Džikić: Ne može mnogo da se očekuje od Partizana, tražim hrabrost mojih igrača

Aleksandar Džikić
kkpartizan.rs/Miroslav Todorović

Novi trener košarkaša Partizana Aleksandar Džikić rekao je danas da je situacija u klubu teška, ali da crno-beli "ne smeju da propadnu".

 

– Nemam puno da vam pričam na početku, kapiram da imate pitanja… Situacija je takva-kakva je, znate kakva je. Tim je takav-kakav je, znate kakav je. Moramo da radimo i da se nadamo najboljem. Ajte, ljudi, pitajte, pa da se razilazimo – počeo je Džikić obraćanje medijima u hali Pionir.

Džikić je ranije ove nedelje imenovan za novog trenera Partizana, a na klupi je zamenio Petra Božića.

Crno-beli su poslednji na tabeli Jadranske lige sa skorom od šest pobeda i 12 poraza.

Novinare je zanimalo koliko su ga ljudi dugo nagovarali da prihvati poziv Partizana.

– Moja odluka je potpuno iracionalna, ja ne bih širio priču. Da smo nešto puno vagali, a i nismo – rekao je Džikić.

On je naveo da je ekipi poljuljano samopouzdanje, ali je dodao da je “nije nezadovoljan” onim što je zatekao.

– Mora da se spusti ta lestvica očekivanja. Mora da se radi i da se veruje u to što se radi… Ne može da se očekuje da budu puni samopouzdanja u ovoj situaciji, da pršte na sve strane… Nisam siguran da je i jedan od njih zadovoljan kako nastupa za Partizan. Bez obzira gde si na tabeli, imaš obavezu kad si u Partizanu. Sve to znaš kad odlučiš da dodješ u Partizan – rekao je Džikić.

Džikić je od 1999. do 2005. bio pomoćni trener Dušku Vujoševiću na klupi Partizana, dve godine proveo je u Minesoti, a potom je radio samostalno u Olimpiji, Krki, Lijetuvos Ritasu. Poslednji posao imao je kao selektor Makedonije.

On je kao samostalni trener osvojio Evročelendž kup, četiri titule šampiona Slovenije i dva kupa te zemlje. Kao Vujoševićev pomoćnik, sa Partizanom je četiri puta bio prvak Srbije, a osvojio je i dva Kupa.

Džikić će na klupi Partizana debitovati u nedelju u 19.00 protiv Cibone u hali Pionir, u 19. kolu Jadranske lige.

– To je prva od osam utakmica. Želimo da prekinemo niz nepovoljnih rezultata, pritisak postoji. Cibona je iskusan tim koji zna da igra, u dobrom su ritmu i sigurno da nas ne očekuje lagan zadatak. Ali, šta može da bude lagano kad si u ovakvoj situaciji? Očekujem da (igrači) pokažu reakciju i da svojom energijom, odlučnošću i hrabrošću zadovolje navijače – kazao je Džikić.

– Ako rezultat u nedelju bude povoljan već će se lakše disati. Svake nedelje ćemo kupovati još jednu nedelju – dodao je on.

Partizan bi uskoro trebalo da dobije pojačanje, a reč je Amerikancu Darelu Vilijamsu.

Džikić je naveo da Partizan “još nema papire u ruci” kada je reč o Vilijamsu.

– Primarna stvar u dovodjenju Vilijamsa je cajtnot u kome smo, poslednji dan za registraciju igrača u ABA ligi je 10. januar. Radilo se o odluci od 24 sata. Vilijams će doneti nekoliko centimetara i mišića u reketu. Prvi je skakač belgijske lige, četvrti strelac, pomoći će nam u ovih osam kola – rekao je Džikić.

– Nije igrač od koga očekujem čuda, ali morali smo da pojačamo tim i to smo uradili – dodao je trener Partizana.