Drakšić demantovao ‘odluku’ FIBA: ABA liga se ukida i ne priznaje? Tako nešto nisam čuo na sastanku Borda

Član Borda evropskog ogranka FIBA Evrope Željko Drakšić rekao je da proteklog vikenda u Minhenu nije doneta odluka o nepriznavanju regionalne ABA lige.

Drakšić je dodao da su se na sastanku Borda čula oprečna mišljenja, ali da nije bilo nikakvog glasanja i da će se o svemu razgovarati na kraju tekuće sezone.

 

Međutim, u saopštenju koje je objavilo vladajuće telo evropske košarke jasno se ističe da je ukinuto priznanje regionalnom takmičenju.

Komentarisali smo, razgovarali i doneli zaključak da se u razgovoru sa nacionalnim savezima to reši pošto se lige sredinom juna završe, jer će tada, na osnovu plasmana ekipa u prvenstvu biti i prijavljivanje za narednu sezonu. Tada se i može razgovarati o tome kakav će biti oblik vođenja lige, ali to da se liga ukida, da se ne priznaje, da je poništena odluka, ja tako nešto nisam čuo na Bordu – izjavio je Drakšić.

Savezi, čiji klubovi učestvuju u ABA ligi za sezonu 2014/15, na sastanku u Minhenu imali su uz Drakšića još četvoricu predstavnika, a to su Dejan Bodiroga (Srbija), Mirsad Donlagić (BiH), Georgi Gluškov (Bugarska) i Ivan Badrogvari (Mađarska).

FIBA Evropa je u nedelju kao razlog odluke o ukidanju priznanja ABA lige navela neslaganje pravila regionalnog takmičenja sa generalnim statutom i pravilnikom federacije.

Ranije su srpski i hrvatski klubovi dali podršku regionalnom takmičenju pošto ga vide kao jedini put koji nudi prolaznost u Evropu.

Tokom dana podršku FIBA dao je Košarkaški savez Slovenije, ali je najveći slovenački klub Olimpija iz Ljubljana izneo drugačiji stav i najavio ostanak u ABA ligi.