DŽAJIĆ POSTAO PREDSEDNIK FSS: Legenda jednoglasno izabrana za prvog čoveka srpskog fudbala

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i proslavljeni fudbaler Crvene zvezde Dragan Džajić izabran je za novog predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Foto: screenshot/youtube.com

Skoro dve godine nakon što je Slaviša Kokeza podneo ostavku, Fudbalski savez Srbije (FSS) dobio je novog predsednika.

Jednoglasnu podršku Skupštine na izbornoj sednici u Staroj Pazovi dobio je jedini kandidat –  Dragan Džajić, legendarni igrač Crvene zvezde i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

Na izbornu sednicu došlo je 79 od 85 delegata Skupštine FSS-a, ali je predsednik Sindikata fudbalera Mirko Poledica napustio zasedanje pre nego što je počelo javno glasanje za predsednika, pa je glas Džajiću dalo 78 prisutnih “fudbalskih poslenika”.

Poledica je rekao da je odustajanje Nemanje Vidić od kandidature za predsednika poraz svih delegata, koji treba da ih posrami i natera da se zapitaju u kom pravcu ide srpski fudbal.

Dok je Poledica govorio da se Vidić povukao “iz svima znanih razloga“, Branislav Nedimović, koji je predsedavao sednicom, odgovorio je tvrdnjom da su izbori bili demokratski i fer, a postupci uoči izbora legalni i legitimni, kao i da je u fudbalu normalno da se ljuti onaj ko izgubi.

Džajićev protivkandidat Nemanja Vidić, nekadašnji reprezentativac i fudbaler Crvene zvezde i Mančester junajteda, povukao je kandidaturu za predsednika Saveza dan uoči izborne skupštine, uz obrazloženje da mu je, kako je istakao, na svakom koraku puta ka tome da postane predsednik jasno stavljeno do znanja da mu šansa neće biti pružena.

Vidić nije danas prisustvovao izbornoj sednici u Staroj Pazovi, kao ni delegati koji su najavili da će ga podržati.

Predstavnik Uefe: Džajićevim izborom FSS u sigurnim rukama

Predstavnik Evropske fudbalske unije (Uefa) Luka Nikola rekao je u Staroj Pazovi da je uveren da će FSS sa Džajićem na čelu biti u sigurnim rukama.

“Do juče smo imali dve legende svetskog fudbala kao kandidate i želim da čestitam Nemanji Vidiću na vođenju kampanje i na njegovom doprinosu, svakako da je on potreban. Želim takođe da čestitam Džajiću i njegovom timu, legendi svetskog fudbala. Ima veliko iskustvo, kao igrač i uspešni funkcioner. Njegovim izborom će FSS biti u sigurnim rukama”, rekao je Nikola.

Naglasio je da će novi predsednik moći da računa na pomoć Uefe za sve što radi i za sve napore koje bude preduzimao.

U Džajićevom timu biće Nedimović, Žemberi, Pižon…

Prema ranijim najavama, Džajić će za potpredsednike Saveza imenovati bivšeg ministra poljoprivrede Branislava Nedimovićapredsednika TSC-a iz Bačke Topole Janoša Žemberijapredsednicu ŽFK Crvena zvezda Sandru Sremčević i biznismena Branka Zečevića.

U Izvršnom odboru trebalo bi da sede predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović, dugogodišnji prvi čovek Spartaka Dragan Simović, bivši selektor i trener Partizana Ljubiša Tumbaković, nekadašnji sudija Dejan Delević, predsednik FS Beograda i FK Voždovac Marko Zdravković, privrednik Aleksandar Mihailović, nekadašnji selektor i fudbaler Crvene zvezde Vladimir Petrović Pižon, prvi čovek Trajala Vladan Gašić, lider FS regiona Zapadne Srbije Nebojša Živanović i prvi čovek regiona Istočne Srbije Zoran Ignjatović.

Gostujući nedavno u emisiji “Oko” na RTS-u, Dragan Džajić je istakao da sebe smatra odgovornim čovekom koji će raditi u interesu srpskog fudbala.

Dve godine čekanja i povlačenje Nenada Bjekovića

Fudbalski savez Srbije nije imao predsednika od 22. marta 2021. godine, kada je Slaviša Kokeza napustio tu poziciju. U ulozi vršioca dužnosti na čelu Saveza bio je Nenad Bjeković.

Bjeković je bio i jedini kandidat za Kokezinog naslednika u novembru 2022. godine, neposredno pred početak Svetskog prvenstva u Kataru, ali je nekadašnji fudbaler Partizana povukao kandidaturu nakon što je prva izborna sednica odložena zbog nedostatka kvoruma.

Protiv izbora Bjekovića za predsednika bila je Crvena zvezda, koja je tada tražila da se izborna skupština odloži kako bi fudbalska reprezentacija Srbije, kako su istakli, imala mir pred Mundijal u Kataru, uz navode da beogradski klub ne može i neće prihvatiti izbor Nenada Bjekovića jer je, kako su napisali u saopštenju, s obzirom na istoriju odnosa Bjekovića i Crvene zvezde, izbor Bjekovića čin neprijateljstva prema Crvenoj zvezdi.

Navijači “crveno-belih” najavili su tada čak i proteste ukoliko legenda Partizana postane prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije.