Đoković je izgubio prvi set, potom imao brejk zaostatka u finišu trećeg, ali se vratio sa ivice ambisa i napravio preokret za konačnih 4:6, 6:4, 6:4.

. 

Duel pred punim tribinama stadiona u meksičkom letovalištu na kojima je bilo mnogo Novakovih navijača trajao je više od dva i po sata i završen je oko jedan sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Sam početak meča najavio nam je da ćemo ponovo gledati veliku i dramatičnu borbu dvojice velikih prijatelja. Kvalitet tenisa je bio na izuzetno visokom nivou, a Del Potro je kaznio prvi pad koncentracije rivala i oduzeo mu servis.

Đoković se momentalno vratio i činilo se da ima prednost u finišu, ali tako nije mislio njegov protivnik. Argentinac je napravio drugi brejk koji je ovoga puta sačuvao i poveo u setovima.

Novak je mnogo agresivnije otvorio drugi deo igre, ali je usledio isti odgovor sa druge strane – možda i odlučujući trenutak u tom periodu bio je treći gem, kada je Srbin servisima spasao dve vezane brejk šanse i poveo 2:1.

To mu je dalo energije da nastavi da podiže nivo tenisa, pa je, uprkos sitnim padovima, došao do prilike da servira za izjednačenje. Ni tada nije moglo bez drame – posle dva bekhenda koja su završila iza osnovne linije u devetom gemu nazirao se povratak, što se pretvorilo u realnost tri poena kasnije.

Ipak, tada je Đoković konačno podsetio na formu sa početka prošle sezone, sjajnom defanzivnom je dobio prva dva poena i utabao put ka dobijanju drugog seta.

Odlučujući deo igre počeo je u mirnom ritmu, na terenu je bilo napeto, ali bez previše pravih prilika, sve do sedmog gema. ‘Dobri div iz Tandila’ je napravio brejk, stavio rivala u veliki problem i bio bliži pobedi. Ispostavilo se da mu je to bio poslednji gem u meču – Novakov ritern je proradio, vezao je tri gema i slavio posle više od dva i po sata borbe.

Svoj sledeći meč u Akapulku, Đoković igra u četvrtfinalu protiv Australijanca Nika Kirjosa.