Drama pripala Litvaniji: Srpkinje za polufinale sa Turskom

košarkašice
kss.rs

Srpske košarkašice poražene su u poslednjem kolu druge faze Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji od Litvanije sa 73:72.

Izabranice Marine Maljković su ranije obezbedile mesto u četvrtfinalu, ali su posle drugog poraza u drugoj fazi, trećeg ukupno, zauzele četvrto mesto i za polufinale će igrati sa Turskom.

 

TOK MEČA:

Posle po jednog neuspešnog napada na obe strane, Nacickaite je donela početno vođstvo Litvaniji, ali je naš tim preko Ane Dabović, Butulije i Milovanovićeve napravio seriju od 8:0. Litvanke su se potom malo probudile, da bi Milica Dabović u trećem minutu donela našem timu plus šest prvom trojkom za Srbiju – 11:8. U narednim minutima, srpske košarkašice su održavale prednost, ali je viđen veliki broj promašaja na obe strane, a potom je naš tim praktično „eksplodirao”.

U šestom minutu naš tim je imao plus osam (18:10), a potom je napravio seriju 7:0 i od tada održavao dvocifrenu prednost. Ona je u jednom trenutku iznosila i 18 poena – 30:12, da bi do kraja prve četvrtine Litvanke samo uspele da se primaknu na minus 15.

Na početku drugog perioda selekcija Litvanije je zaigrala angažovanije, ali je naš tim uspeo da održi prednost od barem deset minuta u narednim minutima. Međutim, preko Okokite i Nacickaite, Litvanije je uspela da priđe na samo pet poena zaostatka (37:32). Seriju Litvanki u poslednjem minutu četvrtine konačno je trojkom prekinula Ana Dabović, ali su nesmotrenost našeg tima Litvanke kaznile i posebno zahvaljujući trojki Okokite sa više od pola terena u poslednjim sekundama prišle na tri poena razlike.

Tamo gde su stale u prvom poluvremenu, Litvanke su nastavile u drugom i tako došle do preokreta. Preko Kuktijene, Pteronite i Nacikaite su napravile seriju od 6:0, koji je trojkom prekinula Radočaj tek u četvrtom minutu perioda. Usledila je velika borba i rezultatska klackalica, da bi naš tim konačno ponovo poveo posle sjajne igre Jovanovićeve u odbrani, a Ana Dabović i Milovanovićeva odvele Srbiju na plus četiri (54:50).

Poslednja četvrtina donela je neizvesnu borbu, a iako je naš tim vodio gotovo sve vreme, nije uspevao da ostvari osetniju prednost. Litvanke su to kaznile u pretposlednjem minutu utakmice i trojkom Nacikaite došle na plus četiri (71:67). Posle konfuznih napada na obe strane, Milovanovićeva je uz sjajan poen izdejstvovala i faul i tako primakla našu reprezentaciju na samo poen zaostatka. Ušlo se u penal završnicu, a srpske košarkašice su uspele da se odbrane na 15 minuta do kraja, imale su napad za pobedu, Milovanovićeva i šut za trijumf, ali je usledila konfuzija i poraz našeg tima.