Dve decenije od spektakla: Slavi se generacija koja je otvorila balkon

Prethodnih dana bili smo svedoci spektakularnih dočeka u Begradu povodom velikih uspeha, fudbalera i košarkašica. Ipak, čitavu ovu tradiciju pokrenula je genareacija košarkaša iz 95. godine koja je osvojila zlatnu medalju na prvenstvu Evrope u Atini.

Taj period se vezuje kao najteži za našu zemlju, a doček koji je spontano organizovan nakon veliko uspeha nikada nakon toga nije ponovljen.

Upravo iz svih ovih razloga organizovaće se proslava 20 godina od osvajanja te medalje i to ponovo na istom mestu. Naime, u četvrtak od 21 čas organizovan je doček ispred skupštine na čuvenom balkonu.

Kao najava za ovaj događaj pričao je tadašnji selektor Dušan Ivković, a pored njega su bili Žarko Paspalj i Dejan Tomašević.

– To je bilo veliko i emocije se vraćaju. Što se tiče EP u Atini, to su bila jako teška vremena za našu zemlju. Embargo za našu zemlju, a najteži momenat u mojoj karijeri je bio kada sam saopštio igračima da ne možemo da učestvujemo na OI u Barseloni – priseća se Duda i nastavlja:

– Preskočili smo i 93. uz sve to izgubili smo organizaciju SP 94. Naredne godine se pojavio tračak nade, a radio sam sa možda i najboljom generacijom. Bez ikakvih uslova pod imenom Ol-star igrali smo svakave turnire. Okupljanja su bila izuzetno teška, okupljali smo se obično u Grčkoj. Održavali smo koliko smo mogli kontinuitet, da održimo zajedništvo. Igrali smo kvalifikacije, a uz dosta sreće posle produžetka smo obezbedili prolaz – rekao je Duda Ivković u skupštini grada Beograda.

Tadašnja Jugoslavija je u finalu uspela da savlada vrlo jaku Litvaniju i tako osvoji zlatnu medalju, ali se posebno pamte dve utakmice sa Grcima koji su bili i domaćini takmičenja.

– Tamo su se izlize najveće moguće emocije. Izolovana zemlja je imala priliku da gleda svoje košarkaše. Dva puta smo igrali protiv domaćina i eliminisali smo ih. I u grupi i u polufinalu, a verovatno posredstvom štame, 20 hiljada ljudi se okrenulo protiv našeg tima. Ipak, bila je to izuzetna generacija, uspeli smo da osvojimo prvenstvo Evrope – dodao je Duda.

Ono što je ostalo u sećanjima mnogih je i zviždanje Grka u finalu koji su bili upućeni našoj selekciji.

– Naši veliki prijatelji Grci sada prolaze neke slične prbleme, pred bankrotom su, znam ja da to nije Grči narod već neki izmanipulisani ljudi. Dobijali smo tada telegrame izvinjenja. Tada je verovatno zaživeo balkon – zaključio je Ivković.

Kapiten tadašnje reprezentacije bio je Žarko Paspalj koji se prisetio kako je to izgledalo pre 20 godina.

– Neću da budem preskroman, bili smo sjajna generacija gde je najveći uticaj imao Duda Ivković. Rekao bih da je ta generacija doživela najveći udar, oduzeto nam je nekoliko medalja. Došla je ta 95. i shvatili smo koliko je to bežnadežno za naš narod i koliko im je falio takav uspeh. Meni je pripala ta čast da budem kapiten. Bili smo nastrojeni za velike rezultate, nije se postavljalo pitanje koliko ćemo biti na pripremama. U dve-tri nedelje dogovorilo se da mi igramo to EP. Kroz kvalifikacije iz utakmice u utakmicu smo se podigli – rekao je Paspalj.