Dženkins Zvezdin heroj, rekordan broj navijača u Areni slavio prolaz u polufinale!

Košarkaši Crvene zvezde Telekom plasirali su se u polufinale Evrokupa, pošto su savladali Budiveljnik rezultatom 79:70 nakon produžetka u revanš meču četvrtfinala.

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bio je Čarls Dženkinsasa 29 poena, od čega je ključnih 11 postigao na početku produžetka. Pored njega, dvocifren učinakI imali su i Ivan Radenović sa 11, i Jaka Blažič koji je ubacio 10 poena.

Crveno-beli će se u polufinalu naredne nedelje suprotstaviti ruskom Uniksu, koji je iz takmičenja izbacio Ankaru, ubedljivim pobedama u oba duela.

Inače, na ovom duelu oboren je rekord evropske košarke po poećenosti, pošto je u “Kombank Areni” prisustvovalo 24.232 ljudi.

Tok meča:

Trener Radonjić se na startu opredelio za sledeću petorku: Nelson, Lazić, Blažič, Radenović i Katić. S druge strane za goste će meč početi: Lavrinovič, Gorbenko, Strelnieks, Samers i Minard.

Pre početka susreta navijači Zvezde iskazali su podršku Rusiji u sukobu oko Krima, istakavši njihovu zastavu.

1. ČETVRTINA:

Zvezda je meč počela serijom 6:0, poenima Blažiča (4) i Nelsona (2). Crveno-beli od starta igraju agersivnu odbranu, tako da gosti nisu uspeli da postignu koš u prva 4 minuta. Prve poene za Budiveljnik postigao je Samers sa linije penala tek u 5. minutu. Nakon toga, Lavrinovič je pogodio za tri i smanjio rezultat na 6:5.

Zvezda imadosta problema sa ofanzivnim skokom Samers, koji je poentirao posle jednog takvog. Lavrinovič je nakon toga vezao 4 poena, ali je to trojkom presekao Dženkins – 11:11.

Crveno-beli su jeftinim faulovima dozvolili Budiveljniku da poenima sa linije penala dođu od prednosti od 4 poena – 15:11.

2. ČETVRTINA:

Zvezda je nakon početnog pogotka Minarda, vezala 6 poena i izjednačila rezultat. Ukrajinci nakon toga prave seriju od 10:0 dolaze do maksimalnih +10, pre svega zahvaljujući odličnoj igri Lavrinoviča koji je već postigao 12 poena. Ipak, Radenović je sa 6 vezanih poena približio Zvezdu na 4 poena zaostatka, a nakon zakucavanja Blažiča trenr gostiju bio je primoran da zatraži tajm-aut, jer su crveno-beli prišli samo na -2 – 29:31, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

Nakon prvih 20 minuta najefikasniji u redovima Zvezde bili su Blažič sa 8 i Radenović sa 6 poena. Kod gostiju najbolji je bio Lavrinovič sa 12 postignutih poena.

3. ČETVRTINA:

Zvezda je već u prvom napadu u nastavku došla do izjednačenja poenima Simonovića, ali je Strelnieks dalekom trojkom vratio svoj tim u vođstvo. Crveno-beli i dalje imaju dosta problema u napadu – nemaju rešenja za čvrstu odbranu Ukrajinaca.

Riki Minard je zbog burne reakcije dobio tehničke, ali to domaći to nisu materijalizovali. Nije prošlo ni pet minuta u nastavku a crveno-beli su ispunili bonus, što je iskoristio Lavrinovič i sa penala odveo goste na +5.

Ipak, Čarls Dženkins je svojoj drugom trojkom smanjio prednost Budiveljnika – 38:40. Crveno-beli promašuju dosta zicera i gube dosta lopti, što ih sprečava da konačno prelome meč u svoju korist. Pred poslednjih 10 minuta Budiveljnik ima tri poena prednosti . 42:39.

4. ČETVRTINA:

Na početku poslednjeg perioda igralo se koš za koš – Budiveljnik je non-stop imao između 4-6 poena prednosti, kada je Raško Katić pogodio uz faul i smanjio prendost gostiju na -1. Nakon poena Minarda, Dragićević pogađa trojku i izjednačuje rezultat – 51:51.

Zvedza je posle dugo vremena došla do vođstva došla nakon 5 poena Dženkinsa, prvo je Amerikanac pogodio za tri, a zatim je polaganjem iz kontre odveo svoj tim na +5. Ipak, gosti su tada namestili ruku i nisu dopustili crveno-belima da steknu osetniju prednost. Raško Katić je u 39. minutu zaradio petu ličnu grešku, a Lavrinovič je pogodio samo jedno slobodno bacanje i smanjio vođstvo Zvezde na 2 poena. 

Nakon toga, Nelson je promašio otvorenu trojku na 20ak sekundi do kraja, i omogućio Ejhrnu da sa linije penala izjednači rezultat. U nastavku, Dženkins je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, ali se lopta od igrača Budiveljnika odbila u aut, tako da su crveno-beli dobili još jednu šansu, a Dženkins je nakon prodora poentirao i odveo Zvezdu na +3. Za 4 sekunde Lavrinovič je stigao da uputi šut tako da je meč otišao u produžetak – 63:60.

1. PRODUŽETAK:

Seriju iz regularnog dela Dženkins je nastavio i u produžetku – sa 11 uzastopnih poena odveo je Zvezdu na +11. Nakon toga, crveno-beli su rutinski održali vođstvo i plasirali se u polufinale – 79:70.