DRAMA NA NEMAČKOJ GRANICI: Državljanka BiH sa pozitivnim testom pokušala da uđe u zemlju

Državljanka Bosne i Hercegovine pretvorila je u noćnu moru putovanje šezdesetak osoba iz BiH u Nemačku kada se ispostavilo da je na nemačku granicu došla s PCR testom pozitivnim na korona virus.

Pixabay.com

Kompanija “Kantić Touristik” iz Zenice potvrdila je kako je njiihovim autobusom proteklog vikenda u Nemačku putovala i žena koja je bila zaražena korona virusom, a ta činjenica utvrđena je tek kada su nemački policajci na granici malo bolje pogledali nalaz PCR testa koji im je ponudila na uvid.

Nemačka je za sve građane BiH koji tamo putuju uvela obvezu posedovanja negativnog PCR testa, ali i desetodnevnog karantina, a na stranicama “Kantić Touristika” jasno je istaknuto to obaveštenje.

Ipak, sa testom koji je bio pozitivan žena je uspela ne samo da uđe u autobus za Nemačku, nego i da pređe hrvatsku granicu, a iz prevozničke kompanije su pojasnili kako je do toga došlo.

– Test je bio preveden na nemački jezik, s tim da je dijagnoza bila napisana na latinskom jeziku. Vozači nisu znali da ta dijagnoza znači da je test pozitivan, pa su je pustili u autobus – stoji u saopštenju.

Nemačkim policajcima nije bio problem da rastumače nalaz pa su autobus na granici zaustavili, ženu koja je bila zaražena virusom odmah su izdvojili, a svim putnicima koji nisu imali pravo boravka u Nemačkoj naložili da se vrate odakle su i došli.

Kompanija ističe kako je “iznenađena” ovakvim postupkom putnice koja je ugrozila zdravlje i život 60 putnika, dva vozača te svih policajaca i carinika koji su kontrolisali autobus i putnike i da će je zbog toga tužiti.

Najavljena je i tužba protiv zdravstvene ustanove koja je ženi jednostavno uručila pozitivni nalaz PCR testa, a nije nikome prijavila da je zaražena iako je na to po zakonu obavezna.