Đurić odgovorio Zvezdi: Obmanjujete javnost neistinama, ne možemo da budemo prijatelji

Predsednik Partizana Dragan Đurić odgovorio je Fudbalskom klubu Crvena zvezda na saopštenje u kojem se navodi da se obrušio na državu i državne organe.

Saopšenje Dragana Đurića povodom oštrog nastupa crveno-belih prenosimo u celosti:

“Poštovani ljubitelji fudbala u Srbiji,

Začuđen saopštenjem FK “Crvena zvezda” izdatim juče za vreme njihove prvenstvene utakmice sa FK “Donji Srem”, a navodno isprovociranim kraćim intervjuom koji sam dao za list “Večernje Novosti”, prinuđen sam da svojim sportskim prijateljima iz crveno-belog tabora postavim nekoliko pitanja:

1. Zašto ste reagovali na moju izjavu kada se u njoj FK “Crvena zvezda” ni na koji način ne spominje? U kom delu izjave ste se prepoznali i odlučili da reagujete?

2. Zašto tvrdite i naglašavate da „nekog štitim” obzirom da sam istakao da deo odgovornosti za nerede, isprovocirane šovinističkom provokacijom gostiju i agresivnim ponašanjem gostujućih fudbalera, snose i državni organi i FSS? Na državne organe se nisam “brutalno obrušio”, lišite sport takve frazeologije. Ali pitam se koga vi štitite. Ako štitite državne organe, što ne spada u delokrug jednog fudbalskog kluba, postavlja se pitanje ko Vas je i po kom osnovu ovlastio da to činite. Ako štitite huligane koji su utrčali u teren, dalja pitanja su suvišna.

3. Organizacija utakmica je sportsko, a ne političko pitanje, ja u svojoj izjavi nisam izašao iz sportskog okvira i bavio se politikom. Da li je to slučaj i sa vasim saopštenjem?

4. Organizacija utakmica je zajednički rad i obaveza klubova učesnika i drzavnih organa, pa je i u slučaju nereda odgovornost zajednička. Da se utakmice krajnje visokog rizika zajedničkim radom i razumevanjem mogu uspešno organizovati pokazuju utakmice Partizan – Bešiktaš i prethodni “večiti derbi”, na kome je doduše bilo određenih incidenata, ali ne na terenu. Zašto u slučaju utakmice Srbija – Albanija svu odgovornost svaljujete na FSS? Zašto tvrdite da policija ne može da bude prisutna oko terena na evropskim utakmicama, kada je bila prisutna na utakmici Partizan – Bešiktaš i zvaničnicima UEFA ne samo da to nije smetalo, već su dali pohvale policiji i organizatoru.

5. Devedesetdevet posto fudbalskih ljudi i nezavisnih eksperata su istakli da je nas najveći propust i razlog za strogo kažnjavanje, utrčavanje u teren lica koje je bilo glavni akter “afere Djenova”. Samo vi u Srbiji ne delite to mišljenje, zašto? Da se afera Djenova, stara četiri godine, razrešila do ovog utrčavanja ne bi došlo. Zašto se vi ne slažete sa tom očiglednom činjenicom?

6. Nikada nisam izjavio da imam “lične prijatelje u UEFA”, zašto mi to spočitavate? Partizan je od UEFA dobijao i kazne kada je zasluživao, ali i pohvale kao posle utakmice sa Bešiktašom. Naravno da te pohvale ne bi bile moguće da nismo imali punu pomoć, saradnju i razumevanje državnih organa.

7. Kako zamišljate da je moguća saradnja i prijateljstvo dva kluba ako godinama zasipate srpsku javnost klevetničkim, neistinitim i neargumentovanim saopštenjima?

FK Partizan ne želi da se upušta u bilo kakvu prizemnu polemiku, ali ne želi ni da ćuti na obmanjivanje javnosti i skretanje pažnje sa istinskih problema u srpskom fudbalu.

Beograd, 26.10.2014. godine

Predsednik FK Partizan

Dragan Đurić”