prednosti, a siguran je posle dodavanja Prlainovića bio Duško Pijetlović. Ipak, ekipa Dejana Savića nije uspela dugo da se zadrži u vodjstvu, pošto je Gunas bio siguran s iste pozicije kao i Delakas.

Srbija je ponovo stigla do prednosti s centarske pozicije, a ponovo je bio siguran Pijetlović, da bi Grčka, odnosno Gunas, u narednom napadu treći put na meču savladao Branislava Mitrovića s iste pozicije.

Goleada u prvoj četvrtini okončana je šest sekundi pre kraja, a gol za Srbiju sa igračem više postigao je Dušan Mandić.

Na početku druge četvrtine obe selekcije imale su nekoliko ishitrenih šuteva, pa se rezultat nije menjao sve do isteka petog minuta, kada je Mandić iz okreta sa oko četiri metara lobovao Konstatinosa Flegkasa.

Srbija je do tri gola prednosti stigla u poslednjem minutu druge četvrtine, a svoj treći gol na meču postigao je Pijetlović, koji je iz veoma teške situacije uspeo da savlada grčkog golmana.

 

Grčka je zaigrala čvršću odbranu u trećoj deonici, pa je Srbija u jednom trenutku imala dva igrača više u bazenu, ali to nije uspela da iskoristi i još više uveća prednost, pošto je Prlainović pogodio prečku.

Odmah u narednom napadu Grci su preko Angelosa Vlačopulosa smanjili zaostatak, Ćuk je snažnim udarcem s distance povisio na 7:4, da bi Prlainović nakon toga s dva vezana pogotka doveo Srbiju do pet golova prednosti. Filip Filipović je u poslednjem minutu doneo šest golova prednosti.

Jasno je bilo pred poslednju deonicu da Grčka ima minimalne šanse da sustigne prednost Srbije, pa je tako nastavak susreta protekao u laganom ritmu.